Skocz do zawartości

[Trudny wybór] Wybor Szosy

Andzela19

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich, jestem tu nowa.

Proszę o doradę, propozycje w wyborze drugiego rower szosowego. Pewnie jest w śród Was dużo osób, które mają większe pojęcie i doświadczenie, niż ja.
A mianowicie, pierwsza moja szosa to Bianchi, klasyk, nawet bardzo klasyk bo maratonczyk z 1975r. ;-)
Fajny rower, ale na spokojne wycieczki. Teraz przyszedł czas, że chcę czegoś innego, z inną dynamiką, czegoś dopasowanego do potrzeb.
Zamierzam rower użytkować na dłuższe tripy, ale też codzienne treningi wokół miasta. Zależy mi na 'wygodnej ramie'.
Do kupna przymierzem się już od kilku tygodni, aktualnie wypadł mi ważny wyjazd za granicę, ale gdy wrócę chcę już mieć wybrany przyszły zakup.

Tutaj proszę Was o doradę co brać, w grę wchodzą wyłącznie używki, przedział 2k-3k.
W tej kategorii trzeba iść na pewne kompromisy, ale jakoś nie skłaniam się ku Sorze, są różne opinie, ale trochę się jej boję. :-)

Zastanawia mnie Giant Defy 2, albo coś z Meridy. Tak przeglądając oferty, można zauważyć że mniej znane firmy oferują w tym przedziale lepszy osprzet niż np. Giant.

HELP ME!

Napisano

na szybkie trasy to niektórzy kupują większe ramki aby być bardziej " wyłożonym" na rowerze ale to rzadkość najlepiej to rower na wymiar teraz są szosy typu endurance na długie trasy ale one są dość drogie :wacko: szukam dla siebie takiej szosy ale na dzisiaj poza zasięgiem mojego portfela

Napisano

Rozumiem, gdzieś wyczytałam, że właśnie ramy profilowane tak jak np w Giant Defy, sprzyjają długim trasą.

Co do rozmiaru, na mój wzrost to raczej tylko M wchodzi w grę?

Napisano

różnie to producenci oznaczają patrz na długość górnej rury a najlepiej  jakbyś podeszła sobie do jakiegoś sklepu rowerowego i się przymierzyła, kobiety mają zazwyczaj trochę inną proporcje ciała niż mężczyźni czyli dłuższe nogi i krótszy tułów więc przymiarka była by najlepsza :thumbsup:

Napisano

Teraz mam 55, i nie narzekam, ale trzeba wsiąść to pod uwagę że mam klasyczną ramę.

Dałoby radę drodzy Koledzy, podeslac kilka linków ?

Napisano
Zapytaj na szosa.org, dokładnie tutaj masz taki dział http://szosa.org/forum/19-jaki-rower-do-3500z%C5%82/

tylko podaj koniecznie wzrost by się chłopaki nie irytowały.   

Za tą kwotę w używkach możesz już przebierać jak w ulęgałkach, na wspomnianą sore nie będziesz skazana. 105tka/Veloce czy Centaur można już wyrwać (zależy jeszcze od rocznika). Nie sugerował bym się jednak tylko wysokością osprzętu, lepiej kupić niższej klasy rower w bdb stanie, niż dojechanego alumiaka/karbona na dojechanej ultegrze/chorusie, jak ostrzej go przypilisz, to kolejne nie małe wydatki murowane. 

I tak ogólnie (bo wielu o tym zapomina), na długość "wyciągnięcia" możesz też wpływać odpowiednio dobraną kierownicą, nie tylko mostkiem/ramą i offsetem. 

pozdrawiam 

p.s. to że bianchi jest klasykiem nie znaczy że jest tylko na spokojne wycieczki, od dynamiki masz przede wszystkim technikę i siłę :-]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...