Skocz do zawartości

[Uszkodzona piasta?] Koło "huczy", kiedy nie kręcę

Shiryu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zauważyłem dziś, że w momencie w którym przestaję pedałować w okolicy tylnego koła pojawia się odgłos, który najbardziej przypomina mi huk powietrza w mocno nagrzanym piecu. Kiedy kręcę napęd pracuje normalnie, ale jak przestaję, pojawia się ten dźwięk.

Macie pomysł, co to może być, ew. jak to zdiagnozować?

Napisano

Obejrzyj obręcz czy nie puściła na zgrzewie
Sprawdziłem - jest w porządku.

Łożyska bębenka/wolnobiegu tak jakby
Mam kasetę ;) Jak się upewnić, czy to to? 
Napisano

Zależy jaki to dźwięk. Jak nie pedałujesz, to piasta zaczyna "cykać", w mojej było to bardzo głośne aż nie nałożyłem trochę więcej smaru, ale ten dźwięk był akurat przyjemny :)

Napisano

Zależy jaka piasta, w niektórych cykanie to normalna sprawa - ja mam z tyłu teraz piastę DT 350 i ma ona taki system ratchet, który sprawia, że to tak fajnie "cyka". Są jeszcze głośniejsze piasty - Soul Kozak chyba dosyć mocno daje.

Napisano

Cykanie łożyska jest dość charakterystyczne. Przede wszystkim na początku jest nieregularne i pojawia się okresowo.

Napisano

Tu masz przykład otwarcia piasty Shimano: http://mtbikes.pl/ar...himano-fh-m580/
Dotarłem do punktu 13 i nie udało mi się poluzować bieżni :/ Jeszcze jutro powalczę z młotkiem, ale szczerze mówiąc trochę boję się użyć większej siły, żeby nie pokiereszować bieżni.

Póki co wszystko wygląda ok, smar czysty, kulki gładkie, żadnych wżerów w bieżniach nie ma. Zostaje sam bębenek...

Napisano

Gdyby to były łożyska piasty, to huczało by non-stop podczas jazdy, a nie tylko wtedy, kiedy jadąc nie pedałujesz.
Spoko, ale gdzie jest problem w takim razie? Bo dźwięk zdecydowanie nie jest normalny.

@@mklos1, dzięki, spróbuję tego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...