Skocz do zawartości

[lożyska] Wymiana lożysk w piaście czy nowe koło?

lukasion

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, jestem nowy na tym forum, zakupiłem tani rower, to nie ma być super rower, ma tylko jeździć, nie musi dobrze wyglądać. :P

wszystko byłoby w porządku, tylko coś się bodajże stało z tylnym łożyskiem, wyleciały kulki i z jednej strony piasty nie ma tej obrączki mocującej, chodzi mi o tą zewnętrzną obrączkę, z jednej strony koła ona jest, zaś z drugiej nie ma, co z tym zrobić, da się kupić kulki i wsypać je tam, dokupić tą brakującą część, czy od razu zakupić nowe koło i wymienić dętkę wraz z oponą (mam znajomego z wulkanizacji co potrafiłby to zrobić na lajcie).

I tutaj nasuwa sie kolejne pytanie, czy jak kupie nowe tylne koło (będzie ono inne niż te przednie co jest aktualnie w rowerze) o tym samym rozmiarze - czyli 26", to będzie ono pasować po zmianie opon i dętek? W zestawie jest jeszcze wolnobieg 7rzędowy, w aktualnym kole jest 6ścio, to pewnie też trzeba będzie wymienić, rozumiem?

mogę zrobić wyraźne zdjęcia tej tylnej piasty, żebyście ocenili czy da rade coś jeszcze zdziałać.

dorzucam foty:

http://i.imgur.com/KEds7Cx.jpg

http://i.imgur.com/Q1cuDqE.jpg

sory za wielkość, ale chciałem by było wyraźnie.

myślałem, o kupnie takiego koła: 

http://img06.allegroimg.pl/photos/oryginal/44/23/98/40/4423984066

Napisano

rozumiem że to rower ''marketowy'' ? Wysypały się kulki, możliwe że oś się skrzywiła czy pękła. Naprawa w serwisie to około 30 zł. Niby przez wolnobieg się osie łamią.

Napisano

ta marketówka, w sumie nie moja no ale marketówka.

to czyli oddać najlepiej do naprawy? 

to coś trudnego? nie mógłbym zrobić tego samemu? a co z tą częścią brakującą? btw. da się ściągnąć z tego wolnobieg jakimś domowym sposobem, czy trza specjalistycznych narzędzi?

Napisano

Ja na twoim miejscu bym zrobiła to sam. Dać 5 ziko za odkręcenie wolnobiegu, kupić kulki włożyć tyle kulek ile było ale możesz kupić więcej dodać tawotu/ŁT-43 skręcić nakręcić wolnobieg i już po problemie. A jak ośka jest krzywa to kupić ośkę za 10-15 zł i wymienic.

I pojeździsz sobie jeszcze.

Napisano

Nowa ośka kosztuje jakieś 8-10 zł w sklepie. 

Jeżeli oś jest dobra to kup wianki i wyjmij z nich kulki i włóż tam gdzie trzeba na smar.

Jeżeli oś zła to kup oś, wyczyść stary smar, posmaruj nowego i powsadzaj nowe kulki (bez wianków same kulki) i do tej operacji nie musisz wolnobiegu odkręcać.

Robota prosta, jak się nie znasz i zobaczysz nową oś ze sklepu to wszystko ogarniesz.

Powodzonka.

Napisano

Ja kupił bym nową oś z konusami (tego Ci brakuje) i nakrętkami kontrującymi. Uprzednio wyczyść bieżnię (tam gdzie się kulki toczą), nasmaruj, powsadzaj kulki. Na koniec skręć całość żeby nie było luzu, ale oś kręciła się swobodnie.

Napisano

Ja jeszcze dodam że wolno bieg też nie jest w najlepszym stanie i pewnie ma może mieć spory luz, serwis to zrobi za 30 zł a za 40 zł masz nowe koło:)

Jeśli chcesz to robić to jak już Ci wyżej napisano będziesz potrzebował nowych kulek, konusów jeśli oś jest prosta ale pewnie nie jest więc i jej, sprawdź w jakim stanie są też bieżnie te miski w piaście, bo jak są mocno wyrobione to szybko złapie luz to koło, kapsel od strony wolno biegu też Ci będzie potrzebny.

Do kupienia w rowerowym.

Jak to już wymienisz to skręć tak żeby nie było luzu ale nie za mocno bo się wszystko przemieli i będziesz robił jeszcze raz.

Napisano

nie będę się z tym babrał, bo może coś zepsuje, więc oddalem koło do serwisu, ponoć naprawią je do 70 zł :P kupiłbym pewnie za to nowe/używane koło ale cóż

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...