arekm Napisano 13 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 (edytowane) Mam w rowerze Avid 1 i klocki takie jak poniżej na zdjęciu (góra to przód, dół to tył). Niestety nie mam pojęcia jaki to jest rodzaj (materiał) klocków. Ktoś rozpoznaje? Problem z nimi jest taki, że przy hamowaniu dźwięki z piekieł (pieszy mógłby się nieźle przestraszyć), zwłaszcza przód. Przy dociśniętej przedniej klamce, stojąc obok roweru jestem w stanie go przycisnąć do przodu tak, że rower nieco ruszy (2-3 szprychy dalej). Nie wiem czy tak ma być czy raczej koło powinno zablokować całkowicie. W każdym razie główny problem to wycie w niebogłosy. Na co najlepiej te klocki zmienić (do ~100pln/koło)? Nie wożę po górach czy stromych szlakach więc nie potrzebuje super mocnego hamulca (co zresztą widać, od nowości niewielkie zużycie jak na moje oko przy przejechanych ~1400km). Znacznie bardziej wolał bym umiarkowanie cichy. ps. póki co wyczyściłem je i tarcze IPA ale jeszcze bez prób terenowych Edytowane 13 Lipca 2014 przez arekm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arekm Napisano 18 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Te oznaczenia rozumiem nic nie warte - w sensie nie umożliwiają identyfikacji locków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
talento259 Napisano 19 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Te mi wyglądają na metaliczne, mogę się mylić. Widać opiłki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 19 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 (edytowane) To klocki organiczne avid . http://www.vincere.pl/sklep/index.php?p1114,rwd-brakes-avid-elixir-spiekane-029 weź takie Klocki muszą być zatłuszczone gdyż fabryczne avida to najcichsze klocki jakie znam Edytowane 19 Lipca 2014 przez jasinski21444 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ajgor11 Napisano 21 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Taaa najcichsze... W swoim przednim elixir 1 mam oryginalne klocki avida. Są tak niemiłosiernie głośne, odgłos przypomina indyka. Wysłane z mojego HTC Desire C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 22 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Nie chcę już znać klocków AVID (piszczą, gdaczą jak indyk). Przesiadłem się na UNEX i to był dobry wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszBike Napisano 22 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 U mnie Avid piszczy tylko na mokro za to niemiłosiernie. Na tył wrzuciłem alligator i też piszczy :/ Nie wiem czy są klocki, które na mokro nie wyją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 1 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 (edytowane) prawdopodobnie to będą te http://rowerowy.com/sklep/czesci/klocki-hamulcowe/do-ham-tarczowych/prod/bm-avid-elixir Edytowane 1 Sierpnia 2014 przez rodszyld69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi