Skocz do zawartości

[opony]do MTB na asfalt

niebieska

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Szukam opon na jazdę po asfalcie,tak abym czuła lekkość i komfort  jazdy,a nie opór. Interesują mnie dobre a tanie,może ktoś doradzi co na początek wziąć?

Dane techniczne :

26"x2.00 

Pozdrawiam,

niebieska 

Napisano

Ja jeżdżę w asfalt/teren w stosunku 60-70% do 30-40% i kupiłem sobie maxxis larsen TT 1.9 (70zł za dwie oponki ja sie potargujesz w sklepie) gęste ułożenie klocków daje małe opory i srodkowy bierznik jest specjalnie dostosowany zeby dawal male opory toczenia.

Napisano

Ogólnie chcę żeby rower szybciej jeździł,mam opony  na teren, a szczerze mało co jestem w terenie,jedynie przejazd przez kostkę brukową. 

Napisano

Ale opony do jazdy MTB z niskimi oporami toczenia na asfalcie czy opony do jazdy tylko po asfalcie na rowerze MTB? 

Pytanie jeszcze jaka szerokość, wspomniane 2.0?

Tanie i całkiem niezłe są np. Schwalbe Road Cruiser, używam od niedawna i jestem zadowolony. 

Tańsze będą Kendy Kwest - toczą się super ale są ze słabej gumy - łatwo się przebijają i kruszą przy zdejmowaniu. 

Napisano

interesuje mnie najbardziej jazda po terenie asfalt/kostka brukowa, małe opory toczenia no i przykład opony którą mam na ten czas to jest 26x2.00 nie chcę też takich,żebym na zakręcie glebowała.Wiadomo,że są drogi czyściutkie,bez piachu,a są takie,że na zakrętach jest piach,kamyczki itp. Mogą być węższe oponki. 

Napisano

Polecam Kenda Kwest 1,5, słabo sobie radzą jedynie w błocie i piachu, ale na upartego da się przejechać. Różnica w porównaniu do opon terenowych 2,1 jest ogromna, a cena bardzo niska.

Napisano

A ja nie polecam Kenda Kwest 1,5. Ta oponka jest z niższej półki. Jest poprawna ale nic ponadto. Nie posiada żadnej wkładki antyprzebiciowej ani wzmocnienia ścianek bocznych. To takie sobie toczydło.

Polecam za to Continentala Travel Contakt. To jest oponka w wyższej półki bardzo dobrze spisująca się na asfalcie oraz dobrze spisująca się w terenie.

Napisano

Jest tania i "średnia" ale zrobiła u mnie na przodzie 11 tysięcy km. W tym czasie było parę gum, jest już nieco obskubana na krawędziach ale od opony za 29 zł więcej nie można wymagać. 

Koleżanka szuka opon tanich i dobrych a wspomniany Conti kosztuje ponad stówę za sztukę, gdzie za 60-80 zł może mieć KOMPLET szybkich opon (nawet z wkładką). 

Napisano

Witam

Szukam opon na jazdę po asfalcie,tak abym czuła lekkość i komfort  jazdy,a nie opór. Interesują mnie dobre a tanie,może ktoś doradzi co na początek wziąć?

Dane techniczne :

26"x2.00 

Na początek? Czyli masz kasę aby co chwila zmieniać oponki? Oponki dobre i tanie... Takich nie znam. Znam tylko albo dobre albo tanie. Moją propozycję już znasz.

Jest tania i "średnia" ale zrobiła u mnie na przodzie 11 tysięcy km. W tym czasie było parę gum, jest już nieco obskubana na krawędziach ale od opony za 29 zł więcej nie można wymagać. 

Koleżanka szuka opon tanich i dobrych a wspomniany Conti kosztuje ponad stówę za sztukę, gdzie za 60-80 zł może mieć KOMPLET szybkich opon (nawet z wkładką). 

Ja nie neguję tego, że na tej oponie można 11 k km przejechać. Użytkowałem ją przez jakiś czas i wiem, że jeszcze trochę się potoczy. Ale ta oponka po za dość niskim oporem toczenia nie ma więcej żadnych walorów.

Cena w zakupie Continentalów jest znaczna opon nie kupuje się codziennie. Dobre oponki starczają na wiele lat zatem może powinniśmy popatrzeć raczej na koszty eksploatacji a nie zakupu...?

Napisano

Zawsze znajdzie się na forum ktoś, kto każdemu poleca najdroższe produkty. Ktoś chce sakwy do miasta, zaraz Ortlieb, nawigację na krótkie wycieczki, Garmin. Ludzie nie szukają najdroższych produktów, tylko takich które mają dobry stosunek jakości do ceny. Za jedne Continentale można kupić prawie trzy komplety Kend. Już widzę jak Continentale przejeźdżają więcej niż trzy pary Kend. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...