pikmen36 Napisano 7 Lipca 2014 Napisano 7 Lipca 2014 Witam,Posiadam bardzo dobrą aplikację do nawigacji na Androida - Locus Pro. Wszystko działa w porządku, ale słyszałem o opcji nakładania na siebie dwóch map - wektorowej i online. Nie mogę dojść do tego jak to się robi. Gdy mam włączoną jedną mapę, to przy włączaniu drugiej nie ma żadnej opcji dodania jej jako warstwy. Włączając następna mapę, poprzednia zostaje wyłączona. Czy ktoś, kto również korzysta z Locusa mógłby dokładnie opisać jak zastosować taką opcję?Z góry dzięki
Xonix29 Napisano 8 Lipca 2014 Napisano 8 Lipca 2014 W aktualnych wersjach locus'a nie jest to już wspierane - http://forum.locusmap.eu/index.php?topic=1896.msg20909#msg20909
MichalS80 Napisano 8 Lipca 2014 Napisano 8 Lipca 2014 Można, jak najbardziej: Menu głowne --> Więcej --> narzędzia kartograficzne --> Nakładki a mapę. Można nakładać na mapę offline dowolną inną dostępną on-line (o ile ta 1. pozwala na nakładanie)
pikmen36 Napisano 8 Lipca 2014 Autor Napisano 8 Lipca 2014 Dzięki, nakładanie działa Mógłby ktoś jeszcze opisać jak najlepiej ustawić opcje nakładek aby to wszystko dobrze współgrało? Jak na razie dałem przezroczystość na 50% i średnio to wszystko wygląda, np. drogi i inne obiekty nie do końca się ze sobą pokrywają tzn występują ich przesunięcia na mapie nakładanej, względem mapy bazowej. Można ustawic tryb nakładania ale nie wiem o co w tym chodzi.
bbc Napisano 9 Lipca 2014 Napisano 9 Lipca 2014 Te przesuniecia raczej nie wynikaja z przezroczystosci mapy/nakladki a z dokladnosci kalibracji mapy. Jesli chcialbys uniknac takich przesuniec to musialbys przekalibrowac mapy na te same punkty dostosowania uzywajac tej samej metody transformacji.
pikmen36 Napisano 9 Lipca 2014 Autor Napisano 9 Lipca 2014 A to już nie dla mnie Chyba lepiej wybrać jedną, najdokładniejszą mapę. Z tego co widzę, to chyba UMP jest najbardziej szczegółowa, przynajmniej na obszarach gdzie chcę jeździć. Mam też mapę wektorową na podstawie OSM z motywami dla rowerzystów do nałożenia, ale chyba i tak nie dorównuje tej UMP dostępnej online.Może ktoś mi zaproponuje jakieś jeszcze lepsze mapy dla rowerzystów do Locusa?
bbc Napisano 9 Lipca 2014 Napisano 9 Lipca 2014 Ja uzywam map wydawnictwa Compass. Wedlug mnie sa fajnie zredagowane i niezbyt drogie. Wersje na TrekBuddy/Locus tez sa wiec mozesz sprobowac. Ja osobiscie siegam po nawigacje w telefonie dopiero jak mi braknie papierowej mapy.
lucass3 Napisano 9 Lipca 2014 Napisano 9 Lipca 2014 Compass, te elektroniczne typu UMP tp takie wydmuszki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.