szczurozor Napisano 9 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Witam. Niedawno kupiłem swoje pierwsze spd Mavic Tempo i dzisiaj zamierzam je zabrać w dziewiczy rejs. Tak, tak-rejs, bo apokalipsa z nieba Ale nie o tym miało być. Czytałem wczoraj artykuł: http://polskanarowery.sport.pl/msrowery/1,105126,15401144,Legenda_MTB_radzi__Buty_robia_roznice.html i moją uwagę zwrócił fragment: "Mam swój rytuał związany z nowymi butami. Przed pierwszą jazdą zawsze wkładam je dwa-trzy razy do gorącej wody. Ryzyko pojawienia się odcisków czy bólu jest dużo mniejsze, jeśli od samego początku stopa jest idealnie dopasowana do buta." Co o tym myślicie? Osobiście pierwszy raz słyszę o tego typu praktykach. ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turysta Napisano 9 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Nie kombinuj bo się buty rozkleją. Zakładaj i się ciesz jazdą. Oczywiście pamiętaj o wypięciu, tu co drugi się wywracał z tego powodu na początku, ja również Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 9 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Możliwe że to prawda w przypadku butów które się zeschły. Gorąca woda miałaby przyśpieszyć proces zmięknięcia cholewki.. Ale to by znaczyło że z każdym początkiem sezonu należałoby powtórzyć operację. Przy zakupie swoich nie kombinowałem w taki spowób tylko założyłem na nogi i jazda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 9 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Hmm W swojej niedługiej przygodzie z SPD "rozdziewiczałem" 3 pary nowego obuwia ... Obuwie za każdym razem przed zakupem mierzone ... Nigdy nie stosowałem żadnych magicznych sztuczek i nigdy obuwie nie uszkodziło moich "boskich" stóp . Czytałem też o próżniowym dopasowywaniu obuwia do stopy gdzie obuwie też się bodaj rozgrzewało czy moczyło ... ale z całym szacunkiem myślę że takie czary to nie nasz poziom . Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 9 Lipca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Ale to by znaczyło że z każdym początkiem sezonu należałoby powtórzyć operację. Tworzywo to nie skóra żeby się zeschło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurozor Napisano 9 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 No i dobra. Czyli bez szamaństwa ;p A w końcu nie byłem na próbach, bo nie udało mi się odkręcić pedałów Nie wiem czy oni w sklepie ciągnikiem to przykręcali, ale klucz 15 i młotek nie podołały zadaniu... Ani drgnęło diabelstwo Tak-w dobrą stronę próbowałem kręcić Jutro spróbuję w jakimś serwisie o łaskę poprosić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 10 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 Tworzywo to nie skóra żeby się zeschło. Moje XC30 są ze stucznej skóry nie z tworzywa. W pierszych dnia sezonu SPD'owego jakby ciaśniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 10 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 stucznej skóry nie z tworzywa Dobre, dobre ... nieźle mnie to ubawiło Na jakim zwierzęciu ta skóra rośnie ? Na pluszowej owieczce skoro jest sztuczna a nie z tworzywa ? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 10 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 Dobre, dobre ... nieźle mnie to ubawiło Cieszę się razem z Tobą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurozor Napisano 10 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 Mam! W pewnym sportowym markecie na literkę "i" oraz "sport" w nazwie mają usługę wymiana pedałów za jedyne 5zł. Przy okazji kupiłem sobie dwie dętki Wróciłem do domu jeszcze na platformach, bo w obuwiu zdecydowanie płaskim byłem. W domu trochę się namęczyłem żeby się dowiedzieć do czego służą cienkie blaszki dodane do butów i w końcu na jakimś angielskim forum znalazłem: mają chronić podeszwę buta przed niszczeniem przez pedał. Przykręciłem, poćwiczyłem trochę na sucho wpinanie i wypinanie i zaliczyłem pierwszą wywrotkę. Na szafę na dwór nie zabierałem, bo mokro a na platformach już bym dzisiaj leżał na pięknej brukowanej ulicy pod chatą więc na spdach 102% szans na kontakt z kostką ;> mimo to jutro rano już nie mam wyboru-rower to mój jedyny sposób na dojazd do pracy. No.... jest jeszcze mpk, ale przy aktualnych zawirowaniach organizacyjnych i kolejnej podwyżce cen to musiałoby chyba tornado z gradobiciem być żebym tym żłobom zechciał płacić ;p A zatem... Już czuję tą moc pod stopą... Już mnie bolą zdarte kolana i łokcie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.