Skocz do zawartości

[rower] Zakup nowego roweru Scott vs Specialized

Wkurzak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej

Zamierzam kupić sobie nowy rower, bardzo zaciekawił mnie segment crossowy.

Już z 2 miesiące przymierzam się do zakupu ale nie mogę się zdecydować pomiedzy dwoma które miałem okazje przymierzyć.

Jest to Scott Sportster 40 men 2014 http://www.scott.pl/product.php?id_cat=925&id_prod=5188

lub

Specialized Crosstrail 2014 http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/fitness/crosstrail/crosstrail

Już tłumaczę dlaczego jeden jest ze zwykłymi vbrakeami a drugi z hydrauliką. Specialized w cenie tego scotta ma mechaniczne(co mi bardzo odradzano) a model za 2799 nie ma az takiego skoku technologicznego by doplacac 800 zł. Więc sobie wymyśliłem że sam sobie dokupie po miesiącu-dwóch tarcze takie jakie mi będą pasowały.

W sumie też nie wiem czy te scottowe hamulce hydrauliczne sa takie uber by doplacać 400 zł??

Wygląd w sumie tez jest wazny, nie lubie pstrokacizny.

Być może nie są to najlepsze możliwe wybory i polecicie coś lepszego.

Proszę bardzo o profesjonalne porady bo sam znam się tak sobie.

Miłego dnia i pozdrawiam!

Napisano

O tym nie pomyślałem. W sumie wtedy kosztem zbliżyłbym się nieznacznie do 2799 zł. A w drozszej wersji inne elementy są też lepsze...

Napisano

Jesteś pewien, że potrzebujesz tarczówek? Przy rowerze krosowym według mnie dobre V-Brake wystarczą. Możesz co najwyżej wymienić klocki na mocniejsze (swego czasu jeździłem na Jagwire i byłem bardzo zadowolony). 

Oczywiście tarcze mają zalety ale nie są bez wad. 

U obu modeli płacisz niestety za marketing. W tej cenie można trafić lepszy sprzęt ale jeśli się upierasz, że chcesz Speca to ja Cię całkowicie rozumię :)

Napisano

No tak właśnie mi doradzał zaprzyjaźniony sprzedawca. Lepsze dobre v-brake niż słabe tarcze które na taka jazdę po asfalt/szuter nie są aż tak wymagane. Poza tym gdzieś w trasie łatwiej to naprawić, bo rower złoże i rozłożę ale tarczowek nigdy nie rozbierałem.

Tylko taki jeden detal stylistyczny... Koło przy tarczy całe czarne ładnie wygląda :)

Specialized słynie podobno z dobrych ram. Więc w sumie też lepsza baza na przyszłość.

Napisano

Romet jakoś mnie nie przekonuje. A ten kross się super prezentuje wizualnie. Ale zupełnie nie znam opinii co do tej marki. Cena też przystępna.

Napisano

Kross to polska marka robiaca z roku na rok duze postepy a z tego co mozna wyczytac w czasopismach rowerowych i testach tam przeprowadzanych to ludzie z Krossa maja pojecie co robia i wychodzi im to naprawde bardzo dobrze..Ja na Krossie nie jezdze ale znajomi zachwalaja..Sa w polsce sklepy Krossa w ktorych mozesz sie bardzo duzo dowiedziec a takze przejechac na rowerku ktory Cie interesuje.. 

Napisano

Mówisz ze kross ok :) tylko muszę obczaic czy gdzieś można się na nim u mnie przejechać. A jaka dają gwar. na ramę? Bo spec ma dożywotnią.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...