Skocz do zawartości

[Koła, obręcze] Czy te koła sa do przyjęcia?

prekab

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry.
Kupiłem przez internet dwa nowiutkie koła, niestety po rozpakowaniu okazało się, że na jednej obręczy znajdują się pewne wady, w odległości półtora centymetra od każdej śrubki jest zadra jakby maszyna wkręcająca te śruby miała problem z ucelowaniem w odpowiednie miejsce. W ten sposób cała obręcz jest pokaleczona. Zastanawiam się czy to jest duży problem? W perspektywie czasu czy może to być powodem na przykład do rdzewienia obręczy, albo po zamontowaniu dętka być może będzie się kaleczyć o te zadry? Nie chcę się wpędzić w jakieś kłopoty, proszę o poradę - czy powinienem odesłać to koło i prosić o wymianę? Załączam zdjęcie.post-177366-0-13306400-1405539531_thumb.jpg

Napisano

Szczerze mówiąc jeśli są ostre te zacięcia to powinieneś  to odesłać bo tak nie powinno być ,ale z drugiej strony jeśli to są tylko rysy powierzchowne to moim zdaniem nie opłaca się wysyłać kół bo tracisz na wysyłce..... brakuję Ci takiej taśmy < http://allegro.pl/opaska-fartuch-na-obrecz-26-schwalbe-high-pressure-i4387810253.html > na obręcz bo bez tego dętka będzie się dziurawić,  najlepiej napisz tam gdzie kupiłeś niech Ci za free wyślą takie opaski jeśli te zadry są tylko rysami , Izolacja domowa do przewodów też się nada lecz należy parę razy owinąć obręcz 

• Mod Team
Napisano

W ten sposób cała obręcz jest pokaleczona. Zastanawiam się czy to jest duży problem? W perspektywie czasu czy może to być powodem na przykład do rdzewienia obręczy, albo po zamontowaniu dętka być może będzie się kaleczyć o te zadry?

To są zadry czy uszkodzony lakier?

Obręcz alu więc rdzewieć nie będzie.

Jeżeli to są ostre ,wystające zadry to i opaska na obręcz nie pomoże, jeżeli tylko lakier to spoko.

Fakt niezaprzeczalny wstyd takie coś klientowi wysyłać, partacze. :down:

Możesz ujawnić kto to sprzedaje? Firma czy osoba fizyczna?

• Mod Team
Napisano

może papierkiem spolerować te uszkodzenia

Pewnie że można ale tym sposobem tolerujesz partactwo i pacjent sądzi że  to jest dopuszczalne. Tępić bylejakość i partactwo.

Napisano

Pewnie że można ale tym sposobem tolerujesz partactwo i pacjent sądzi że  to jest dopuszczalne.

A no prawda. Z drugiej strony, zwrot/wymiana będzie wiązała się z kosztem wysyłki koła i okresem oczekiwania. Decydujący musi wybrać optymalne rozwiązanie :) 

Napisano

To są tylko uszkodzenia lakieru. Sprzedawca podchodzi do tematu spokojnie. Ma ponad 35 tys pozytywnych komentarzy. Sądzę że wymieni mi koło jeśli tak zdecyduję, rozmawiałem z nim. Tylko nie chcę czekać a nowe koło i tracić na przesyłce. Chętnie prześle mi za darmo opaski. Są to obręcze firmy Rodi.

Napisano

Jeżeli rysy nie zmniejszają wartości użytkowej, to zażądaj obniżenia ceny za zepsutą estetykę. Nie tracisz czasu i pieniędzy. I nie będziesz czuł się jak frajer.

Tapatalk. Jak palnąłem głupstwo to to wina autokorekty!

• Mod Team
Napisano

to zażądaj obniżenia ceny za zepsutą estetykę.

Spróbować można tylko że ta estetyka schowana jest pod taśmą którą sprzedawca zaoferował w gratisie.

Miło że sprzedawca chce rozmawiać i się dogadać.

Napisano

Możesz użyć zwykłej czarnej izolacji za 5zł, poza tym to żaden gratis tylko maskowanie wady produktu.

Napisano

Po co ma sztukować to taśmą izolacyjną, skoro może założyć opaskę przeznaczoną do tego? 
Koszt opaski to 5zł .

Napisano

Chodziło mi głównie o podkreślenie tego że to żaden gratis i powinien walczyć o zniżkę :)

Napisano

Opaska da radę, ale dziwne aby na całym obwodzie obręczy były takie skaleczenia. Ja z kolei w moich AlexRims ACE18 mam dość ostre krawędzie wokół tych dziurek gdzie wchodzą nyple. Ma to tak być? Pytam z ciekawości, bo nic z tym nie zrobię, koła już mają kilka miesięcy, a były one pierwszymi które z osobna kupiłem. Opaski używam tej samej co z podanego tutaj linku i przy 4.5 bara nic się nie dzieje.

• Mod Team
Napisano

No to nie wprowadzaj nieświadomych w błąd.

Jeżeli dopuszczasz partactwo na otworach to dlaczego się czepiasz uszkodzonego lakieru? Który nie powoduje żadnego uszczerbku w działaniu koła.

Widzę że nie w każdym momencie jesteś tak nieugięty jak tutaj:

Chodziło mi głównie o podkreślenie tego że to żaden gratis i powinien walczyć o zniżkę

i dopuszczasz półśrodki :

Możesz użyć zwykłej czarnej izolacji za 5zł,

których uzasadnienie jest dyskusyjne.

Tyle mojej oceny.

Napisano

To nie jest partactwo tylko normalne następstwo wiercenia dziur w obręczy. Nikt tych otworów nie szlifuje, przynajmniej w tanich kołach, bo przy 36 znacznie podrożyło by to zestaw.

Taśma izolacyjna jest tak samo dobra jak opaska + kupię ją wszędzie + zazwyczaj i tak jest w garażu więc mogę ją nakleić i jechać.

Za to porysowanie całej obręczy to jest partactwo. Sklep dostał pewnie tą obręcz za połowę ceny jako wadliwą i sprzedaje jako pełnoprawny produkt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...