LUTY123 Napisano 15 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Witam wszystkich, myślę że mi wytłumaczycie parę rzeczy a wiec, jeździłem na roweku i spotkałem takiego starszego pana. Gównie zaczęliśmy temat maratonów gdyż ja zacząłem śmigać w maratonach a on już z tym skończył. Mówił że jeśli chcę osiągnąć jakiś lepszy wynik nie zbędne są odżywki takie jak żele, proszki, itd., w sumie będąc na każdym maratonie widzę ile ludzi wcina te żele czy proszki dlatego chciałbym się dowiedzieć o co chodzi w tych wszystkich substancjach ile powinienem ich brać, w jakich ilościach i na co one działają (w czym pomagają). Z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redbull1 Napisano 15 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 one pomagają jeśli już masz dobrze zrobioną nogę ,jeśli jesteś słaby zaczynasz dopiero to bezsensu takie coś kupować oprócz izotoników Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LUTY123 Napisano 15 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Aha rozumiem ale jeśli chodzi o działanie to nie wiem wzmacnia nogi daje większą siłę :/ naprawdę nie wiem. I to trzyba brać brzed każdym większym wysiłkiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 15 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 W żelach nie ma żadnego magicznego działania. Po prostu przy tak intensywnym i długotrwałym wysiłku konieczne jest regularne uzupełnianie węglowodanów. Równie dobrze możesz sobie je uzupełniać np. owocami, tyle, że 3 żele zajmują dużo mniej miejsca niż kiść bananów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 15 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Aha rozumiem ale jeśli chodzi o działanie to nie wiem wzmacnia nogi daje większą siłę :/ naprawdę nie wiem. I to trzyba brać brzed każdym większym wysiłkiem ? Są to żele energetyczne. Oprócz tego mają też jakieś tam witaminy i minerały (acz nie jest to regułą) ale meritum jest dać Ci tego samego kopa co np. puszka Monster'a. Osobiście kupiłem 2szt. i stwierdziłem że nie potrafię tego przełknąć bo strasznie słodkie. Rozpuściłem w bidonie i dało się przepić. Małe i poręczne to to jest i na bank działa ale... wróciłem do swojej wody z miodem i sokiem z cytryny. Proszki to też nic innego jak napoje energetyczne do rozpuszczania. Oba "posiłki" wcinasz albo przed startem albo w trakcie maratonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 15 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Żel energetyczny jest po to, aby uzupełnić Twoje braki energetyczne, tak jak nazwa wskazuje. To, że często ludzie się śmieją, że to jakieś "koksy", to mimo wszystko od takich odżywek nie będziesz lepszy, ani nie poprawisz swoich osiągów, ale dzięki nim możesz dłużej utrzymywać poziom, jaki prezentowałeś przed startem - takie jest ich zadanie. Żele są małe i poręczne, łatwo się wchłaniają i nie obciążają żołądka, więc są popularne. Jednak są dosyć drogie i z reguły Ci co używają ich bardzo dużo, to zawodnicy, którzy dostają takie rzeczy od sponsorów Równie dobrze możesz kupić sobie carbo (węglowodany w proszku) i rozrabiać sobie to z wodą w bidonie - zrobisz taki mocny napój i możesz popijać co jakiś czas, a w drugim bidonie mieć na przykład samą wodę do popijania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LUTY123 Napisano 15 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Właśnie dziś byłem w sklepie sportowym i jak zobaczyłem ceny tych żelów to mi oczy na wierzch wyszły i zakupiłem tylko izotonik w proszku. Tak wiec z tego co widzę to dobrze było by kupić sobie takie węglowodany w proszku. I tyle ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 15 Lipca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Poszukaj tematu o suplementacji jak ciągniesz w tą stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 15 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Właśnie dziś byłem w sklepie sportowym i jak zobaczyłem ceny tych żelów to mi oczy na wierzch wyszły i zakupiłem tylko izotonik w proszku. Tak wiec z tego co widzę to dobrze było by kupić sobie takie węglowodany w proszku. I tyle ? Na izotoniku typu Isostar to można co najwyżej pojeździć po parku i to też nie za długo... Zacznijmy od tego że na maraton startujemy z... pustym żołądkiem, bo nie napędza nas to co w nim, a to co zostało zmagazynowane dzień/dwa wcześniej w mieśniach i wątrobie czyli glikogen. Pomijam gości śmigających na ciałach ketonowych bo to inna bajka ale też można. W czasie zawodów kiedy tętno jest wysokie jakikolwiek stały pokarm po prostu nie zostanie strawiony stąd żele które jeśli są dobre to zawierają tylko odpowiedni stosunek fruktozy do malto plus minerały które są wypłukiwane w czasie wysiłku. Ponieważ glikogenu wystarcza zazwyczaj od godz do 1,5 to nie da rady przejechać np 2 godz. bez dodatkowego paliwa z zewnątrz stad żele. Dawkowanie proste bo 60-90 g. węgli na godzine intensywnego wysiłku, inaczej ich branie jest bezsensowne i szkoda wydawania kasy. Tu oszczedzanie się mści i jeden żelik na godzinę nic nie da prostu ... Zele mozna zastępować np daktylami, figami, rodzynkami - też da radę jeśli jest czas na przegryzienie ale zaufaj w warunkach bojowych nawet żel cieżko jest przełykac a trzeba bo inaczej odciecie prądu murowane a co dopiero w.w. suszone owoce. Btw żele popijamy wodą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LUTY123 Napisano 16 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Widzę że wypowiedział się tu ktoś kto ma coś w głowie Dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 16 Lipca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Widzę że wypowiedział się tu ktoś kto ma coś w głowie Za takie stwierdzenie można po ryju przyjąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.