Skocz do zawartości

[trening] Przed maratonem MTB w Górze Kalwarii

McUchy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Od ponad miesiąca jeżdżę na rowerze trochę więcej niż rekreacyjnie. Pomyślałem, że fajnie byłoby wystartować w jakimś maratonie. Tak dla własnej przyjemności. Zostały niecałe dwa tygodnie bo maraton jest 20.07. Wybieram się na dystans mini czyli 25km. Obecnie jeżdżę co dwa dni 25-40km w terenie/asfalt. Zależy jaka trasa wtedy różnie wypada, ale staram się żeby więcej było lesnych dróg niż asfaltowych. Średnie tempo na tych trasach jest ok 20-21km/h. W weekendy staram się robić 40-60km b wtedy mam więcej czasu. Stąd moje pytanie:
Co powinienem robić przez te pozostałe dwa tygodnie? Zostawić to tak jak jest i po prostu jechać na żywioł? :) Czy może macie lepszy pomysł?

Od dystansu ważniejszy jest czas. 40km w domu możesz zrobić w takim samym czasie co wyścig w Górze Kalwarii.

Ja na twoim miejscu jeździł bym w tym tygodniu więcej. Natomiast w przyszłym bym zmniejszył czas i intensywność o połowę.

Powodzenia.

w tak krótkim czasie za bardzo nie jesteś w stanie nic poprawić. jeźdź dla przyjemności, przed samym maratonem możesz zrobić krótkie wprowadzenie, na przykład dwa dni przed maratonem zrób trening równie intensywny, ale krótszy, dzień przed jeszcze krótszy ale nie zmniejszaj intensywności, a nawet ją zwiększ, np. odcinki 3-5 minutowe pojedź tempem docelowym z maratonu np. trzy razy.

dopiero zaczynasz więc ciesz się jazdą.

Warto zrobić kilka razy jakiś podjazd np. "kultową" Agrykolę. Jeśli nic się w trasie nie zmieni to będzie zapewne podjazd po bruku pod zamek, a to może boleć jadąc ot tak bez wcześniejszego sprawdzenia chociaż odpowiedniego przełożenia. Oczywiście nie jest to ściana płaczu, ale łatwo nie jest i tak.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...