Skocz do zawartości

[Ostrzeżenie] Udar cieplny

lesiu13_z

Rekomendowane odpowiedzi

Przekonałem się, że z przegrzaniem nie ma żartów. Co prawda ze względu na ostanie upały wychodziłęm na rower dopiero późnym popołudniem, ale okazało się, że to nie wystarczyło.

Dostałem udaru cieplnego :)

Od trzech dni leże w łóżku z gorączką między 38 a 40 stopni i nafaszerowany środkami przeciwbólowymi :)

UWAŻAJCIE!!!

Przekonałem się, że z przegrzaniem nie ma żartów. Co prawda ze względu na ostanie upały wychodziłęm na rower dopiero późnym popołudniem, ale okazało się, że to nie wystarczyło.

Dostałem udaru cieplnego :)

Od trzech dni leże w łóżku z gorączką między 38 a 40 stopni i nafaszerowany środkami przeciwbólowymi :)

UWAŻAJCIE!!!

dlatego nie jeżdżę obecnie w dzień i nawet wieczorem... niby słońce już zachodzi czy nawet zaszło, ale wszytko jest i tak bardzo nagrzane po całym dniu prażenia.

latem przeważnie jeżdżę z samego rana (nieraz małe lekkie trasy wieczorem)... wstaję o piątej rano... wyjeżdżam około szóstej. przy dłuższych trasach albo połączonych z bieganiem wracam około 10... nieraz przed jedenastą... wtedy chociaż słońce pod koniec trasy daje już trochę to jeszcze otoczenie nie jest na tyle nagrzane żeby dawało się bardzo odczuć. a sam początek trasy jest bardzo przyjemny... jest dosłownie lekki chłód i nie latają wielkimi chmarami owady.

wiem, że taka pora nie jest dla wszystkich, ale moim zdaniem to bardzo dobry sposób żeby uniknąć wspomnianych dolegliwości... no i poranny trening tez jest ogólnie lepszy niż wysiłek wieczorny. i po takim treningu człowiek lepiej się czuje przez cały dzień.

A ja odkad dostałem nowy rower ( tydzień temu) cały czas jeżdże po 8 godzin dziennie...skazce z hopek itp...i wczoraj wyrzygałem cały obiad...z przemęczenia..a kumpel z którym jeźdźiłem miał tak samo jak ja rano a ja późnym popołudniem...

A ja odkad dostałem nowy rower ( tydzień temu) cały czas jeżdże po 8 godzin dziennie...skazce z hopek itp...i wczoraj wyżygałem cały obiad...z przemęczenia..a kumpel z którym jeźdźiłem miał tak samo jak ja rano a ja późnym popołudniem...

Fajnie macie :eek:

a czy od dużych temperatur można sie rozchorować na coś angino-podobnego?

Pierwszy raz z jednym kolegą wybrałem na rowerek (trasa 43km) o godz 18 wystartowaliśmy a wróciliśmy tak po 21 (kolega dopiero zaczyna jeździć). Następnego dna do mnie dzwoni ze ma 38stopni gorączki. Dzis dowiedzialem sie ze ma (kończy) angine :) . Zastanawiam sie dlaczego wymyśliłem takie powody:

- przegrzanie :)

- za daleko jak na pierwszy raz :)

- kolega nie jest stworzony do długiego śmigania rowerkiem :)

- jego brat 4 dni wcześniej chorował i mógł go troszeczke zarazić, a rowerek mu dołożył

Angina w upał jest jak najbardziej prawdopodobna, biorąc pod uwagę duży wisiłek fizyczny, co za tym idzie duże upocenie ciała przy postojach gdzie pije się zazwyczaj zimne napoje chwila wiatru, przewianie pleców, karku i choroba gotowa, ostatnio nawet podczas wycieczki do Krakowa miałem pierwsze objawy anginy-wysoka gorączka, udało mi się to jakos zahamować ale organizm się upomniał jak dojechałem już do domu- mam zapalenie gardła :/ więc w upalne lato również należy uważać!!

