Skocz do zawartości

[zabezpieczenie] Jak zamontować tzw. podkowę ?

onlyxme

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Otóż zakupiłam ostatnio tzw. holenderską podkowę. Po otwarciu pudełka mam kilka części, brak instrukcji i zielone pojęcie co do czego i jak zamontować, jedynie że ma być to na tylne koło...

Tak wygląda mój zestaw (przepraszam za jakość...) :  z tyłu jest jeden bolec, z nakrętką

1.jpg?screen

http://www.roweryholenderskie.net/userfiles/blokada-kola-abus-ilancuch.jpg

Wystarczy to zamontować tak jak jest tutaj pokazane na zdjęciu. Trzeba to przykręcić do tej małej rurki blaszki ramy w tylnym trójkącie obok hamulców v-brake. Masz tam wystająca od strony ziemi na Twoim zdjęciu taką śrubę z nakrętką. Trzeba to wkręcić w podane przez mnie miejsce. Te podkładki itd. są pomocnicze i nie muszą być zamontowane. Poza tym nie widzę tutaj systemu zabezpieczającego przed odkręceniem podkowy. Z resztą nie jest on potrzebny w przypadku podkowy. Najlepiej byłoby jakbyś się uśmiechnęła do jakiegoś kolegi, który ma o tym pojęcie i Ci zrobi. Pamiętaj, że i tak dobrze byłoby blokować rower łańcuchem.

Dziękuje za pomoc, spróbuje to komuś zapodać do zrobienia, albo zrobie tak jak mówicie.

Podkowa nie jest jakaś mega dobra i firmowa, ale ma być jakimś zabezpieczeniem na chwile (gyd np. chce skoczyć po coś do sklepu, a nie  ma w pobliżu stojaka na rower..a to zgroza mojego miasta niestety) , a rower dodatkowo mam tak ciężki, że nikt go by nie uniósł za daleko mając blokade na koło ;)  Na dłuższy czas to zawsze łancuchem zapinam ;)

Akurat to jest Twoja subiektywna opinia, że jest tak ciężki, że nikt by go nie uniósł na dłuższy czas, bo jesteś dziewczyną. Przeciętny facet spokojnie mógłby go wziąć i nawet z nim potruchtać, a nawet pobiec. Jeżeli jest to miasto to latarnie, barierki i inne tego typu rzeczy są na porządku dziennym, więc nie wierze w to, że nie ma gdzie go zapiać. Faktycznie przy małym osiedlowym sklepiku typu żabka gdzie rower właściwie widać przez okno to zda egzamin. Jednak przy np. oszołomie to na pewno nie jest żadne zabezpieczanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...