Skocz do zawartości

[hamulce] wymiana avid'ów bb5 na br-m446

grzesiek36

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam możliwość ogarnięcia nowego kompletu br-m446 z klamkami blm505 za 200 zł. Nie miałem większych problemów z avid'ami, ale musiałbym kupić cały nowy przód i zmienić klocki w tylnym, więc pomyślałem, żeby zainwestować w coś nowego. I tu pytanie czy zauważę znaczący skok wydajności i jak to jest z jakością budżetowych heblów shimano? 

A jeżeli nie warto to prosiłbym o pomoc w wybraniu czegoś ze sklepu http://www.kupkolo.cz do max 2000 czk.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Cześć,

Przyznam, że nie jeździłem na avidach BB5, jednak od paru tygodni jestem posiadaczem BR-M446 z klamką 445. Na forum zdarzają się opinie typu "największy szrot", "słabe" itp. jednak jak dla mnie niczego w nich nie brakuje. Koło blokuję jednym palcem na bardzo przyczepnych powierzchniach, również nie ma z tym problemu mój kuzyn który waży około 80kg. Używam ich na tarczy 180mm (z tyłu 160), od paru dni z klockami RWD spiekanymi, dzięki temu ich moc jest delikatnie większa, modulacja za to poprawiła się znacząco :)

Ja mam Br-445 i też czytałem na forum, że nie najlepsze, a byłem w górach na rowerze, i bardzo dobrze radziły się w terenie, tylko jest jedna wada, słabe odprowadzanie ciepła, dlatego z przodu warto miec 180mm tarcze

Z tyłu 160 w 100% wystarcza. Co do ciepła to racja, dużo go "wydzielają", tarcza 180 już sobie lepiej radzi z jego odprowadzaniem dlatego też z przodu warto taką mieć (jednak przy klockach RWD to raczej nie przeszkadza mi w żadnym stopniu do ciepło) :)

z przodu mam założone pół-metaliki i podczas deszczu można ogłuchnąć :P, ale jak jest sucho świetnie chwytają, z tyłu żywiczne też cichutko jak jest sucho, jak deszcz trochę słychać, ale jest wtedy problem jechałem jak było oberwanie chmury, to tylko przodek hamował tył z naporem wody się nie radził, tak jakbym nie miał hamulców ale kto jeździ w taki deszcz :P

Mam M445. Mimo że niska półka to jednak hydrauliczna tarcza, więc nie ma co porównywać do np v-brake. Czy się opłaca zmieniać z BB5? Nie wiem. Trudno powiedzieć. Hamulce dają radę w nizinnym XC. Nie nadają się do zjazdów. Żywiczne klocki też sprawują się całkiem nieźle. Bez problemu można kupić półmetaliki, widziałem nawet metaliki, ale podejrzewam, że przy próbie "podgrzania" mogłoby się to skończyć nie za dobrze dla zacisku.

To, że masz je w zaciskach, nie oznacza, że używasz tak, jak się zwykle korzysta z klocków metalicznych. Klocek metaliczny nie dość, że pracuje w wyższej temperaturze, to bardzo ładnie przenosi temperaturę na zacisk. Wątpię, aby inżynierowie Shimano pomyśleli o tym w tym modelu.

Na dotarcie jechałem około 1,5km z dość mocno zaciśniętą klamką, tarcze już naprawdę nieźle parzyły, jednak wszystko chodziło i hamowało bardzo dobrze, klamka się nie zapadała, moc również bez zmian :)

No to nie wiem, jak dla mnie wszystko działa okej :) 

Dziś jeździłem w ulewie i niewielkim błocie, oryginalne organiczne z tyłu lekko piszczały, metaliczne z przodu siedziały cicho, moc hamowania minimalnie większa, jednak w dalszym ciągu bez żadnych problemów bardzo szybko stawałem :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...