Skocz do zawartości

[siodełko] pręty tytanowe a karbon - komfort jazdy

Greg00

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Przymierzam sie do zmiany siodełka

Mam okazję dokładając dodatkowe 150zł kupić siodełko na "prętach" carbonowych (nie monolink)

Czy ktoś podpowie jak sprawdzają  się stelaże carbonowe

Rurki ładnie pracują, a carbon raczej tłumi drgania

Napisano

Mam sele italia slr carbonio - bardzo wygodne. Nie sądzę jednak, żeby to była jakaś wielka rola tych karbonowych prętów - raczej dobrej konstrukcji siodła, porządnej skorupy i dobrej wyściółki i obszycia. Te karbonowe pręty pewnie, żeby zbić jeszcze wagę.

Nie wiem ile ważysz, ale dla cięższych osób pewnie bezpieczniej będzie kupić coś metalowego.

Ja mam ok. 69 kg i siodło od dla mnie jest rewelacyjne.

Pamiętaj jednak, że wybór siodełka to bardzo indywidualna sprawa i lepiej zapłacić trochę więcej i mieć możliwość wypożyczenia siodełka przed zakupem, niż kupowanie w ciemno po poradach w necie.

Pozdr

Napisano

Do tej pory jezdzilem na SLR XC gel flow

Jednak tak sobie się sprawowało, a po ostatnim wypadzie powiedziałem dość

Zrobiłem ID match i wychodzi mi że powinienem mieć coś z L2

Niestety nie mieli do wypożyczenia niczego co by mnie interesowało

Stąd moje oczy skierowały się na Flite flow, jednak dokładając wspomniane 150 zł mam flite kit carbonio flow

Jak kupie to pierwsze to tego drugiego już nie przez najbliższe parę lat, bo sprzedaż siodła się mało kalkuluje

i tak się bije z myślami

flite kit carbonio flow ma limit wagowy 100kg więc dramatu nie ma co do masy

Napisano

Wiem, że pręty tytanowe są w siodełkach znacznie mniej kruche, gdzie przy karbonie jeśli choćby nieuważnie ustawisz siodło, to strzeli w najmniej spodziewanym momencie. Osobiście bałbym się ryzykować utratę siedzenia pod tyłkiem w zamian za parę gram. 

Napisano

Witam

Jedno siodełko i porównanie dwóch wersji,

- flite flow - 10% carbonu i ryrki Ti

- flite Kit carbonio flow - 30% carbonu plus pręty z karbonu (carbocermic - upraszczając carbon otoczony przez specjalną powłokę zabezpieczającą)

I tu wychodzi na to że wersja na rurkach tytanowych jest o wiele bardziej wygodniejsza od carbonu

Bo ta z carbonu jest dla ludzi co mają tę część ciała już nieczułą

Treści poniżej

bo tu o carbonie
On rougher terrain, the padding and carbon rails both provided enough give that I was more-or-less alright on long rides. That said, a new comer to the sport might complain up, down, and sideways that this saddle is painful and uncomfortable. Make no mistake: this is a saddle for a seasoned rider who has a bunch of miles under his belt… or in this case, his butt.
http://www.singletracks.com/blog/mtb-gear/review-selle-italia-flite-carbonio-speciale-carbon-saddle/

a tu o wersji z rurkami tytanowymi
Thanks to the new shape of the Flite Flow, I had no issues with chaffing on the inside of the thigh. As far as the 145 spacing is concerned, I personally am kinda in the middle of an S saddle and an L saddle. Even so, I found the Flite Flow to be very comfortable and I had no issues.
http://www.singletracks.com/blog/mtb-gear/review-selle-italia-flite-flow-saddle/

Napisano

Jeżeli moja opinia coś pomoże to mam z carbonu siodło Ritchey WCS. Kupiłem na próbę i jestem zadowolony. Myślałem, że będzie porażka, a to dość wygodne jak na tak sportowe i lekkie siodło. Jak dla mnie to jest dobrze wyprofilowane, a dość twarda wierzchnia część wcale nie daje w kość, tyłek, a miałem kilka siodeł i były takie, na których nigdy nie siedziałem, bo się nie dało. Fakt, że jeżdżę w spodniach z pampersem, które wiele zmieniają, ale jak wspomniałem na innych sportowych siodłach zupełnie i zawsze wymiękałem. Z trwałością nie wiem jak jest, ale fakt, że wzorki na siodle szybko się wycierają, a czy carbon jeszcze długo wytrzyma? Ja na razie kilka miesięcy i jest wszystko w porządku. Nie widać, żeby się coś rozsypywało pod ciężkim zawodnikiem, ale to węgiel, więc może strzelić w najbardziej nieoczekiwanym momencie, choć to wycieranie daje mi wiele do myślenia, czy ten sprzęt przypadkiem nie został stworzony dla zawodnika na kilka maratonów i do śmieci.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...