Skocz do zawartości

[hamulce] Zmiana z mchanicznych tarczowych na hydrauliczne

wet

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie, mam hamulce tarczowe mechaniczne tektro IQ (tarcza 160mm). Chciałbym zamienić na jakieś hydrauliczne i tu problem bo nie wiem czy takie tarcze mogą być używane do hydraulików. Tarczy nie można odkręcić bo z przodu i z tyłu jest po jednej obrobionej śrubie i nie da się odkręcić (trzeba by było z piastą wymieniać).

Napisano

Wszystko da się odkręcić, kwestia doboru narzędzi :devil:  Ale spoko, da się na tych samych tarczach ;) A nie masz przypadkiem klamkomanetek ?

Napisano

Tak, mam klamkomanetki ale będę wszystko dokupywał powoli, a co do tych tarcz to sa z 2007 albo 2009 i na razie przejechałem na nich grubo ponad 4000km + poprzedni właściciel ale rower kupiłem w dobrym stanie wiec wlascicel mysle ze nie uwywal ich intensywnie

Napisano

Tak, czekam teraz na dostarczenie nowej ramy a w planach mam zmiane hamulcow na te wlasnie hydrauliki bo te ktore teraz mam mogą się niedługo rozlecieć, zmiana manetek, zmiana przedniej przerzutki, zmiana opon i byc moze mostka sztycy i kierownicy :). Wszystko zależy jak z kasą będzie ale na razie hamulce i opony najważniejsze bo w najgorszym stanie są. Jeżeli będę kupywał te hydrauliki to co polecacie do 300-350zł(zaciski, klamki, klocki pod tarcze 160)?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...