Skocz do zawartości

[puls] Tętno na progu z testu drogowego vs średnie tętno z maratonu

gkc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jest taka sprawa że na teście drogowym uzyskuje tętno progu 164 i niby wszystko ok.

Jednak na ostatnich dwóch maratonach moje średnie tętno wyszło 170, on obu tak samo.

Pierwszy trwał ~2h, drugi ~1,5h - na obu czułem formę i jechało się dobrze.

A jeżdżąc mocniej na treningach, gdy non stop cisnę ile mogę, wychodzi mi średnie tętno te 160 kilka ud/min.

Mój maks kilkakrotnie potwierdzony w praktyce do 183 u/m, mam 34 lata więc teoretycznie mógłby to być 186.

Jeżdżę raczej sporo, zeszły rok wyszło troszkę ponad 7tyś km - rowerem mtb.

Ktoś wie skąd tak wychodzi?

strefy tętna potrzebujesz do treningu, obliczasz je na podstawie testu drogowego i tego się trzymaj. tętna na maratonie nie testujesz, na maratonie jedziesz żeby wygrać :-) Wydaje mi się że na maratonie wszyscy mają większe tętno niż to treningowe z testu. Po prostu to kwestia doświadczenia żebyś wiedział na maratonie jak długo możesz jechać na danym tętnie żebyś nie spłynął. Do tego dochodzi ukształtowanie terenu - na zjeździe tętno może spaść, jeśli jest non stop płasko to trzeba inaczej do rozłożenia sił podejść.

Mam identycznie i też się głowiłem, bo różnica była duża. Jednak nawet w tej książce Friela jest napisane, żeby nie sugerować się tętnem podczas wyścigów, bo własnie dochodzą różne czynniki, które wymienili koledzy wyżej i wynik nie jest miarodajny, ale warto założyć sobie opaskę, bo później można przeanalizować swoje tempo :)

Poza tym ja mam nieco inne tętno na szosie, jak i MTB - na góralu wyciskam wyższe niż na szosie 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...