Skocz do zawartości

[Licznik] KLS Reflex VS 16.12 STS wybór licznika bez kabli

specpl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym się pozbyć kabli w moim rowerze i szukam licznika bezprzewodowego. Znalazłem dwa modele, które przypadły mi do gusty:

1. KLS Reflex ze względu na wygląd. Spodobał mi się ten licznik i myślę, że świetnie by pasował do mojego MTB obok Knog frog strobe. 

Czy ma ktoś instrukcje do KLS Relfex?

Niestety nigdzie nie mogę znaleźć żadnych informacji na jego temat, nawet na stronie producenta nie ma instrukcji...

Interesują mnie dwie kwestie:

- Jaki rodzaj transmisji posiada ten licznik? Czy jest cyfrowa?

- Czy jest możliwość wpisania przebiegu całkowitego z poprzedniego licznika?

- Czy posiada automatyczny start?

2. Standard czyli Sigma 16.12 STS ze względu na dobre opinie. Tutaj jedynie zastanawiam się nad dopłatą do wersji CAD. Nie wiem czy dla amatora jest to potrzebne?

Ideałem była by Sigma ROX 6.0 ale jej cena trochę zabija. Dodatkowo jest jedynie w kolorze białym a mój rower jest czarny.

A może jest coś innego ciekawego w cenie 200zł?

Napisano

W tej cenie to możesz już mieć VDO M5 http://sporto.com.pl/pl/p/VDO-M5-Licznik-bezprzewodowy/3947  sam mam taki i polecam. Wszystkie najważniejsze funkcje widoczne na wyświetlaczu i można wpisać ilość przejechanych wcześniej kilometrów. Nie ma polskiego menu, ale to żaden problem.  Transmisja cyfrowa no i pojemniejsza bateria w liczniku CR2450. Posiada też auto start-stop. Także tylko brać póki jest w tej cenie :)  Jeszcze jedno jeśli nie masz dodatkowych czujników pulsu i kadencji to w ich miejsce pokazuje się aktualna godzina i temperatura.

Napisano

Nadal brak informacji o KLS REFLEX. Kurcze dopiero teraz zauważyłem, że Sigma nie ma funkcji SCAN. Jak to możliwe, że nie ma tak przydatnej opcji?

Napisano

Czy funkcja scan jest aż tak ważna można polemizować :)  każdy w sumie ma inne preferencje. Osobiście wolę kiedy na wyświetlaczu są pokazywane wszystkie najważniejsze informacje jednocześnie czyli prędkość, dystans przebyty, godzina, wskaźnik prędkości średniej czy rośnie czy spada, jak jest czujnik pulsu to i puls, + kadencja jak taka potrzeba. I to jest co powinien mieć licznik na wyświetlaczu cały czas bez klikania bez przełączania. 

Napisano

Oczywiście, że wyświetlenie wszystkich funkcji na raz jest dużo lepsze ale mało który licznik posiada wyświetlacz mogący wyświetlić tyle danych. Dlatego przydaje się funkcja SCAN. Można bez odrywania rąk od kierownicy być na bieżąco z danymi. 

Naprawdę nikt nie ma licznika REFLEX?

Napisano

mam tego kls reflex od 2 tygodni

pierwsze wrażenie jest super dużo funkcji za mniej niż 100zł wygląd i montaż (wyglada na kopie Knog Nerd), tylko obawiam się że nie ma kodowanego sygnału bo gdy ostatnio jechałem przez miasto w zdłuż lini tramwajowej zdarzało mu się tracic łączność, gdy jadę przez las i bocznymi drogami nie zauważyłem żadnych zakłoceń
Napisałem zapytanie do Kellysa niestety oalali i nie odpowiedzieli

Napisano

Dzięki za odpowiedź. A czy w tym modelu da się wpisać przebieg z poprzedniego licznika? Ma autostop i autostart?

Napisano

1.tak można wpisać przebieg

2.wyświetlacz gaśnie podczas bezczynności i włącza się po ruszeniu

jedyną rzeczą która mi brakuje to podświetlenie

Napisano

Dzięki jeszcze raz za odpowiedź. Chyba też się zdecyduje na niego. Tylko muszę go znaleźć w sklepie. 

Napisano

Mam sigmę 16.12. Fakt, brak funkcji SCAN to wada.

Ale nigdy mi nie rozłączyła (jeżdżę wzdłuż linii tramwajowej, na ręce smartwatch sony). Dane można uzupełnić (przebieg).

Wersja z kadencją nie jest droga, ogólnie licznik całkiem OK. Mogę polecić.

Napisano
Mam sigmę 16.12. Fakt, brak funkcji SCAN to wada.

Ale wada czego? Po co to komu? Miałem w poprzednim liczniku tę funkcje, raz właczyłem, od razu wyłączyłem i o niej zapomniałem. W najnowszej seri liczników sigma seri  xx.12 genialnie rzowiązali sterowanie licznikiem. Przede wszystkim podział na funkcje drogowe (dolne przyciski) i funkcje treningowe (górne przyciski) do tego nawigowanie po funkcjach przód-tył. Czego chcieć więcej?

Znaczy wiem czego chcieć więcej. TRZECIEJ LINI TEKSTU

Napisano

Nie wiem czy wiesz ale ta funkcja Scan nie działa cały czas, wiec tak czy siak bedziesz musiał wcisnąć guzik
Poza tym tak jak wyżej napisano Sigma ma kodowany sygnał moja Sigma 16.12 ma juz prawie 5 lat za sobą jazdy cały rok bez wzgledu na warunki i nadal działa jedynie co to po tym czasie ma problemy z łącznością na mrozie

Napisano

16.12 nie może mieć pięć lat bo jak sama nazwa wskazuje jest to wypust modelowy na rok 2012. Na rynku pojawiły się wdrugiej połowie 2011 roku...

Wracając do funkcji SCAN, ja lubię mieć godzinę i kadencję. Jakby to dało się wyświetlić w sigmie to byłby licznik idealny w cenie 120zł (drut) lub 200zł (sts). A tak mam kadencję na stałe i od czasu do czasu sprawdzam godzinę. Jest i tak ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...