Skocz do zawartości

[kolana] zewnętrzne bóle

klaudiae

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem. Otóż od jakiegoś czasu szwankuje mi kolano. Regularnie ćwiczę, 1-2 razy w tygodniu jakiś aerobik, plus 2x2h spinningu ( indor cycling) i codzienny dojazd do pracy rowerem (2x8km), plus dłuższe wycieczki  rowerowe w weekendy raczej po lasach, "zdrowym tempem", no i niestety, pojawił sie problem z kolanem, a dokładnie mówiąc z jego zewnętrzną częścią. Nie wyobrażam sobie zrezygnować z roweru, ale też nie chce nabawić sie poważnej kontuzji. Wizyta u lekarza skończyła się tym że dowiedziałam się, że "w sumie nic Pani nie jest, więcej ruchu".. No tak, akurat ruchu mi brakuje...

Staram się ratować jakimiś maściami itp, ale wiem że na dłuższą metę to nie metoda, wydaje mi sie, że to kwestia przeciążenia, miał ktoś może taki problem? Jakieś rady? Może stabilizator czy coś?  Już sama nie wiem co z tym robić... Niestety mam skłonności do "przeprostów", generalnie występują gdy jadę na stojąco, wiec nie ma na to wpływu zbyt wysoko ustawione siodło, staram się to kontrolować, ewentualnie jeszcze pokombinuje z ustawieniem bloków spd ( z blokami tylko spinning, do normalnego roweru, na co dzień,  nie mam potrzeby ), z tym że przed rozpoczęciem przygody z blokami też pobolewało...

Generalnie przy takim bólu ustawia się bloki tak by były bliżej wewnętrznej strony buta i/lub rotując bloki by palce wskazywały "na zewnątrz", czyli pięta była bliżej roweru niż palce.

Samemu można jak najbardziej ustawić metodą prób,błędów i małych kroków ale w Gdańsku na pewno są sklepy w których robi się profesjonalny bikefitting, samo ustawienie bloków nie powinno kosztować dużo (a na pewno mniej niż nowe kolana :) )

Wizyta u lekarza skończyła się tym że dowiedziałam się, że "w sumie nic Pani nie jest, więcej ruchu"

Najważniejsza porada ... zmień lekarza na takiego, który będzie chciał się skupić nad problemem.

Do lekarza pierwszego kontaktu idziesz z takimi dolegliwościami co najwyżej z prośbą o skierowanie do specjalisty.

Ale do prawdziwego specjalisty, który ma styczność ze sportowcami ...

"Zwykły" ortopeda bardzo często nie jest w stanie rozpoznać dolegliwości "sportowych", znajomy pół roku się bujał po ortopedach zanim trafił na takiego, który prawidłowo zdiagnozował dolegliwość.

Jesteś z dużego miasta gdzie jest przynajmniej kilka klubów sportowych działających na poziomie ligowym ... jak nie znajdziesz lekarza sama warto spróbować zapytać właśnie tam gdzie leczą swoich zawodników.  

Forum to ostatnie miejsce gdzie powinnaś szukać takich porad. 

Pozdrawiam

Forum to ostatnie miejsce gdzie powinnaś szukać takich porad. 
100% prawdy zawarte w tych słowach.

Szukaj specjalisty sportowego a nie lekarza z sąsiedniej przychodni,problem z bolącymi kolanami od zewnętrznej strony kolan zagościł i u mnie,w związku z zaistniałą sytuacją postanowiłem zacząć szukać od samego źródła czyli obuwie SPD w związku z tym sprawiłem sobie buciki Specialized z systemem Body Geometry,po zakupie zatachałem do domku przerzuciłem bloki ze starych do nowych i..... nagła zmiana,dałem ostro gnatom przez 4 godziny i dziś nie odczuwam żadnych boleści,nie śmiem nawet twierdzić iż znalazłem cudowny lek na swoją przypadłość ale kto wie,czas mi pokaże czy miałem rację zaczynając poszukiwanie przyczyny od samego źródła,za parę dni dam znać czy to tylko chwilowa ulga czy nastąpi na stałe,buty w fazie testowej,w skali twardości podeszwy but osiąga poziom 5 no i mają swoją cenę  :icon_confused:  dosyć wysoką  :icon_confused:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...