NSrider98 Napisano 11 Lipca 2014 Napisano 11 Lipca 2014 Cześć, witam wszystkich. Posiadam ramę NS Core 3, ostatnio została ona pozbawiona lakieru metodą sodowania (takie lepsze piaskowanie), następnie mam zamiar pomalować go na jakiś kolor u lakiernika (tu też liczę na wasze propozycje, zdjęcia, projekty), ale pytanie główne do was brzmi tak: W jaki sposób mogę uzyskać takie grafiki/naklejki jak fabrycznie znajdują się na nowych ramach NS Bikes? Chodzi mi o coś takiego: Z góry dziękuję za waszą pomoc, jesteście wielcy! Pozdrowerek
djzatorze Napisano 11 Lipca 2014 Napisano 11 Lipca 2014 Witam, tak się składa że posiadam NS Clash i robiłem miesiąc temu naklejki pod lakier w innym rowerze Wykonanie takich naklejek to koszt około 30 zł ale trzeba się nachodzić. O ile w Clashu jest malowanie tą samą techniką co w Core 3, to już mówię jak to zrobić. Robimy wektorowy projekt (np. w Corel Draw) naszych naklejek. Najlepiej najcieńszą linią i staramy się nie robić ostrych rogów figur (pod narożniki naklejek będzie się wtryniał lakier). WAŻNE: jeżeli rama nie ma szlifowanych spawów, naklejka nie będzie się na nich trzymać. Trzeba wtedy ją przerwać w miejscu spawu. Jeżeli spawy są w miarę gładkie i zgrabne to można zaryzykować, ale trzeba brać cieniutką PCV (o tym za chwilę). Projekt zanosimy do dobrego punktu ksero. Tam prosimy pana, żeby nam na ploterze tnącym wyciął nasz projekt w samoprzylepnej folii PCV. Im cieńsza tym lepiej. Ważne, żeby miał interesujący nas kolor folii - tu będzie największy problem, bo biały i srebrny są ogólnie dostępne, ale jeżeli chce się inny kolor to już musi być to wydruk na folii białej. Niestety to jest ryzykowne bo toner/tusz słabo się trzyma na PCV. Dlatego lepiej brać po prostu kolorową folię. Jeżeli chcemy wielobarwne naklejki to już wiadomo, wydruk przed wycięciem. Ale IMO lepiej wyglądają jednobarwne Po wycięciu naklejek ostrym nożykiem usuwamy z arkusza "tło" naszych napisów. Wspomniałem, że trzeba się nachodzić - otóż potrzebna będzie teraz tzw. folia transportowa (transferowa). Trudno jest ją tanio zamówić przez internet. Osobiście dostałem ją 50 km od domu (Bydgoszcz, "Reklamix" na ul. Potockiego 3). Niestety zwykle nie da się wziąć mniej niż 1 mb, zatem dostajemy za około 12 zł arkusz 1 x 0,5 m, który wystarczy na 5 rowerów Zatem tniemy nożyczkami nasz arkusz naklejek, żeby rozdzielić pojedyncze sztuki. Na każdą naklejkę naklejamy na wierzch pasek folii transportowej, z lekkim nadmiarem i mocno i dokładnie dociskamy. Potem idziemy do naszej ramy, musi być czysta i już wcześniej pomalowana (z tym że: ja malowałem najpierw bazą, potem naklejki i na koniec bezbarwny; ale myślę że również może być naklejka między 2-ma warstwami bezbarwnego; ale im grubiej nawierzchni na naklejce, tym mniej wyczuwalna będzie jej wypukłość i krawędzie). Powtarzam, rama musi być czysta - najlepiej w stanie tuż po wyschnięciu lakieru bazowego. Zakaz dotykania rękami! Jeżeli się zdarzy to odtłuścić. Odklejamy naszą folię transportową - "zabierze" ona naklejki z papieru podkładowego. Trzeba to robić ostrożnie, żeby nic na tym papierze nie zostało. Naklejamy folię na ramę, starając się robić to powoli i pieczołowicie, żeby nie złapać pod nasze napisy bąbli powietrza. Bardzo dokładnie dociskamy naszą folię do ramy, przyda się jakaś prowizoryczna rakla. Potem odklejamy folię OSTROŻNIE, naklejki zostają na ramie. Ewentualne bąble wyciskamy albo przebijamy igłą, sprawdzamy czy wszystko dobrze dolega. NIE DOTYKAMY PALUCHAMI. Na koniec 2 warstwy lakieru nawierzchniowego bezbarwnego ("klaru"). Jak dobrze pójdzie, będzie jak z fabryki Tutaj możesz zobaczyć jak to u mnie wyszło, z tym że lakierowałem sam, więc nie jest perfekcyjnie. Niestety porobiłem za ostre rogi naklejek i trochę odstawały...Biby nic to nie szkodzi ale da się wyraźnie wyczuć taki mikro-zadzior na takim narożniku. Pozdrawiam kolegę NS-owca
NSrider98 Napisano 11 Lipca 2014 Autor Napisano 11 Lipca 2014 Hej, Dzięki za obszerną i wyczerpującą odpowiedź, myślę, że na pewno będę się kierował Twoją metodą. Ogólnie mój projekt wygląda tak: Na ramie w takim kolorze chcę umieścić takie napisy w kolorze białym Chciałem zapytać czy to jest możliwe, oczywiście napisy w kolorze białym. Mógłbyś jeszcze raz wytłumaczyć mi akapit 3 Twojej wypowiedzi, bo trochę tego nie ogarnąłem. Załóżmy że mam gotowy projekt i biuro reklamowe oferujące właśnie takie usługi, co dalej?
djzatorze Napisano 11 Lipca 2014 Napisano 11 Lipca 2014 Jak najbardziej możliwe, wystarczy się postarać Zanosisz projekt w formacie .cdr (grafika wektorowa) do puntu usługowego z drukowaniem. W małym ksero Ci tego nie zrobią, szukaj w większych, a na pewno w takich gdzie sami produkują naklejki. Zapytaj czy wycinają naklejki na ploterze po prostu. Poproś o wycięcie pliku na samoprzylepnej białej folii PCV, bez drukowania. Trochę jest podobna ta folia do papieru do etykiet, ale on się nie nadaje. Arkusz takiej folii to zwykle A4, a miejsce do dyspozycji plotera zaczyna się ~1cm od każdej krawędzi kartki, trzeba zatem się albo trochę ścieśnić, albo rozłożyć dużą naklejkę na 2 arkusze. Ten napis ALTON z mojej ramy wszedł na A4 po przekątnej, myślę że większego nie trzeba. Aha, ten plik to zerknij do załącznika jak ma wyglądać. Na szybko machnąłem auto trasowanie z tego co wrzuciłeś, no i np. tylko "B" i "I" są poprawnie (na niebiesko). Pozostałe mają wiele pokrywających się węzłów i pętelek a takich rzeczy nie może być. Po prostu nóż plotera będzie tam niepotrzebnie robił pętelki, psując gładką linię liter. Również nie za dobrze że są takie ostre "kanty" na literach. U siebie w logo na główkę ramy trochę z tym przesadziłem i ledwo, ledwo udało się to nakleić. Dobrze też zrobić na zapas co trudniejsze naklejki i od nich zacząć. Można się pomylić np. przy odklejaniu tła albo przenoszeniu na ramę i już klops. Aha, tutaj jest dobra instrukcja: http://www.rajubikes.pl/instrukcja.htm
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.