d4rnoK Napisano 6 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Witam jestem nowym użytkownikiem forum. Prosiłbym o pomoc w wyborze amortyzatora. Mam 29lat, wzrost 192cm i 85kg wagi. Posiadam rower: Kross Level A4 (katalog 2009) Rama 20 ", koła 26". Mój obecny amorek to Dart2 (czarny, montaż hamulca hydraulicznego), który przestał działać. Dodam ze jeżdżę 40% asfalt i 60% las. Uwielbiam jeździć po lesie, ale żeby tam jeździć musze trochę przejechać asfaltem. Dart2 był dosyć sztywny, co mi odpowiadało na asfalcie z zablokowanym skokiem (manetką Poploc), Ale za to w lesie już różnie z nim bywało. Zastanawiam się nad amorkami Rock Shox, ale nie mam pojęcia, jaki wybrać. A chciałbym żeby był montaż tylko pod hamulce hydrauliczne z blokada Poploc,Górne golenie: 32mm i Skok: 100 mm Ostatnio oglądałem filmik i byłem pod wrażeniem pracy w terenie tego amorka Rock Shox Reba RL. Tylko zastanawiam się czy po zablokowaniu Poploc czy będzie sztywny na tyle żeby nie tracić energii na (bujanie) amortyzatora. Lubię pocisnąć szybko po asfalcie. Na koniec cena, był bym wstanie wyłożyć 1500zl na ten amorek http://allegro.pl/rock-shox-reba-rl-26-100mm-tapered-wroclaw-sklep-i4312771330.html ale nasuwa sie pytanie czy ja go w pełni wykorzystam. Jestem laikiem w tym temacie i chciałbym was poprosić o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 6 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 (edytowane) Stoisz przed poważnym problemem który ma zresztą ta Reba. Ten problem to brak w Twoim rowerze poszerzanej główki ramy czyli taper. Musisz szukać amorka ze sterówką 1 1/8". Edytowane 6 Lipca 2014 przez beskid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1988wroc Napisano 6 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 (edytowane) Mam 100kg, sag 10%, udało mi się schować max jakied 80-90%. Z blokady nie korzystam, siedząc na siodełku jadąc po plaskim nic nie buja. Edytowane 6 Lipca 2014 przez grzegorz1988wroc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 6 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Buja minimalnie ale na podjazdach co wynika z 1 cm skoku przy załączonej blokadzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d4rnoK Napisano 6 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Wziąłem stary amortyzator (Dart2) i zmierzyłem średnice jego rury sterowej i wynosi ona 2,86cm. Nie wiem czy dobrze myślę ale wydaje mi się ze mam ster na 1 1/8 cala. Jeżeli źle myślę proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 6 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 (edytowane) No właśnie taki masz i problem też spory. Edytowane 6 Lipca 2014 przez beskid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matkell Napisano 6 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Ta Reba którą podałeś w pierwszym linku ma zmienną średnicę główki i na górze ma faktycznie 1.1/8, ale na dole jest szersza (1,5") i nie pasuję do Twojej ramy, jest to problem, ale nie do nie przeskoczenia, musisz tylko szukać widelca ze stało średnicą rury na całej długości tak jak ma np ten Manitou: http://allegro.pl/amortyzator-manitou-circus-expert-100mm-czarny-i4342496037.html Ten Manitou ma jednak złą oś i do niego z kolei nie będzie pasowało Twoje koło jeżeli masz to seryjne z Krossa (zwróć na to uwagę bo dużo jest amortyzatorów z szeroką osią na Allegro). Ogólnie musisz szukać amorka który ma stałą średnicę rury sterowej i pasuję do niego koło ze zwykłą ośka, przykład: http://allegro.pl/rock-shox-reba-rl-dual-air-white-manetka-i4318267931.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d4rnoK Napisano 7 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Dzięki za szybką odpowiedz. Dopiero matkell uświadomił mnie o moim nie dopatrzeniu się, co do sterówki mój błąd. Czy ktokolwiek orientuje się gdzie mogę zakupić dokładnie taki model http://www.bikestacja.pl/pl/czesci-rowerowe/amortyzatory-widelce/amortyzatory-xc-widelce-sztywne/amortyzator-rock-shox-reba-rl-solo-air-26-100-pushloc-czarny.html Wszędzie brak towaru i z powodu braku towaru zastanawiam się nad dual air, ale ja nie jestem zwolennikiem spędzania wielu godzin na ustawienia, z tym tez lipa. Sam już nie wiem, naczytałem się waszych opinii i napaliłem się na ten amorek a możne coś w zamian zaproponujecie chętnie zasięgnę waszej oceny poglądu, co by było dla mnie najlepszym zakupem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Naczytałeś się pierdół o wielogodzinnym ustawianiu i tyle. Kto Ci broni ustawić dokładnie takie same wartości dla obydwu komór?? Dopiero po jakimś czasie delikatnie kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi