OutOfMemory Napisano 9 Lipca 2014 Napisano 9 Lipca 2014 Witam Mam problem z ułożeniem opony na obręczy. Otóż w miejscu gdzie jest wentyl, ciężko mi ułożyć oponę Schwalbe Smart Sam. Po prostu nie chce wleźć równo i głęboko i ma tendencję do bicia. Czy szerokość opony a szerokość obręczy w ten właśnie sposób będzie się objawiać gdy mam to źle dobrane? Bo jakoś mam problem z zaakceptowaniem faktu, że opona 2" ma drut o tyle szerszy od 1,75", że już mi się nie chce zmieścić....
Mod Team michuuu Napisano 9 Lipca 2014 Mod Team Napisano 9 Lipca 2014 Próbowałeś zakładać na płyn do naczyń?
mike24 Napisano 9 Lipca 2014 Napisano 9 Lipca 2014 przeważnie remedium na tekie dolegliwości jest pompowanie do 4 atmosfer.... jak wtedy się nie ułoży to dopiero należy się zacząć martwić
dzanas Napisano 9 Lipca 2014 Napisano 9 Lipca 2014 Połącz dwie rady powyżej od michuu i mike24 i powinno być OK , zalecany kompresor , ale w sumie jest zbędny , ja osobiście jak mi opona nie chce się dobrze ułożyć nie pompuje jej na maxa i kawałek na niej jadę (z niższym ciśnieniem) , zazwyczaj pomaga , pod obciążeniem opona sama się układa
hokum Napisano 9 Lipca 2014 Napisano 9 Lipca 2014 Mam nadzieje, ze jesli detka ma wentyl gwintowany, to nakretka nie zostala dokrecona maksymalnie przed osadzeniem opony i pompowaniem. To wyjasniloby bicie przy wentylu. Rozne opony Schwalbe siadaly mi z biciem - wtedy pompuje kolo minimalnie i tocze rekoma po betonie az wszystko sie ulozy na miejsce.
OutOfMemory Napisano 10 Lipca 2014 Autor Napisano 10 Lipca 2014 dzięki za podpowiedzi, zaraz wszystkie będę wprowadzał w życie, o efektach powiadomię edit: Jeszcze raz dzięki. Zawsze mnie cieszą takie domowe, proste sposoby. Płyn do naczyń załatwił sprawę w połowie, dopompowanie do 4 bar załatwiło sprawę kompletnie. Przy okazji, ponieważ zainwestowałem w suwmiarkę (!) zmierzyłem swoje noname obręcze. Okazało się, że mają 17mm więc zgodnie z tabelkę moje oponki są trochę ponad wymiar... Wszystkiego trzeba się organoleptycznie uczyć...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.