Skocz do zawartości

[Rower] Za 1,5tys vs za 5 tys

Airells

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zasady dynamiki Newtona 1 i 2 oraz prawo powszechnego ciążenia tego samego autora. I masz rację - sprawdziłem. Jest to program gimnazjum.

Tapatalk. Jak palnąłem głupstwo to to wina autokorekty!

Napisano

Zasady dynamiki Newtona 1 i 2 oraz prawo powszechnego ciążenia tego samego autora.
  Chłopie! weź sobie prosty przykład puść koło z ołowiu z górki, a drugie drewniane i zobaczysz, które dalej się potoczy, a potem przełóż to na  zasady dynamiki Newtona. Koniec off topa.
Napisano

Różnica między rowerem za 1,5 tys, a 5 tys, na pewno będzie odczuwalna na korzyść tego droższego. Jak już wcześniej było wspomniane będzie mniejsza waga, lepszy osprzęt. Tak się teraz zastanawiam jakby wypadło porównanie rowerów np 3,5 tys vs 5 tys, czy tu też byłaby tak odczuwalna różnica ? Może wystarczy kupić lekki rower (hmm 11 kg ?), na w miarę dobrym osprzęcie (nie wszystko musi być XT) np. do 4 tys, a zaoszczędzoną kasę wydać na coś innego, niekonieczne związane z rowerem :)

Napisano

Zbytnia "utrata" wagi przez sprzęt nie ma nic wspólnego z byciem przez niego lepszym. Jest często wręcz na odwrót.

Obecnie w rowerach z przedziału 3,5-5 tys największa równica jest w amortyzacji, manetkach, hydraulikach czy piastach. Resztę można śmiało sobie darować.

Napisano

Zbytnia "utrata" wagi przez sprzęt nie ma nic wspólnego z byciem przez niego lepszym. Jest często wręcz na odwrót.

Obecnie w rowerach z przedziału 3,5-5 tys największa równica jest w amortyzacji, manetkach, hydraulikach czy piastach. Resztę można śmiało sobie darować.

I tu się zgodzę, dlatego proponuję zostawić ramę i zmienić osprzęt. Taniej wyjdzie, a może nawet lepiej od sklepowego za 5 tys.

Napisano

odnośnie wagi kół to dobrze przeczytać ze zrozumieniem blog którego link wkleiłem. Tam nie ma mowy o tym że masa kół jest kompletnie nieistotna. Masa kół jest po prostu istotna, gdy jesteśmy zawodnikami i każda sekunda się liczy w kilku sytuacjach: - trasa XC i potrzebujemy ciągle zmieniać prędkość i się rozpędzać - owszem wówczas wyjście z każdego zakrętu może być minimalnie szybsze bo łatwiej lżejsze koła przyspieszać - trasa maratonu - zmian prędkości jest dużo mniej niż w XC i tu się liczy ogólna masa roweru+rowerzysty. Łatwo wydać 5000zł na koła, które zamiast 1600gr będą ważyć 1200gr. Szkoda tylko że efekt będzie ten sam jak zamiast dwóch bidonów weźmiemy jeden. 

I to się tyczy profesjonalistów, których w Polsce tak naprawdę już nie ma.

Napisano

Witam

Przeglądam forum od dawna ale dopiero ten wątek skłonił mnie do rejestracji.

Posiadam kellysa salamandra z bodajze 2010 roku. Nie jezdzilem nigdy na zadnym innym rowerze podobnej klasy jak moj.

Dzien, w ktorym kolega dal mi sie przejechac na swoim nowym bajku Orbea alma h30 z tego sezonu, zapamietam jak dzis.

Ta praca amortyzatora z przodu, ta precyzja i szybkosc zmiany biegów, ta czulosc hamulcow tarczowych i hamowanie paluszkiem, cholera nawet kierownica szersza była wygodniejsza niz moja (sic!). ta łatwość z ktora pokonywalo sie wertepy (kolo w orbei 29),  to poczucie, ze sie dosiada maszynę przez duze M.

W jednej minucie odkochałem sie w swoim rowerze i chce nowy :)

Sorry, ze moze troche chaotycznie ale musialem sie podzielic opinia.

Napisano

proszę lektura dla nieuświadomionych

http://uzurpator.com.pl/?mit-masy-rotujacej,10

Małe sprostowanie:

W wyżej wymienionym artykule autor popełnił błąd w opisie poniższego wzoru:

"I = m ( R^2 + 0.75 * r^2 )

Gdzie

I – moment bezwładności

M – masa

R – średnica torusa

r – średnica przekroju torusa"

Powinno być:

R i r to PROMIENIE torusa i przekroju torusa

Napisano

Mam rower kupiony nowy mtb za 1300 26" znanej firmy o geometrii bułkowca i za 4000 do XC 29".

Droższy rower jest lżejszy o 4kg.

Różnice?

Exploatacja droższego jest droższa pięciokrotnie. alu blaty, drogie kasety, łańcuchy, kółka do przerzutki.

W obu amortyzatory robią swoje.

W tym tanim liści nie wybiera, więc komfort niższy. Jestem na dużym kole szybszy na zjazdach, na nierównej nawierzchni, łatwiej się nim podjeżdża. Ale małe koło mimo, że rower cięższy przyśpiesza o wiele lepiej. Wolę jeździć tym droższym ze względu na koła i lepszą amortyzację, ale różnice? Na endomondo w interewałowym terenie nie uświadczysz.

O wiele więcej znaczy wiatr i dyspozycja danego dnia.

Jak ktoś nie widzi różnicy w przyśpieszeniu roweru o lekkich kołach, to proszę sobie przykręcić 1kg odblasków na koła i wtedy się wypowiadać.

Masa rotująca to mit? Proponuję wrócić do szkoły.

Oczywiście, że lekkie koła nie mają wielkiego wpływu na końcowy wynik, ale na każdym podjeździe traci się więcej sił i czas. Po 500m w górę trochę się tego uzbiera(czytaj pół minuty). Rower też o wiele łatwiej przyśpiesza na lżejszym kole i ma ogromne znaczenie, czy zgubimy 1kg z koła, czy z roweru. Jest ogromna różnica wjechać na ściankę z 2 bidonami i bukłakiem i bez.

A najwięcej masy można właśnie zbić z kół i jest to najbardziej odczuwalne.

Czy warto kupować rower za 4000? Pewnie, że warto. Lepszy osprzęt jest lżejszy i daje dzięki temu więcej przyjemności z noszenia roweru, kiedy noga i technika nie daje rady. Ale czy będziesz zauważalnie szybszy, niż na tanim mtb? Obawiam się, że więcej różnicy zauważysz zakładając lekkie opony i dętki. Kolarstwo to sport fitness. Nie sprzęt. Ale jeśli kogoś stać może swoją kasę wydawać na cokolwiek chce i nie ma w tym nic złego. Zła jest tylko polityka firm, które nam wciskają, że rower którego produkcja w chinach kosztowała 100$ jest wart 5000.

Wszyscy zawsze kupują nowe rowery i potem piszą, jak na nich szybko jeżdżą. Trochę to zabawne, bo jak porozmawiać z ludźmi, którzy faktycznie coś jeżdżą, to nie potrafią powiedzieć, że są szybsi na rowerach startowych vs treningowych 18kg szrotach wartych 400pln. Różnice sprowadzają się tak naprawdę tylko do wagi (kiedy rower trzeba nieść/pchać) i komfortu amortyzatora, który każdy inaczej odbiera oraz do dziury w portfelu przy intensywnej eksploatacji drogiego sprzętu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...