Skocz do zawartości

[Usterka]Coś pyka przy korbie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam 

Nie wiedziałem do jakiego działu więc napisałem w ogólnym. Nie wiem czy to coś z pedałami, przerzutką czy korbą jako taką czy może coś ze smarowaniem. W każdym bądź razie ostatnio umyłem rower jak zawsze, trochę ustawiłem przerzutki i nagle coś w czasie pedałowania zaczęło "pykać". Z przodu z prawej strony. 

Poniżej link z filmikiem. Niestety wiatr a to pykanie nie jest głośne. Ale od ok 10s coś tam może ktoś usłyszy i doradzi od czego zacząć.
http://www.youtube.com/watch?v=cGlRZjncR0E

Napisano

Pykanie cykliczne więc łańcuch bym wyeliminował. Musiałbyś podmienić pedały, aby również i je wyeliminować.
Czy na postoju również strzela gdy kręcisz z uniesionym kołem?

Napisano

Co do pedałów to prawy jak cię mogę ale lewy kwalifikował się ostatnio do wymiany czy reperacji. Ale oba kręcą się raczej słabo. Ale niestety jak chciałem je rozkręcić to nie dało rady tak się wszystko zapiekło przez 18 lat użytkowania niestety. 

Nie jak podnoszę koło to choć bez zarzutu. Czyli pokombinować i na początek "rąbnąć" komuś na próbę pedały?

Napisano

U mnie tak pykalo, dalbym sobie reke uciac ze z okolic suportu, a okazalo sie ze to byla niedokrecona tylna oska. Mozliwosci sa szerokie :)

Pytania pomocnicze: czy cyka jak jedziesz na stojaco, bez trzymanki i jak krecisz bez oporu?

Zaczalbym od pedalow i suportu, jak nie pomoze to droga eliminacji:

sheldonbrown.com/creaks.html

Napisano

Okolice suportu to brzmi źle, bo kolejna rzecz której na cztery ręce nie mogłem ostatnio odkręcić. 

Poszedłem do siostry i podprowadziłem jej pedały aby zacząć od najprostszej możliwości. I faktycznie to musiało być to, bo teraz wszystko zniknęło. Szczerze jakoś nie podejrzewałem. Lewy pedał nawet pół obrotu nie zrobi a ten spokojnie się kręcił. A tu jednak tylko pozory.

Teraz pozostaje tylko oddać pedały i chyba zakupić nowe. Z jednej spadła gdzieś zaślepka i wszystko na wierzchu dlatego tak pracuje. I chyba bez sensu to reperować jak chwila i znowu trzeba będzie. A koszt raczej do ogarnięcia.

Ale nic to udam się do odpowiedniego działu i poczytam sobie może coś znajdę o tym jakie wybrać.

Dziękuje za zainteresowanie i pomoc :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...