Skocz do zawartości

[rama] Spawać, czy kupować nową?

arturzw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, 
Używam od kilu dobrych lat Arkusa Classic 1000, nie jest to najwyższa półka rowerowa, ale po wymianie podzespołów chodził pięknie, do czasu... 
Do czasu póki nie pękła mi rama w dwóch miejscach - przy pedałach i pod siedzonkiem (zdjęcia w linkach).
Ponieważ nie znam się na tym kompletnie, to może ktoś mógłby mi pomóc? 

Opłaca się w ogóle spawać taką ramę (z jakimś wzmocnieniem?), czy lepiej kupić nową?
I jeszcze może ktoś zna miejsce w Warszawie, gdzie można ewentualnie zespawać taką ramę lub sklep, gdzie dostanę nową?
Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc :) 
Artur  

Linki do zdjęć pęknięć ramy (niestety nie mogłem w poście, bo mi co chwilę jakiś błąd wyskakiwał):

Pod siedzonkiem: 
https://lh4.googleusercontent.com/-ZO34HVW7Jcw/U76a0af2pBI/AAAAAAAARNQ/ZWSLAbxxkDs/w640-h427-no/IMG_0359.JPG

Przy pedałach: 
https://lh4.googleusercontent.com/YgboKLwAtQ4WSC38m-cxtmgedcxImNf76FFhG1IGthBQ=w640-h427-no

Napisano

Odpuść- te uszkodzenia są zlokalizowane w newralgicznych miejscach i zbyt rozległe na jakąkolwiek naprawę. Dla własnego zdrowia lepiej się rozejrzeć za nową ramą.

Napisano

Wstępnie się rozglądałem za nową ramą, ale nigdzie koło mnie (Mokotów Dolny) nie wiedzieli skąd wziąć. 
Serwisant z Powsińskiej szukał dla mnie nowej, ale nie ma żadnej odpowiedniej na stanie... a jak są, to kosztują po 1 tys. zł... sam rower kosztował coś koło 900zł :P
Może ktoś coś wie? Może polecić?

Napisano

Na znanym portalu aukcyjnym znajdzie się garść aluminiowych ram do trekingów do 200 zł, co najwyżej nie wszystkie będą pod stery 1". Twoja rama niestety jest już śmieciem, ale jest to pretekst do kupna czegoś co się nie rozleci :)

Napisano

Myślę że nie nada się kompletnie, bo to rozmiar 21,5", chyba że jesteś wyjątkowo wysoki. Najlepiej będzie jak przejrzysz na forum wątki dotyczące wyboru ramy, lepiej najpierw zorientować się na co zwrócić uwagę. Żeby dało się cokolwiek w przybliżeniu doradzić musisz podać swoją wagę, wzrost, preferowany styl jazdy i budżet.

Napisano

Wzrostu mam 195 cm, więc uchodzę raczej za wysokiego.
Waga tak w okolicy 90-93 kg, 
Styl jazdy - raczej lubię przycisnąć na pedał.
Raczej po mieście jeżdżę, ale każdy wie jak wyglądają chodniki w miastach, dziura na dziurze, więc zdecydowanie miejska rama dla mnie odpada.  
Budżet, to raczej coś do 500 zł, bo za 700 to mogę drugi rower identyczny kupić :P

Napisano

Ło, do takiego wzrostu to w sumie rama  21,5 może być nawet dobra :laugh: Ale momencik. Nadal nie za bardzo rozumiem jaki styl jazdy preferujesz, jeżeli "przycisnąć na pedał" oznacza szybszą jazdę to proponuję ramy typowo crossowe. Jeżeli oznacza to długie dystanse to już trochę bardziej trekking. Jeżeli po lasach to bardziej mtb. Różnice między ramami do podanych "dyscyplin" są dość duże, więc radzę się określić dokładniej :thumbsup:

Podany przez Ciebie Kellys Sabotage 2007 jest ramką crossową. Osobiście nie przepadam za tą firmą, bo w zasadzie tańszy Unibike czy nawet jeszcze tańszy Accent robi podobne jakościowo produkty.

Napisano

Powiem tak, lubię szybko sobie pojeździć zarówno w mieście jak i w terenie. 
Dłuższe dystanse raczej rzadko, chociaż planuje to zmienić. 
Na tym swoim trekingu jeździłem prawie 6 lat, więc sprawdził się całkiem nieźle. 
Problem zawsze tkwił, że jak na taką jazdę, to jednak mam swoje 90 kg i podzespoły czasem się wyginały, więc ramę raczej pod względy wytrzymałościowe bym brał.
Tego Kellys'a dałem, bo jako jedyny na allegro mi pasował wymiarowo... nie wiem tylko jak ma się rozmiar ramy do rozmiaru kół, do wszystkich 21 będą pasowały koła 26? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...