Skocz do zawartości
  • 0

Jak zacząć jeździć na rowerze?

Gość adileg

Pytanie

Gość adileg

Witam,
mam 15 lat i chciałbym w przyszłości udawać się na rowerze na dłuższe wyprawy, takie jak np.: Warszawa - Wrocław. Co jest potrzebne do takiej wyprawy, czyli jak przygotować się kondycyjnie, uwagi dotyczące sprzętu czy odżywianie. Problemem jest na razie to, że nie mam 18 lat i na jakąkolwiek wyprawę bez osoby dorosłej raczej się udać nie mogę.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

A to niby czemu nie możesz? Wystarczy, że weźmiesz telefon i w drogę :) Masz chyba kartę rowerową :)

Jak się przygotować? Po prostu zacznij jeździć. Z czasem zwiększaj sobie dystans i prędkość. Trzeba jeździć regularnie a efekty szybko przyjdą :)

Witaj,

Ja mam 16 lat i także w przyszłości chciałbym jeździć w dalsze trasy. Rok temu jeździłem trasami max. 20km. W tym roku już jeżdżę po 40 km 3 razy w tygodniu, a w pozostałe dni jeśli jest pogoda to robię ok 20 km. Jeśli korzystasz z endomondo to podeślij link do swojego profilu na pw :)

Gość ZENON

@Cruzer  Jeśli to nie tajemnica to podaj czym jeżdzisz góralem/crossem/szosą,czy jedziesz bez przerw i po jakiej nawierzchni oraz ile średnio zajmuje taka jazda.

Możesz podać link do profilu.

Ja też mam 16 lat, i jeżdżę wszędzie sam :)

W tym sezonie mam już 6 długich wypraw od 100-150 km, w większosci jednodniowe, ale i były 2 dwudniowe :) 

Co potrzeba? Tak jak kolega wyżej napisał - rower. Jaki masz rower? Podeślij fotke, albo podaj model :)

Po za tym, to chęci, dużo wolnego czasu, spokojna okolica na początek może się przydać :)

Co do specjalnego odżywiania, na razie daj sobie spokój. Jedz zdrowo i to wystarczy na ten moment.

Trening, tak jak już wyżej pisali. Jeździj po prostu najczęściej jak możesz, stopniowo zwiększając swój dystans. Do tego warto zaopatrzyć się w licznik.

Nie musisz mieć 18 lat, żeby jeździć samemu ;)

Pytaj śmiało, pomożemy :D

Cóż można Ci doradzić - po prostu jeździj na jednodniowe wycieczki coraz dalej. To w kwestii treningu. 

Nie jest nigdzie powiedziane że na takie wyprawy trzeba ruszać w wieku >18 lat - ale zawsze możesz jechać z kimś, we dwójkę zawsze raźniej. 

A co poza tym? Poczytaj forum, znajdziesz dużo informacji na temat tego jak przygotować się do kilkudniowej wyprawy - jak przygotować rower, jakie zabrać wyposażenie i jak zaplanować dietę. Tematów jest dziesiątki. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...