Skocz do zawartości

[łańcuch] jak się pozbyć piachu?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Miałem na myśli 5-6cio dniowe wypady.

DuzyMarku, nie mam jeszcze doświadczenia w wypadach dłuższych niż jede dzień(ale z racji wykonywanego zawodu wakacje będą wolne :D), na razie trenuje i widze, że po przejechaniu w lesie 5-6km, słychać w napędzie wszędobylki PIACH!!!! (samrowałem ProLine)

Teraz nie robie wielkiego problemu, mam spinke to cyk do benzynki, szuru buru, chlastu chlastu i git, no ale w czasie wypadu?

Zobacze, może inny smar coś pomoże

pozdrowionka

Napisano

Dokladnie. To zależy co masz na myśli mówiąc dłuższa podróż. Jeśli jakieś 100km polami i lasami to po prostu smar ze sobą i na trasie przetrzeć szmatką i dopsikać.

PS.Co daje jeżdżenie na 2-3 łańcuchach? Oprócz wolniejszego zużycia.

Napisano

"Co daje jeżdżenie na 2-3 łańcuchach? Oprócz wolniejszego zużycia"

komfort, polegajacy na tym, ze brudny lanuch nie musi byc czyszczony od razu, bo w kolejce czekaja nastepne.

fortipianek: po 5-6km?? bardzo szybko. czy twoj lanuch bezposrenio po smarowaniu jest na zawnatrz suchy?

Napisano

W sumie, fajna sprawa. Pomyślę o tym przy okazji wymiany całego napędu.

Uchmanek czego używasz do zapinania łańcuchów? Spinki czy skuwacza?

Napisano

a nie myśleliście o tym, że po płukaniu łańcucha woda i nie wydmuchaniu go sprężarką, w środku pozostaje woda? smarowaniem nic tu nie da, i dojdzie do wewnętrznej korozji łańcucha, chociaż z zewnątrz będzie wyglądał ok.. wydmuchać zawsze go trzeba..

Napisano
fortipianek: po 5-6km?? bardzo szybko. czy twoj lanuch bezposrenio po smarowaniu jest na zawnatrz suchy?

na opakowaniu i w sklepie mówili zeby nadmiaru nie wycierać ( dawałem 1-2 krople na ogniwo), hmm może przez to też. Nic to, kupiłem FL Red, może się lepiej sprawdzi w tej sytuacji.

pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Miłośnikom Karchera przypominam o czym jest temat.

a nie myśleliście o tym, że po płukaniu łańcucha woda i nie wydmuchaniu go sprężarką, w środku pozostaje woda? smarowaniem nic tu nie da, i dojdzie do wewnętrznej korozji łańcucha, chociaż z zewnątrz będzie wyglądał ok.. wydmuchać zawsze go trzeba.

Nie ma takiej potrzeby. Powisi sobie 2-3h i sam wyschnie a potem smarowanie, pokręcić trochę żeby rozprowadzić olej i żadnej korozji nie będzie.

na opakowaniu i w sklepie mówili zeby nadmiaru nie wycierać ( dawałem 1-2 krople na ogniwo), hmm może przez to też. Nic to, kupiłem FL Red, może się lepiej sprawdzi w tej sytuacji.

pozdrawiam

No to już masz przyczynę. Wystarczy że wjedziesz w teren i taki niewytarty łańcuch momentalnie oblepi się piachem zapewniając niezapomniane doznania akustyczne.

Napisano

Dokładnie tak jak mówi Odi i inni. Łańcuch po smarowaniu trzeba przetrzeć. Z reszta po co Ci smar NA ZEWNĄTRZ łańcucha? Ostatnio smarowalem rowerek mojej dziewczynie i zrobiłem to dokładnie tak jak się należy. Wypłukany w benzynce łańcuch po wyschnięciu nasmarowałem i zostawiłem na noc. Na drugi dzień przetarłem do przed jazdą i rowerek nawet po 25 km w terenie i drugim tyle w miescie chodził ciuchutko. A mój, który nasmarowałem i od razu w drogę zaczął skrzypieć :/

PS. Z tym zostawaniem wody w ogniwkach łańcucha to może być prawda. Woda zostanie, smaru nie wpuści i lipa. Chyba, że płukanie w benzynie załatwi sprawę (po płukaniu w wodzie z płynem) bo nie każdy ma sprężarkę w domu.

Napisano

lanuch na zawnatrz musi byc suchy, inaczej bedzie zbieral brud. smar na zewnatrz nie jest potrzebny, bo nie ma tam co smarowac. elementy lanuch tra o siebie wew. ogniw i tylko tam smar jest potrzebny. po smarowaniu trzeba troche pokrecic/pojezdzic/poczekac, zeby smar wszedl gdzie trzeba a nastepnie WYTRZEC DO SUCHA.

omen: pomysl ze sprezarka niezly, ale mysle ze latwiej po prostu nie plukac w wodzie.

Napisano
Nie ma takiej potrzeby. Powisi sobie 2-3h i sam wyschnie a potem smarowanie, pokręcić trochę żeby rozprowadzić olej i żadnej korozji nie będzie.

widziałeś jak wygląda łańcuch po 3 godzinach po jeździe na deszczu i odstawieniu ? bez smarowania, przecierania itd?

omen: pomysl ze sprezarka niezly, ale mysle ze latwiej po prostu nie plukac w wodzie.

no, nie powinno sie.

