Skocz do zawartości

[oświetlenie] Luksy, lumeny i kandele - czyli jak czytać dane lampek

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czytałem trochę o lampkach na dynamo i zauwazyłem dziwną rzecz. W ich opisach podawana jest "moc światła" w luksach. Natomiast przy lampkach bateryjnych/akumulatorowych podawana jest w lumenach lub kandelach. Jakiś groch z kapustą. Poszukałem trochę w Google i znalazłem kilka ciekawych stron:

http://stary.rowerowy.bialystok.pl/index.php?art=701

Luks, czyli kombinacja lumena i prześcieradła

Luks fizycznie jest określany jako iloczyn natężenia światła i kąta bryłowego podzielony przez powierzchnię [1 lx = 1 cd * 1 sr * 1 m-2]. Inaczej mówiąc określa ilość lumenów padających na metr kwadratowy. Zwykle jest używany do określania natężenia światła w pomieszczeniach. Luks zupełnie nie nadaje się do określania mocy lampek. Wystarczy przesunąć w kierunku źródła płaszczyznę, na którą pada strumień światła, aby zwiększyć natężenie światła.

Reasumując - najważniejszą wartością którą należy się kierować przy wyborze lampki jest jej moc w lumenach. Wartości podawane w luksach i kandelach nie odzwierciedlają rzeczywistej jej mocy, tylko część jej właściwości świecenia.

http://forum.gazeta.pl/forum/w,372,130833112,131297286,40_luksow_nie_wystarczy_.html

Jeżeli uważasz, że lampki Busch & Müller za 200-300 zł są warte 20 zł, to znaczy, że nigdy nie miałeś do czynienia z tym produktem i oceniasz rzeczy, o których zupełnie nic nie wiesz.

1. W odróżnieniu od latareczek, które umieją świecić maksymalną mocą tylko przez 40-50 minut, napędzane dynamem lampki świecą pełną mocą przez każdą godzinę swojej pracy.

2. Natężenie światła modeli 40 i 60 lux (mam obydwa) oświetla teren do tego stopnia, że przy braku jakiegokolwiek innego źródła światła teren jest oświetlony na tyle daleko i dokładnie, że można bez problemu jechać z prędkością 35 km/h a i pewnie więcej też.

3. Lampki mają bardzo starannie ukształtowany reflektor, zaprojektowany pod uzytkowanie w rowerze. Światło dobrze rozkłada się na drodze z wyraźną linią odcięcia w pionie, aby nie oślepiać innych i nie tracić lumenów na świecenie w niebo.

http://www.peterwhitecycles.com/headlights.asp

Wydaje mi sie, że te luksy podawane w danych lampek np. niemieckiej firmy Busch&Muller http://www.bumm.de/ dotyczą natężenia oświetlenia w jakiejś (zapewne bliskiej) odległości od roweru :002: Oczywiście na stronie www tej firmy nic na ten temat nie ma :icon_mrgreen: Pewne "rozjaśnienie" tematu dają zdjęcia na ostatniej ze stron, oraz opis "Natężenie światła modeli 40 i 60 lux (mam obydwa) oświetla teren do tego stopnia, że przy braku jakiegokolwiek innego źródła światła teren jest oświetlony na tyle daleko i dokładnie, że można bez problemu jechać z prędkością 35 km/h a i pewnie więcej też."

A może ktos wie więcej na temat tych luksów?

Osobiście wkurza mnie marketingowy bełkot i niewiedza sprzedawców, których interesuje tylko aby wcisnąć towar klientowi.

Napisano

Luksy dla lampek BUMM są podawane w odległości 10M - o ile niektórzy producenci jak np. Roxim czy Sigma dosyć mocno zeszmacili ten parametr, tak na przykład Philips czy wspomniany wcześniej Busch&Muller trzymają poziom (co sam sprawdziłem wielokrotnie).

Czytamy to na przykład tak :

Philips Saferide 40

philips_saferide_40_lux_high.jpg

philips_saferide_40_lux_distance.jpg

BUMM Ixon IQ - 40 lux

busch_muller_ixon_iq_40_lux_high.jpg

Philips Saferide 80 - 80 lux :)

philips_saferide_80_lux_high.jpg

philips_saferide_80_lux_distance.jpg

I jak by to teraz porównać z lampką opisana tylko w lumenach...

Mactronic Noise 300:

mactronic_noise_300_high.jpg

300 lumenów w postacie skupionej da efektywnie mniej użytecznego światła na drodze czyli trzeba by coś mocniejszego.

Mactronic Tripper :

mactronic_tripper_bpm_600l_high.jpg

I tak mamy deklarowane 80 lux (ok 300 lumenów) Philipsa vs 300 i 500 lumenów Mactronica i tak jakoś te 300 philipsa wygląda lepiej ? ;).

Przez zupełnie inny rozkład światła tych wartości nie da się przeliczyć - od biedy można porównać na zdjęciu czy w praktyce. Może dodatkowy obrazek rozjaśni sprawę - co prawda ma schematycznie wyjaśniać o co chodzi z odcięciem w StVZO ale do rozkładu także się nada :).

rozklad_swiatla.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...