Skocz do zawartości

[Rower] Przebudowa roweru - wątpliwości

vxam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

zawsze myślałem że tarcza 48 daje mi większy potencjał. :) Co to znaczy ugniatac jak piekarz? :)

dorzuciłem klamki i manetki. 

PRZERZUTKA TYŁ

- SHIMANO Deore RD-M592 Shadow 9-sp SGS BOX    129,00 zł

- shimano hg80-9-9-rzedowa     99,00 zł

- CS HG30 9rz. KASETA MTB 11-34 ALIVIO/ACERA      59,00 zł        

PRZERZUTKA PRZÓD  

- FD-M430 ALIVIO 8/9 SPEED      54,90 zł        

KORBY  

- KORBA DEORE FC-M521 SHIMANO 48T     208,00 zł

- TRUVATIV FIREX 48z   199,00 zł

- SHIMANO ACERA 9-rz.FC-M391 48T 170 mm srebrna 124,99 zł

-  Alivio 9 rzęd FC-M431 48/36/26 175 +wkład Octalik  129 zł  

AMORTYZATOR  

- Amortyzator SR Suntour XCR Disc 100 mm 26'   210,00 zł        

HAMULCE TYŁ

- AVID HAMULEC BB5 ZACISK + KLOCKI + ADAPTER 2 szt   180,00 zł

- AVID G2CS CLEANSWEEP 160MM 2 szt     78,00 zł   lub  

- TEKTRO NOVELA ALU KOMPLET TARCZOWE!!(HA09)   174,00 zł        

ŁAŃCUCH

- Shimano Deore CN-HG53     39,00 zł

- WIPPERMANN CONNEX 904 łańcuch (2014)! 9-RZĘDOWY  - 76 zł  

SUPORT

?          

STERY

?          

KIEROWNICA

?          

SZTYCA

?  

KLAMKI

- Avid - FR-5 - czarny 2 szt - 64zł

MANETKI

- SHIMANO ALIVIO SL-M430 3 x 9 rz. 94 zł

Napisano

Zauważ, że tarcza/blat 48 to jednocześnie młynek, czyli najmniejsza zębatka to 28T, a przecież w terenie czymś trzeba podjeżdżać.

"Ugniatać jak piekarz ciasto" tzn. jeździć siłowo na ciężkim biegu aż się trzeba kierownicy trzymać kurczowo. Sporo ludzi taką dyscyplinę uprawia pod górki, a to ani zdrowe dla kolan, dla mięśni, ani dla napędu roweru, który szybko się tak zużywa. Zdrowiej i dużo wydajniej jest się nauczyć kręcić szybko (w okolicach 90 obrotów korby na minutę) i jeździć na lekkich biegach - wtedy na przełożeniu 42/11 dokręcając można spokojnie osiągnąć 50 km/h, a czy taka prędkość nie wystarczy w MTB?

Napisano

wiesz...dla mnie wyciągać 50 km to prawie marzenie. Na obecnym rowerze 35km/h to raczej max. A korba 48t:)

muszę się zastanowic dobrze o tym co piszesz. Odkąd zaczałem jeździc to z tego co podpatrzyłem inni rowerzyści wyglądający na bardziej zaawansowanych zwykle mieli ustawioną korbę na największej tarczy a tył przerzutki na najmniejszej i raczej kręcili niezbyt szybko ale równomiernie.

Czyli do rozkminenia jest jeszcze wielkośc tarczy 44 czy 48t, sporo tego... 

Napisano

Zauważ też, że teraz będziesz miał najmniejszą zębatkę z tyłu 11T, a do tej pory miałeś wolnobieg czyli 14T, a to prawie 30% różnicy i tę różnicę wyczujesz :thumbsup:

Bardziej zaawansowani rowerzyści na trekkingach i crossach w mieście i na płaskim? (Bron borze, żebym coś miał do takich rowerów i ludzi je dosiadających)

W MTB raczej nie stosuje się większych blatów niż 44... W często stosowanych napędach wysokich grup o korbach 2rzędowych stosuje się nawet mniejsze zębatki (34-38) i zawodowcy dają radę spokojnie.

Napisano

Zauważ też, że teraz będziesz miał najmniejszą zębatkę z tyłu 11T, a do tej pory miałeś wolnobieg czyli 14T, a to prawie 30% różnicy i tę różnicę wyczujesz

w starym rowerze mam kasetę 7 rzędów a korbę 48t

Bardziej zaawansowani rowerzyści na trekkingach i crossach w mieście i na płaskim? (Bron borze, żebym coś miał do takich rowerów i ludzi je dosiadających)

nie, nie źle mnie zrozumiałeś. Prawdziwych zaaawansowanych nie moge dogonić i podpatrzeć:) Pisząc o bardziej zaawansowanych miałem na mysli takich co widuje po trasie i utrzymują tempo na dłuższym dystansie większe ode mnie (znikaję mi z oczu:)

co 44t to chyba mnie przekonałeś:)

Napisano

Aaaaaaa no rzeczywiście miałeś kasetę sorry :sweat: No, ale koło 26' to raczej rower nie na asfalt głównie i w teren czasem planujesz wypad?

Tak jeżdżę w weekendy rekreacyjnie w terenie, reszta w miescie

Napisano

Małe sprostowanie...:) w starym rowerze w tylnim kole mam piastę black comp a nie deore jak wczesniej napisałem:) Za to deore xt mam napisane zacisku koła:)

Koło również ma oznaczenia black comp. Czy to jakieś firmowe koło czy paździerz??

Warto załozyc do niego nowa piaste na hamulce tarczowe?

Napisano

to akurat dobre piasty, ale jak nie ma mocowania do tarczy to i tak nic z tym nie zrobisz 

mnie chodzi o koło - czy koło black comp jest coś warte, czy warto w nim wymienić piastę na taka z mocowaniem na tarcze? Jeśli tak to jaki model proponujecie?

Napisano

Piasta + nowe szprychy + zaplatanie zwykle wychodzi drożej lub porównywalnie z nowym kołem, więc nie ma za bardzo sensu tym bardziej, że stare koło łatwiej sprzedać w całości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...