Skocz do zawartości

[amortyzacja] pomoc w rozbudowie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Z racji tego że jestem nowym forumowiczem to mam pytanie że moje pytanie jak kolwiek się nie powtórzy.

Nurtuje mnie pytanie następujące ponieważ posiadam rower http://www.decathlon...id_8208678.html

I zastanawiam się czy można by było zmienić w nim amotryzator i damper na trochę większe. Orginalnie są tam 120mm czy wogóle jest to dobry pomysł i czy ma to sens? Oraz jak obliczyć co można tam wsadzić. Pytanie moje powstaje dla tego że na lepszy cały rower mnie nie stać i chciał bym wydusić z tego ile się da. :)

Pozdrawiam i czekam na pomoc.

Behenoth

Napisano

Średni pomysł - dampera o większej długości do tej ramy  nie wstawisz - rama ustala tę wielkość. Możesz co najwyżej wymienić na coś z blokadą i regulacją tłumienia. Widelec o skoku wyższym niż 120 zmieni lekko geo. , oraz pozycję. 

Napisano

Hm no rozumiem, czy jak kolwiek da się chodź trochę bardziej przystosować go do DH bo czytałem że amortyzacja DH zaczyna się od 140mm?

Napisano

To NIE jest rower do downhill'u.

Zniesie lekkie enduro ale wg mnie to max na co możesz sobie z nim pozwolić.

Cytat z opisu :

"Ograniczenia w użytkowaniu

Nie jest przeznaczony do: BMX, Dirt, Freeride i Zjazdów."

Oczywiście możesz zmienić:

- damper powietrzny na jakiegoś wytrzymalszego sprężynowca (skoku nie zmienisz bo rama jest projektowana pod dany rozmiar dampera),

- amor na coś mocniejszego, najlepiej z osią qr20 (wrzucenie dłuższego zmieni geometrię roweru)

- obręcze + opony na szersze zjazdowe

- hamulce na coś co nie zagotujesz przy dłuższym zjeździe +  większe tarcze

- wrzucić napinacz łańcucha i zamienić przednią korbę na 1-rzędową.

Ale  ryzykujesz wtedy uszkodzenie ramy i co gorsza samego siebie. Robisz to na własne ryzyko. Ja nie polecam takiego zabiegu.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...