Skocz do zawartości

[klamkomanetki] Dostosowanie 8 na 7 biegów - czy się da?

ja7

Rekomendowane odpowiedzi

Czy da się ustawić klamkomanetki 8 biegowe (indeksowane) na 7 biegowe?

Mi się wydaje że się da! Tzn będziesz miał 8 biegów ale jeden bieg będzie pusty czyli faktycznie będzie ich 7. Trzeba pamiętać jednak aby odpowiednio mocno wkręcić jedną ze śrubek przy przerzutce tylniej (tzn tak aby wózek nie przesuwał się poza 7 zębatkę)

klimek najpierw sprawdź nim bzdurę napiszesz ;)

koronki 7 i 8 biegowe mają taka samą grubość

odległości pomiędzy koronkami też są takie same

jedyna różnica to jeden bieg dołożony więcej

Jedyne co musisz zrobić to wyregulować przerzutkę tak by nie wchodził albo najwyższy albo najniższy bieg z manetki

A ja mam podobne pytanie. W tej chwili mam jakies klamkomanetki ez coś tam na 8 biegów, czy jak kupię osobno manetki deore lx na 9 biegów to czy będą działać dobrze z napędem 8-o biegowym? Dobrze mam na myśli działać tyle że z jednym pustym biegiem.

Da się, kiedyś przez pewien czas jeździłem tak gdy wymieniłem napęd z 6 na 7 i zanim przyszedł mi wolnobieg jeździłem z nowymi 7 biegowymi manetkami na starym 6 rzędowym wolnobiegu :) Tyle, że ciężko jest wyregulować ale się da.

Da się, kiedyś przez pewien czas jeździłem tak gdy wymieniłem napęd z 6 na 7 i zanim przyszedł mi wolnobieg jeździłem z nowymi 7 biegowymi manetkami na starym 6 rzędowym wolnobiegu :rolleyes: Tyle, że ciężko jest wyregulować ale się da.

To jest co innego zupelnie...

5,6,7 biego ma taki sam rozstaw koronek i tej samej grubosci.

A 8 i 9 maja taka sama szerokosc kaset a z tym ze 9 ma chudsze koronki , mniejsze przerwy - skok manetki jest inny wtedy , chociaz ta roznica jest bardzo mala.

Hmm pamietam ze chyba ktora grupa shimano nexa.. miala taka automatyczna zmiane biegow - wiekszy opor wyzszy bieg itp , takze zadna nowosci ;]. Nie wiem jak to sie w praniu sprawdza , do miejskiego czy trekingowego moze tak ale poza tym lipa , wole sam miec 100% kontrole nad rowerem.

• 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...