Kacpi998 Napisano 11 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Posiadam hamulce AVID Elixir 1. Zauważyłem, że podczas jazdy z okolic tylnego hamulca dobiega dźwięk ocierania. Okazało się, że klocki znajdują się bardzo blisko tarczy, tak blisko, że regulacja polegająca na odkręceniu zacisku i przykręceniu go podczas trzymania klamki nic nie da. W jaki sposób mógłbym zwiększyć ich odległość, tak aby nic nie ocierało? Z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgodny Napisano 11 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Ja bym wyjął klocki z zacisku i spróbował wcisnąć tłoczki do zacisku, albo odpowietrzył układ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacpi998 Napisano 11 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Nie wiem czy rozepchanie tłoczków cokolwiek da. Za chwile nacisnę klamkę i tłoczki znowu się zejdą. Myślałem nad spuszczeniem odrobiny płynu z układu. W przednim hamulcu taki problem nie występuje na dodatek klamka przedniego hamulca schodzi głębiej niż tylnego, wydaje mi się, że to oznacza, że w przednim hamulcu jest mniej płynu. Zastanawiam się nad tą opcją, ale nigdy tego nie robiłem i obawiam się, że coś jeszcze schrzanię. Jakbym miał już to robić to którą śrubą (lub czymś innym) to zrobić i czego powinienem się spodziewać (mam na myśli jakiegoś szybkiego wycieku płynu, czy zapowietrzenia)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgodny Napisano 11 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 ja bym dał to zrobić w serwisie, 30-40 zł koszt. Ja też sam się tego nie chwytałem bo nie mam czym tego zrobić, a nie wiem jak w elixirach to to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacpi998 Napisano 11 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 (edytowane) Na razie nie śpieszy mi się na wydawanie 30 zł na spuszczenie odrobiny płynu. Wydaje mi się, że nie jest to jakaś bardzo skomplikowana procedura i myślę, że jeśli ktoś mógłby mi powiedzieć czego mogę się spodziewać i na co zwracać uwagę to dałbym rade zrobić to spokojnie samemu Edytowane 11 Lipca 2014 przez Kacpi998 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 19 Lipca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Jak masz za blisko klocki to: - ktoś wcisną klamkę bez koła i klocki sa za blisko, trzeba rozepchać - hamulec jest zapowietrzony (może to być niewyczuwalne) lub wchłoną już zbyt wiele wody i trzeba zalać nowym płynem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 21 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Rozpychanie klocków w AVID Elixir: Zdejmij koło i wyjmij klocki z hamulca. Włóż szeroki śrubokręt/dłuto pomięczy tłoczki. Musi być na tyle szeroki, że gdy nim kręcisz, to napiera na oba tłoczki. Przygotuj sobie inbusa - gwiazdkę, taką do śruby odpowietrzania zacisku hamulca. Napierając jednocześnie silnie na oba tłoczki śrubokrętem BARDZO powoli odkręcaj śrubkę odpowietrzania. W pewnym momencie tłoczki się zapadną a spod śrubki zacznie wyciekać płyn DOT. W momencie, gdy tłoczki schowają się maksymalnie (idzie to wyczuć), zakręć śrubkę odpowietrzania. Wyczyść hamulec z płyny DOT (dokładnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszBike Napisano 21 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 miałem taki sam problem z Elixir 1, popuszczenie płynu pomogło. Praca na minutę a od roku nie mam problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzatorze Napisano 23 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Tak jak przedmówca, potwierdzam skuteczność metody podanej przez rambolbambola. Tak sobie zwykle "reguluję" przy kombinacjach z klockami, że najpierw lekko przepełniam układ i w razie potrzeby popuszczam płynu, z tym że robię to przy klamce - mniejsze ryzyko zapowietrzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 23 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Jak masz za blisko klocki to: - ktoś wcisną klamkę bez koła i klocki sa za blisko, trzeba rozepchać - hamulec jest zapowietrzony (może to być niewyczuwalne) lub wchłoną już zbyt wiele wody i trzeba zalać nowym płynem. Coś Ci zeżarło "ł" na końcu dwóch wyrazów Panie Moderator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FocusSuperBud Napisano 15 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Ja mam Elixiry 3 i ten sam problem z przodu muszę ten sposobik zastosować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
motiks Napisano 10 Marca 2015 Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 również i w moim elixir1 problem został rozwiązany... dzięki ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaszk_poz Napisano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 (edytowane) Czegoś nie rozumiem - jak odpowietrzasz według zasad, czyli z wyjętymi okładzinami, rozepchanymi do końca tłoczkami (zablokowanymi klockiem) w czasie odpowietrzania - to jak można przepełnić układ? Edytowane 23 Czerwca 2015 przez tomaszk_poz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 28 Czerwca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 Da, choć przy zalewaniu, jak sie jest ostrożnym i postępuje wg. zasad nie powinien sie przepełnić. Najprędzej jak po jakimś czasie zaczyna zasysać wodę lub sie zapowietrza taki efekt występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskolabor Napisano 11 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Są dwa sposoby na dolegliwości z zaciskami, zalewajcie dobrze odpowietrzonym płynem (myjka ultradźwiękowa), lub podgrzejcie trochę odpowietrzony płyn, czysta fizyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi