Skocz do zawartości

[amortyzator przedni] pomoc przy wyborze pike, durolux qr20

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Zamierzam zmienić mojego obecnego epicona na coś lepszego.. Co mnie najbardziej drażni w obecnym amorze - zbyt mały skok .. Co prawda można by sobie z tym poradzić, gdyby było więcej regulacji.. W każdym razie potrzebuję amora o skoku 140-160 mm pod oś 20mm Najchętniej wziął bym 160 mm. Przejrzałem trochę internetów i doszedłem do wniosku, że interesuje mnie:

1. rock shox pike 

2. rock shox revelation

3. suntour epicon tr

4. suntour durolux

5. suntour duro fr 

Na foxa nie mam kasy - serwis też drogi..

Będę miał ok. 1000 zł Przeczytałem sporo pozytywnych opinii na temat pike'a i gdyby nie skok 140 i słaba dostępność starszego modelu (ze złotymi goleniami) to już bym zdecydował, a tak się waham. Robię ęduro i frirajdy czasem - bez jakiś większych szaleństw.. Generalnie amor ma mi służyć do jazdy po górach (no bo w końcu mtb) i fajnie by było, jak by nie ważył 3 kg..

Aha i jeszcze moja waga - trochę ponad 70kg, ale do 80 może podskoczy :) Amor czy sprężynowy, czy powietrzny ma dobrze pracować, sprężynę mogę zawsze wymienić.

Chce się was poradzić, bo nie jestem przekonany, który amor będzie najlepszy z tych wyżej wymienionych.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Koło 26" Rama 160 mm ogarnia. Wpadł mi jeszcze pomysł, na zmianę jedynie goleni dolnych na te pod piastę 15 mm.. Tak jak by zmiana amora nie wypaliła.

• Mod Team
Napisano

Duro odpada w przedbiegach, podobnie epicony. Pike to porządny widelec, podobnie jak revel ale ciężko znaleźć revela na oś 20mm, a teraz tylko 15 wstawiają ... Durolux także ma sie czym pochwalić.

Ale do jakiej to ramy pójdzie ?

Napisano

Widelec by szedł do ramy mosquito z 2009 roku. W przyszłości zmienię na fulla: albo zumbi ta do enduro, albo coś innego, póki co chcę wstawić dobre koła, a od razu przy tym i wymienić widelec. 

Napisano

Mam Pike 454 ale ze sprężyną stalową. Jest dosyć progresywny prawie od początku skoku , na szybkich kamiennych trasach brakuje i to sporo liniowości co w efekcie daje odczuwalne bicie po nadgarstkach.

Miałem Revelationa RCT3 (tego z czarną górą ) w 29 i pracował on fajniej , przy sagu 25% wybierał dobrze mniejsze nierówności i dosyć fajnie sie utwardzał na ostatnich 2cm skoku . Brałbym ;)

Obecnie pewnie kupię Duroluxa w ramach testu jak tylko dotrą do polski pod koniec sierpnia .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...