Skocz do zawartości

[suport] Luz.

Tadeus

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka,

Mam problem z luzem w suporcie od nowego Lazaro:

DE ONE na łożyskach maszynowych (pakiet na kwadrat)

Próbowałem dokręcać miski, ale prędzej się w ten upał sam przekręcę, niż uda mi się z relatywnie krótką dźwignią którą mam to zakręcić jeszcze mocniej, niż jest fabrycznie :D

Luz jest góra/dół, przód tył, wyraźny tylko po jednej stronie (przeciwnej do napędu). Gdzieś czytałem, że dokręcaniem misek da się skasować tylko luz na boki, a ten mój luz to już mogiła. Luzu na boki nie mam :/

Mam już kupować nowy? Czy dalej się z tym siłować?

Masz klucz to wykręć suport całkowicie, wyjmij z misek i sprawdź w rękach czy nie ma luzu na łożyskach. Jeśli tak to mogiła :bye2:

Luz z lewej strony może wskazywać na niedokładny montaż to może spróbuj wykręcić. nałożyć smaru na gwint i wkręcić - może wejdzie luźniej i głębiej.

Dobra, pokombinuje. W sumie tego luzu na początku nie było (sprawdzałem dość często, w związku z obawami o popularny luz korby, który jednak nie wystąpił).

Z tego co się orientuje te na maszynówkach są bardziej wrażliwe na mocne dokręcenie, może ludzie z Transroweru za bardzo się przyzwyczaili do tych nie-maszynowych, które były w poprzednich rocznikach i zakręcili pełną parą niszcząc łożyska.

No cóż, nowy suport i tak kosztuje 19zł, więc tragedii nie ma.

Ja bym może proponował stanąć z boku roweru ramię korby ustawić na godzinę 6 i nadepnąć całym ciężarem ciała na pedał, powtórzyć z drugiej strony. Jeśli będzie słychać trzask to prawdopodobnie jest to niedokręcona miska suportu.

Oraz ustawić ramiona korby w pozycji 6 - 12 i chwycić za końce korby i "siłować" się z nimi, łatwo można w ten sposób wykryć luz na samych łożyskach.

Na marginesie - suport ten miałem, zaliczył ostatnio zgon, gdybym miał go wymienić (przeszedłem na inny system) to na taki który ma długość osi 123mm, lepiej pasuje do linii łańcucha 50mm którą masz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...