Zapomniałem dodać, że nie miał koszyków na bidony, więc wodził je w kieszeniach na plecach (w koszulce kolarskiej). Z powodu że do bidonów nalał wody mineralnej gazowanej jechał z otwartymi zaworkami ustników - efektem było mokre w okolicy kieszonek (czyli nerek? :P ). To chyba jest główny powód, tak mi sie wydaje. Mam nadzieje ze nie zraził sie do roweru :( (coś mówił pod nosem ze rower chyba nie dla niego :P )

Heh, to ja mogę się dołączyć. Także doznałem udaru, pierwszy raz w życiu. Cholernie nieprzyjemna sprawa. Głową boli jak niewiadomo co nawet przy najmniejszym ruchu, gorączką 38C-39C, no i delikatny światlowstręt do tego :) A co najgorsze, utrzymuje się to u mnie juz tydzień, co zaczyna doskwierać, przy takiej fajniej pogodzie na rower. Już jest lepiej, dlatego powoli planuje juz jazdę, ale że tak łatwo to można złapać, to nigdy bym nie pomyślał. Dwa razy pojechałem ok. 14-15 na rowerze na pól godziny w pełnym słońcu no i mamy choróbsko <_<

Heh, to ja mogę się dołączyć. Także doznałem udaru, pierwszy raz w życiu. Cholernie nieprzyjemna sprawa. Głową boli jak niewiadomo co nawet przy najmniejszym ruchu, gorączką 38C-39C, no i delikatny światlowstręt do tego <_< A co najgorsze, utrzymuje się to u mnie juz tydzień, co zaczyna doskwierać, przy takiej fajniej pogodzie na rower. Już jest lepiej, dlatego powoli planuje juz jazdę, ale że tak łatwo to można złapać, to nigdy bym nie pomyślał. Dwa razy pojechałem ok. 14-15 na rowerze na pól godziny w pełnym słońcu no i mamy choróbsko :)

Przesrana sprawa. Dlatego cholernie wazne jest w czasie słońca jeżdzenie w kasku z dobrą wentylacja (jak ktos nie ma kasku :/ to oczywiscie w oddychajacej czapeczce). Druga sprawa jest uzupelnianie plynow i to naprawde picie duzej ich ilosci w czasie upalu powyzej 30 stopni. Juz niewielkie odwodnienie powoduje duze podniesienie temperatury (nawet do 39-40 stopni), oslabnienie, zawroty glowy, mdlosci, problemy z widzeniem itd.

Jak to dobrze, ze mieszkam na północy Polski, blisko morza. Zawsze jest o te 5 - 10 stopni mniej niz na poludniu. Dzisiaj było jakos 28 stopni, wyjechalem o 15, wrocilem o 22 i nic mi nie bylo. Ale wole nie eksperymentowac przy wiekszych temperaturach.

UDAR SŁONECZNY

- podwyższenie temperatury ciała do 40 stopni i więcej na skutek wysokiej temperatury zewnętrznej

Objawy:

- osłabienie,

- podwyższone tętno,

- ból głowy

- gorąca, czasem zaczerwieniona skóra,

Co robić:

- przenieść osobę z udarem w chłodne miejsce, ochładzać przede wszystkim głowę i kark.

gogle Twoim przyjacielem jest

Powiem Wam że raczej nie mam takich problemów i zdarzało mi sie jeździć przy 32 C i z reguly procz tego ze strasznie sie poce i idzie kupe kasy na napoje to nic sie nie dzieje, wlasciwie to tylko z tych dwoch powyzszych staram sie nie jezdzic w poludnie:) ale jak mam ochote to tez ide..

zdarzało mi sie w zeszlm roku pakować w góry przy 30 C i tez sie nic nie dzialo procz jednego rzu jak był potworny skwar a ja sie wbiłem na Magurke (933 m) ale brdzo solidnypodjazd, szczegolnie na poczatku. turysci siedzieli w krzakach a ja piłowałem do góry. dopiero w domu zdeka zaczęła głowa boleć ale nic poważnego sie nie dzialo:)

swiadomy jestem jednak ze dla serca to niedobre, jednak w sumie to skoro organizm najwyrazniej nie znosi źle upałów to po co się ograniczać?

Jak nic Ci nie jest to pewnie, ze nie musisz skracac trasy czy jezdzic wolniej. Takie rzeczy robia ludzie co gorzej znosza cieplo. Ja tez spokojnie potrafie w temp. 32-34 stopni przejechac okolo 80 km bez problemu i nie majac nawet wiekszych oznak zmeczenia niz przy nizszej temperaturze (jednak zawsze kontroluje ilosc plynow i w tych upalach staram sie pic nawet co 5-6 min przynajmiej lyczek).

Witam!

Ja także jeżdżę nieraz w upały (szczególnie te ostatnie) czasem całkiem sporo (po 100km) i też nie zauważam żadnych problemów. Oczywiście także co chwilę uzupełniam płyny, nieważne od tego czy jestem spragniony czy nie. Poza moja fizjologia jest taka, że bardzo dużo się pocę, a jak wiadomo pocenie to najlepszy naturalny sposób "samochłodzenia" się organizmu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...