bartek4don Napisano 8 Lipca 2014 Napisano 8 Lipca 2014 Witam, Oba rowerki praktyczne w tym samym przedziale cenowym, który model lepszy? Niestety mało informacji o tych modelach w internecie. Specyfikacja jest praktycznie podobna, za modelem Q FS SL 26 przemawia większy skok na przednim widelcu, oraz regulowana sztyca. Za modelem IMPACT RC 26 przemawia FOX z przodu (ale mniejszy skok) oraz deore XT z tyłu (chociaż SLX chyba nie odbiega bardzo od XT) no i przede wszystkim waga - ponad 1kg. lżejszy. Nie wiem tylko jak bardzo różnią się hamulce Magura MT Custom od Magura MT2... Proszę o wszelkie sugestie i komentarze. Porównanie obu modeli poniżej:
LukaszBike Napisano 9 Lipca 2014 Napisano 9 Lipca 2014 Cześć. Zależy gdzie będziesz jeździł - Q FS ma większy skok, czyli jeśli będziesz śmigał po trailach będzie odpowiedni. Przedni amortyzator ma regulowaną wysokość w przedziale 11 - 15 cm. manetką na koronce. Dość uniwersalny sprzęt do cięższego terenu. Impact będzie szybszym rowerem. Jeśli nie jesteś 80% w terenie to brałbym Impacta (ma nieco lepszy osprzęt, korba i przerzutka XT) O hamulce bym się nie obawiał, gdzieś czytałem testy Haibike i wypadły bardzo dobrze. Pozostaje jeszcze kwestia ceny - ta co jest w tabelce jest z kosmosu. Nie wiem jak w PL ale w Czechach znalałem to: http://www.axit.cz/K116176-haibike_q_fs_sl_26-2013.html http://www.axit.cz/K122458-haibike_q_fs_se_27-5-2014.html -- koła 27,5, model 2014 http://www.heureka.cz/exit/axit-cz/1410354163/?z=2&p=1&fcmp=1 http://www.axit.cz/K122358-haibike_impact_rc_27-5-2014.html - koła 27,5 model 2014 aktualny kurs korony - 100 CZK = ok 15 PLN
bartek4don Napisano 10 Lipca 2014 Autor Napisano 10 Lipca 2014 Impact RC mogę mieć w cenie 5500zł. a więc wydaje mi się, że to cena bardzo dobra (czyż nie?) Tak jak mówisz, w terenie jeżdżę, ale powiedzmy, że będzie to jakieś 30% a więc Impact RC wydaje się wręcz idealny, skok co prawda mniejszy ale FOX z przodu + lepszy osprzęt (korba i tylna przerzutka)
LukaszBike Napisano 10 Lipca 2014 Napisano 10 Lipca 2014 5500 PLN to dobra cena. Jeśli 30% terenu to nie pchał bym się w większe skoki, RC powinien być idealny,
szymku Napisano 10 Lipca 2014 Napisano 10 Lipca 2014 Cześć, Na Twoje potrzeby w rzeczy samej Impact będzie wystarczający. Natomiast ciekaw jestem Twoich spostrzeżeń nt. ramy i zawieszenia, ponieważ też niedawno nabyłem podobny rower (Haibike Q FS RC).
bartek4don Napisano 10 Lipca 2014 Autor Napisano 10 Lipca 2014 Cześć, Na Twoje potrzeby w rzeczy samej Impact będzie wystarczający. Natomiast ciekaw jestem Twoich spostrzeżeń nt. ramy i zawieszenia, ponieważ też niedawno nabyłem podobny rower (Haibike Q FS RC). W Twoim modelu skok amorka jest większy, w moim przypadku 120 w zupełności wystarczy. A jakie są Twoje spostrzeżenia na temat ramy i zawieszenia? Jak spisuje się Rock Shox Monarch RT3? Aha - i nasuwają mi się jeszcze dwa pytania: czy wraz z zakupem roweru dostarczana jest pompka do dampera? I jak spisują się te hamulce w wersji MT Custom?
szymku Napisano 10 Lipca 2014 Napisano 10 Lipca 2014 A jakie są Twoje spostrzeżenia na temat ramy i zawieszenia? Jak spisuje się Rock Shox Monarch RT3? Aha - i nasuwają mi się jeszcze dwa pytania: czy wraz z zakupem roweru dostarczana jest pompka do dampera? I jak spisują się te hamulce w wersji MT Custom? Z zawieszenia jestem zadowolony. RS RT3 spisuje się także dobrze, ważne by go sensownie ustawić (nie za miękko, nie za twardo). Jeźdżę na trybie z blokadą bujania (non stop) i daje to rady. Pompki nie dostałem wraz z rowerem (a z tego co widzę, kupujesz w Active - ja także tam kupowałem. O pompkę nie dopytywałem, bo mam już jedną. Zresztą zrobili mi tam dobrą cenę i nie mialem już śmiałości dopytywać o więcej ). Hamulce MT Custom to z tego co wyczytałem połączenie MT4 i MT6. Na razie spisują się dobrze, rewelacyjna modulacja, dobre trzymanie. Jedyne do czego mogę sie doczepić, to zdarza im się głośno pracować, ale to pewnie zasługa okładzin.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.