Kiedyś jeszcze, że to przyspieszyć wkładałem łańcuch w stary ręcznik owijałem go i uderzałem w ścianę.. albo w coś innego twardego.. benzyna niby byłą czyściutka po ostatnim płukaniu ale po takich np 30 uderzeniach na ręczniku był jeszcze piasek i brud.

• Mod Team
Napisano
widziałeś jak wygląda łańcuch po 3 godzinach po jeździe na deszczu i odstawieniu ? bez smarowania, przecierania itd?

Owszem ale nie porównuj jazdy w deszczu do płukania i suszenia w domowych warunkach i temperaturze pokojowej. Od dawna stosuję taką metodę i skutków ubocznych nie stwierdziłem. Łańcuch powisi sobie w pokoju, wyschnie i po nasmarowaniu śmiga aż miło.

• 2 tygodnie później...
Napisano

U mnie jeśli łańcuch jest tylko lekko przykurzony to to z 3 cm na dnie słoika po majonezie :D jak bardziej brudny to dwa takie płukania. Na początku lałem pełno tej benzyny, po takim krótkim okresie oszczędzam :P Jedna butla 0,5 litra wystarcza na kilka, bo ja wiem - z 5-8 czyszczeń.

Napisano

dobrym sposobem na oszczedzenie benzyny jest wg. mojego doświadczecnia: używać np. półlitrowego pojemnika po purze lub czymś podobnym napełniony tak w 3/4 lub nawet więcej. Na takiej ilośic benzyniki można spokojnie bez jej wymiany wyczyścic łańcuch ze 3 - 4razy. Potem. Odstawiamy wszystkie brudy osiadają na dnie. POtem delikatnie odkręcam przechylam i przelewam benzynkę czystą z góry zostawiając ten cały osad. Jak ktoś jest pedntyczny to tej metody nie zastosouje no ale bez przesady....

Napisano

Potwierdzam. Dobrym sposobem jest odstawienie benzyny po płukaniu żeby sobie odstała i potem delikatnie trzeba ją zlać do innego pojemniczka. Osad zostanie na dnie, a z wierzchu bedzie czysta benzin ;) PS.Mam ten sam problem. Co okolo 100-150 km msuze czyscic lancuch wiec dosc szybko.

Napisano

A nie przelewacie przez coś aby syf zostawić? Nie wiem... Na przykład przez jakiś materiał. Także syf zostaje na materiale a w buteleczke czysta ekstrakcyjna. :D

Napisano

Dla pewności można - ale nie ma potrzeby :D . Jeśli benzyna trochę postoi, cały brud opadnie na dno i utworzy tam zwartą masę - podczas zlewania, o ile nie będziemy gwałtownie potrząsać słoikiem, zanieczyszczenia nie przedostaną się do nowego naczynia. Chyba, że komuś się spieszy i nie ma czasu czekać, aż płyn się ustoi :P

Pozdrówko zlewkowe :P

• Mod Team
Napisano
wyszejkowanie acetonem da mi taki sam efekt jak np. benzynką? :)

Tak i jeszcze szybciej odparuje.

A nie przelewacie przez coś aby syf zostawić? Nie wiem... Na przykład przez jakiś materiał. Także syf zostaje na materiale a w buteleczke czysta ekstrakcyjna. :P

Próbowałem i stwierdziłem, że to bez sensu. Lepiej odstawić to opadnięcie syfu i przelać.

Napisano

Tez próbowałem przez materiał jak mi się spieszyło i chciałem mieć czystą benzynkę, ale marny efekt. Widocznie zły materiał wziąłem, ale po prostu nic innego nie miałem.

Napisano

Jakiego materiału użyłeś? Ja używam ligniny i widze że dużo syfu zostaje, a przelewam delikatnie.

Ps. Co ile km czyścicie swój łańcuch? Mam na myśli to czy płuczecie gdy słychać już piach czy dopiero gdy w pedałach coś "skwierczy"?

Napisano

Dobrym sposobem jest złapanie łańcucna dwoma palcami i wyginanie na boki jeżeli będą nieprzyjemne odczucia to znaczy że trzeba go wyczyścić bo w środku jest piasek. A co do skwierczenia w pedałach to od czasu do czasu pojawia mi się jakieś takie niewielkie jakby zmiany w płynności jak się wolniej pedałuje ale to mi samo znika :D

Napisano

fortipianek - nie da się jednoznacznie stwierdzic po ilu KM trzeba wyczyscic lancuch. Jesli jezdzisz duzo w terenie, szczegolnie suchym i piaszczystym to byc moze bedziesz musial to robic po kazdej dluzszej przejazdzce. Ja zaczalem prowadzic mini dziennik. Dzieki temu wiem ile minelo km od ostatniego serwisu. Aczkolwiek z braku czasu ostatnio gdy lancuch zaczal wydawac nieprzyjemne dzwieki po prostu popsikalem go smarem i jezdzilem dalej. Teraz juz czas mam i benzynke swieza kupilem wiec chyba jutro go wykąpię.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...