MrGrz Napisano 11 Lipca 2014 Napisano 11 Lipca 2014 Witam, Niosę się z zamiarem kompleksowej zmiany osprzętu w mojej starej Meridzie MTB. W jednym ze sklepów internetowych wybrałem zestaw części, postawiłem na Shimano Deore. Ponieważ nie jestem zawodowcem w tym temacie, prośba o Waszą weryfikację i opinię, czy te części będą ze sobą na pewno współgrać, czy może coś źle dobrałem. Poniżej zestaw, który wybrałem: - Mechanizm korbowy Deore FC-M591 SHIMANO - Łańcuch CN-HG53 SHIMANO - Kaseta Deore CS-HG61 SHIMANO - 11-12-13-14-16-18-21-24-28T - Przerzutka przednia Deore FD-M591 SHIMANO - Przerzutka tylna Deore RD-M591 SGS SHIMANO - Klamkomanetka Alivio ST-M430 SHIMANO (komplet) - Hamulec V-brake BR-M422 SHIMANO (komplet) - Pedały Lithium ACCENT - Opona Marathon 26x1,75 Green Guard SCHWALBE (2 szt.) Pozdrawiam Grzegorz
seraph Napisano 11 Lipca 2014 Napisano 11 Lipca 2014 Wszystko będzie działało jak najbardziej Sugerowałbym jednak kupić nawet tańszą kasetę, ale lepszy łańcuch. Connex lub nawet Campagnolo - bardzo trwałe, ale trzeba troszkę dołożyć. Korba z blatem 48T? Dlaczego taki wielki w MTB?
seraph Napisano 12 Lipca 2014 Napisano 12 Lipca 2014 Spotkałem się z opinią, że w przypadku 3x9 manetki od Alivio do SLX są prawie identyczne, bo mają wspólny mechanizm (nawet 2-way release) i dopiero XT są na tyle lepsze, żeby się opłaciło. Z doświadczenia mogę jedynie polecić Alivio, bo właśnie używam M430 i złego słowa nie powiem. Nie jeździłem na SLX, ale niedzielnym rowerzystą nie jestem i nie bardzo wiem co mogłoby działać lepiej...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.