Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe] jakie hamulce do klamkomanetki szosowej?

emcinek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

w planach mam zamontowanie kierownicy szosowej (baranka) do mojego crossowego rowerku. Aktualnie hamulce mam typu V-brake, ale już się zdążyłem dowiedzieć, że to ze sobą nie idzie w parze. Pozostają opcje: mini v-brake, cantilever, albo tarczowe. Puki co, nie chcę wymieniać całego osprzętu, więc upatrzyłem sobie klamkomanetki Shimano Sora ST 3500 i do tego staram się dopasować jakieś hamulce.

Ze względu na budowę, hamulce typu mini v-brake, raczej odpadają, bo się fizycznie mogą nie zmieścić (co jeszcze sprawdzę), więc pozostają tarczowe, albo cantilever. Te drugie wole sobie zarezerwować jako ostateczną ostateczność, ponieważ nie jestem przekonany co do tego rozwiązania (ale te by pasowały), a puki co, staram się znaleźć coś z hamulców tarczowych, jednak nie wiem po czym poznać które będą miały skok klamki szosowej.

Wyczytałem, że jest coś takiego jak Avid BB5/BB7 road i że to byłoby kompatybilne, ale może istnieją jakieś (tańsze) alternatywy? Jeżeli ktoś miałby też pomysł na zmontowanie całego nowego zestawu razem z przerzutkami/kaseta w porównywalnej cenie, to jestem otwarty na propozycje.

Pozdrawiam,

Marcin

Napisano

Tektro Lyra. Cena około 130 PLN/zacisk. Nie są zbyt łatwo dostępne. Kupisz tu. Masz cięższy rower niż typowa szosówka, więc brałbym tarcze, dużo większa sprawność niż canti.

Napisano

A jeżeli mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć, jak te hamulce miałyby się do avid bb7. Na amazonie można avidy bb7 dostać za ~55$ + wysyłka. Wyszłoby to około 370zł razem z wysyłką za komplet 2x. Te tutaj byłby za ~290 razem z wysyłką. 

Napisano

Witam,

jeszcze jedna sprawa przed zakupem mnie nęci. Mianowicie, czy będzie jakaś różnica i ewentualnie problem z montażem w przypadku tarcz 140 albo 160? To trzeba dobrać odpowiednią do swojego roweru, czy nie ma znaczenia, które się założy?

Napisano

Z perspektywy tego jak chcesz jeździć, nie będzie różnicy. Wielkość tarczy ma znaczenie, gdy jeździsz bardzo ostro w terenie, wtedy im mniejsza tarcza, tym hamulce pracują w wyższej temperaturze i spada im skuteczność. Jest inna kwestia, dużo ważniejsza, jeżeli masz crossa to prawdopodobnie z przodu tarczy 140mm nie zamontujesz. Typowe widelce cross/xc mają mocowanie pod tarcze 160mm, a redukcji w dół nie ma.

Napisano

Czyli mam rozumieć, że w przypadku gdy jeżdżę w średnim terenie to tarcze 160 będą śmigać dobrze i powinno być git? Pytam bo avid bb7 road ma wersję na tarcze 140 i 160 tylko.

Dodatkowo, czy ktoś mógłby polecić piasty pod tarcze na przód i 9-biegowy tył (32 otwory obręcz)

Napisano

Znalazłem jeszcze hamulec Shimano BR-CX77 road. Jest ktoś w stanie powiedzieć coś na temat tego hamulca? Jak on się ma do bb7? (cena porównywalna)

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...