gkc Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Witam. Jest taka sprawa że na teście drogowym uzyskuje tętno progu 164 i niby wszystko ok. Jednak na ostatnich dwóch maratonach moje średnie tętno wyszło 170, on obu tak samo. Pierwszy trwał ~2h, drugi ~1,5h - na obu czułem formę i jechało się dobrze. A jeżdżąc mocniej na treningach, gdy non stop cisnę ile mogę, wychodzi mi średnie tętno te 160 kilka ud/min. Mój maks kilkakrotnie potwierdzony w praktyce do 183 u/m, mam 34 lata więc teoretycznie mógłby to być 186. Jeżdżę raczej sporo, zeszły rok wyszło troszkę ponad 7tyś km - rowerem mtb. Ktoś wie skąd tak wychodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rlk Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Na maratonie dochodzi stres i adrenalina. Sam też mam wyższe na wyścigach. Poza tym na tętno wpływa mnóstwo czynników począwszy od diety po pogodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gkc Napisano 7 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Ale żeby tak nigdy mi się nie udało wykręcić średnie 170 ud/min na treningu? Nawet jak cisnę godzinę ile dała fabryka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rlk Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Widocznie nie ciśniesz ile fabryka dała Na treningu masz dużo spowalniaczy: ruch uliczny, ścieżki itp. na których tętno spada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gkc Napisano 7 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 A jakie wtedy tętno przyjąć na progu do wyliczeń stref tętna? 164, 170 czy coś pośrodku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 strefy tętna potrzebujesz do treningu, obliczasz je na podstawie testu drogowego i tego się trzymaj. tętna na maratonie nie testujesz, na maratonie jedziesz żeby wygrać :-) Wydaje mi się że na maratonie wszyscy mają większe tętno niż to treningowe z testu. Po prostu to kwestia doświadczenia żebyś wiedział na maratonie jak długo możesz jechać na danym tętnie żebyś nie spłynął. Do tego dochodzi ukształtowanie terenu - na zjeździe tętno może spaść, jeśli jest non stop płasko to trzeba inaczej do rozłożenia sił podejść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Też tak mam. Maratony 2-2,5 godziny jeżdżę ze średnim tętnem 172-174. Na treningu takie tętno utrzymam przez kilkanaście minut. Wszystko przez adrenalinę. To samo tętno na treningu i na maratonie odpowiadają u mnie różnemu poziomowi wysiłku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gkc Napisano 7 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Dzięki za pomoc. W takim razie nie będę uwzględniał tętna z wyścigu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mess Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 samemu nigdy nie zagniesz sie tak jak w grupie, proste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Mam identycznie i też się głowiłem, bo różnica była duża. Jednak nawet w tej książce Friela jest napisane, żeby nie sugerować się tętnem podczas wyścigów, bo własnie dochodzą różne czynniki, które wymienili koledzy wyżej i wynik nie jest miarodajny, ale warto założyć sobie opaskę, bo później można przeanalizować swoje tempo Poza tym ja mam nieco inne tętno na szosie, jak i MTB - na góralu wyciskam wyższe niż na szosie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gkc Napisano 8 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Ja tylko na MTB śmigam ale fakt że w terenie tętno rośnie. Takie samo na asfalcie trudniej wykręcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.