nopel Napisano 16 Lipca 2014 Napisano 16 Lipca 2014 Witam. Poszukuję opony do jazdy typu enduro, potrzebuję dużo agresywynych bocznych klocków, ale zależy mi też na tym, aby gdy jadę po asfalcie nie było wielkich oporów. Myślałem nad Maxxisem High Rollerem, i Ranchero, z tym że wolałbym to pierwsze, bo szersze. Macie jakieś propozycje? Mam 100zł na jedną oponę. Jeżdżę 50/50 asfalt/teren, z tym że jak jadę po asfalcie, oczekuję minimalnych oporów toczenia, a jak jadę w teren, to oczekuję dość dobrego trzymania.Aha, przesiadam się z Mountain Kingów 2.4, i chce coś bardziej przyczepnego PS: Jeszcze jedno: Mimo tego, iż patrzyłem na opony od Maxxisa, wolałbym jednak coś od Continentala, mam zaufanie do tej marki.
adamsmaster Napisano 16 Lipca 2014 Napisano 16 Lipca 2014 Nie wiem czy te opony będą dobre gdy Twój styl jazdy to 50/50. Moim zdaniem znikną szybciej niż je założysz. Ja mam zupełnie inne opony, Smart Sam i jeżdżę asfalt 20 teren 80 i znikają dość szybko, szczególnie tylna. Zobacz sobie w katalogu Schwable czy Ci pasuje Smart Sam. Zmieścisz się w cenie, a co do właściwości terenowych to nie narzekam, Edit: Widziałem Twojego bloga i Smart Sam to zdecydowanie nie jest to
nopel Napisano 16 Lipca 2014 Autor Napisano 16 Lipca 2014 Nie no, troche przesadziłem - 65/35 Bo asfalt to głównie jazda do dziewczyny 6km codziennie, czasem może jakaś "wyprawa" typu 30km, ale to dosłownie raz na rok, a teren, to spokojnie codziennie z godzinka-dwie dzienne szybszego szwendania się po lasach, trasach, itd.
Fenthin Napisano 16 Lipca 2014 Napisano 16 Lipca 2014 Chcesz szerokiej opony z agresywnymi bocznymi klockami, przyczepnej w terenie i o niskich oporach na asfalcie? Takie rzeczy tylko w Erze. A że Ery już nie ma, nawet tam nie znajdziesz. Musisz pójść na jakiś kompromis. Albo teren, albo asfalt.
nopel Napisano 16 Lipca 2014 Autor Napisano 16 Lipca 2014 Tak też sądziłem.Wybór oczywisty - teren. Rozważam podane przez kolegę wyżej smart samy, lecz zauważyłem ciekawą oponke geax saguaro. Co o niej powiecie? EDIT:Zawsze chciałem jakiegoś Panaracera, słyszałem o nich dużo dobrych opinii, i nie ukrywam, kolorystycznie też mi pasują.Model Fire XC PRO, 2.1 eco mieści się w moim budżecie spokojnie. Co myślicie?
akkwlsk Napisano 16 Lipca 2014 Napisano 16 Lipca 2014 Osobiście nie używałem, ale z tego co zdążyłem zauważyć to geax saguaro jest najbardziej polecana na tym forum :-) ma opinię wolno scierajacej się i wszystkoczepnej. Ja polecam mountainKinga 2.2, w terenie jest świetna, na asfalcie jak mocniej napompujesz też nie jest najgorzej ;-)
nopel Napisano 16 Lipca 2014 Autor Napisano 16 Lipca 2014 Teraz mam mountain kinga tyle że 2.4 i dlatego chcę zobaczyć coś innego. Więc zostaje nam: Panaracer Fire XC Pro 2.1 Eco vs Geax Saguaro 2.0 zwijana Z tego co widzę, panaracer ma znacznie bardziej agresywny bieżnik, jest nieznacznie szerszy.
akkwlsk Napisano 16 Lipca 2014 Napisano 16 Lipca 2014 Racja, jakimś cudem nie doczytałem :-) na Twoim miejscu sprobowalbym geaxa sam mam taki zamiar jak moje conti zostaną zjedzone
nopel Napisano 16 Lipca 2014 Autor Napisano 16 Lipca 2014 Im więcej czytam tym bardziej jestem za geaxem ;-), ale jednak panaracer kusi, i to bardzo. Agresywny bieżnik, szersze (pytanie czy szersze, np. z tego co wiem maxxs 2.35 to jest coś jak schwalbe 2.10, maxxis zawyża, pytanie jak z geaxem i panaracerem)... Poczekam na inne opinie, dzięki
akkwlsk Napisano 16 Lipca 2014 Napisano 16 Lipca 2014 Geax saguaro jest też w wersji 2.2, ale nie wiem jak z ceną
sebaxgh Napisano 16 Lipca 2014 Napisano 16 Lipca 2014 Może na przód Maxxis Ardent 26x2.4 a na tył Maxxis Crossmark 26x2,25
ukaniex Napisano 16 Lipca 2014 Napisano 16 Lipca 2014 Jeśli teren nie jest super kamienisto-korzenny to Conti XKing 2.4 jeśli jest to Trail King bądź Mountain King.
nopel Napisano 17 Lipca 2014 Autor Napisano 17 Lipca 2014 Wybór w końcu padł na panaracery, okazało się iż znajomy je ma, pojeździłem, przetestowałem, i są dobre jak dla mnie. Dzięki za rady tak czy tak, pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.