ja7 Napisano 29 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Witam! Czy da się ustawić klamkomanetki 8 biegowe (indeksowane) na 7 biegowe? Są one Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimek Napisano 29 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Jesli czcesz je ustawic do wielotrybu 7 biegowego, to nie, nie da się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 29 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Czy da się ustawić klamkomanetki 8 biegowe (indeksowane) na 7 biegowe? Mi się wydaje że się da! Tzn będziesz miał 8 biegów ale jeden bieg będzie pusty czyli faktycznie będzie ich 7. Trzeba pamiętać jednak aby odpowiednio mocno wkręcić jedną ze śrubek przy przerzutce tylniej (tzn tak aby wózek nie przesuwał się poza 7 zębatkę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 29 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 klimek najpierw sprawdź nim bzdurę napiszesz koronki 7 i 8 biegowe mają taka samą grubość odległości pomiędzy koronkami też są takie same jedyna różnica to jeden bieg dołożony więcej Jedyne co musisz zrobić to wyregulować przerzutkę tak by nie wchodził albo najwyższy albo najniższy bieg z manetki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ja7 Napisano 30 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 dobra, dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub85 Napisano 30 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 A ja mam podobne pytanie. W tej chwili mam jakies klamkomanetki ez coś tam na 8 biegów, czy jak kupię osobno manetki deore lx na 9 biegów to czy będą działać dobrze z napędem 8-o biegowym? Dobrze mam na myśli działać tyle że z jednym pustym biegiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wookie Napisano 1 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2006 W zasadzie nie - inny skok manetki. Natomiast kiedys co i rusz mieszalem napedy i jak pamietam po regulacjach dzialalo , ale glowy nie dam sobie uciac bo dawno to bylo ;]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dualowiec Joe Napisano 1 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2006 zapewniam Cie ze beda dzialac poniewaz sam na takich jezdzilem (co prawda na kumpla rowcu ) poprostu musisz dokrecic srubeczke i koniec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mefisto Napisano 2 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 Da się, kiedyś przez pewien czas jeździłem tak gdy wymieniłem napęd z 6 na 7 i zanim przyszedł mi wolnobieg jeździłem z nowymi 7 biegowymi manetkami na starym 6 rzędowym wolnobiegu Tyle, że ciężko jest wyregulować ale się da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wookie Napisano 2 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 Da się, kiedyś przez pewien czas jeździłem tak gdy wymieniłem napęd z 6 na 7 i zanim przyszedł mi wolnobieg jeździłem z nowymi 7 biegowymi manetkami na starym 6 rzędowym wolnobiegu Tyle, że ciężko jest wyregulować ale się da. To jest co innego zupelnie... 5,6,7 biego ma taki sam rozstaw koronek i tej samej grubosci. A 8 i 9 maja taka sama szerokosc kaset a z tym ze 9 ma chudsze koronki , mniejsze przerwy - skok manetki jest inny wtedy , chociaz ta roznica jest bardzo mala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dualowiec Joe Napisano 3 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 ehhh... apropo przerzutek to slyszalem w ex sports ze jeden z zawodnikow mial rower HONDY oraz automatyczne przerzutki :/:/:/ na pewno dobrze uslyszalem poneiwaz 2 razy tego samego sluchalem... co wy na to jak to dziala itd? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wookie Napisano 3 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 Hmm pamietam ze chyba ktora grupa shimano nexa.. miala taka automatyczna zmiane biegow - wiekszy opor wyzszy bieg itp , takze zadna nowosci ;]. Nie wiem jak to sie w praniu sprawdza , do miejskiego czy trekingowego moze tak ale poza tym lipa , wole sam miec 100% kontrole nad rowerem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaaso Napisano 3 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 to jak z kaseta 8 i manetkami na 9??? bardzo to dla mnie wazne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fylyp Napisano 4 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 manetki na 9 nie pasują pod kasete 8 biegów. W 9-cio biegowej kasecie zębatki są bardziej gęsto rozstawione i manetka ma mniejszy skok niż w ósemce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosa77 Napisano 30 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 a co jak manetka Campagnolo jest na 10 a kaseta xt na 9 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 30 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 wg. mnie nie da rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosa77 Napisano 30 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Dlaczego nie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaaso Napisano 18 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 a moze ktos probowal na kasecie 8 manetki9? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.