afgan129 Napisano 5 Lipca 2014 Napisano 5 Lipca 2014 Jak wyżej. Okulary do MTB oraz na asfalt. Prosiłbym o propozycje.
Jurcyk Napisano 6 Lipca 2014 Napisano 6 Lipca 2014 Charvel napisz coś o użytkowaniu, też mam takie ale teraz zbieram na soczewki do ramki optycznej. czy dobrze chronią przed wiatrem i słońcem a także przed owadami. Dobre opinie zbierają okulary z Lidla z górną gąbką , ja uważam, że jeśli dobrze przylegają to gąbka jest całkowicie zbędna. Fotochrom działa w EQX2 PH szybko i dobrze ale jak się sprawują pozostałe szkła szczególnie chodzi mi o lustra? Pzdr.
gof Napisano 6 Lipca 2014 Napisano 6 Lipca 2014 Czy te Shimano rozjasniaja sie do 100% przezroczystosci? Jezdze tez w nocy i chcialbym okulary w ktorych obskocze wszystkie warunki.
afgan129 Napisano 7 Lipca 2014 Autor Napisano 7 Lipca 2014 jeszcze jakieś propozycje? Lepiej żeby zmieściło się w tych 250zł. Alpiny to wydatek 350.
Jurcyk Napisano 7 Lipca 2014 Napisano 7 Lipca 2014 Czy te Shimano rozjasniaja sie do 100% przezroczystosci? Jezdze tez w nocy i chcialbym okulary w ktorych obskocze wszystkie warunki. Tak rozjaśniają się ale również nie przyciemniają się w dużym stopniu , na słońcu są tak jakby przydymione, bardziej przyciemniają się soczewki profesjonalne np. trasitions
slaweuszek Napisano 7 Lipca 2014 Napisano 7 Lipca 2014 Żona kupiła sobie fotochromy BBB i jest bardzo zadowolona - płaciła coś koło 250 pln. http://allegro.pl/okulary-bbb-winner-ph-fotochromatyczne-100-uv-i4374440882.html
Charvel Napisano 8 Lipca 2014 Napisano 8 Lipca 2014 Charvel napisz coś o użytkowaniu, też mam takie ale teraz zbieram na soczewki do ramki optycznej. czy dobrze chronią przed wiatrem i słońcem a także przed owadami. Dobre opinie zbierają okulary z Lidla z górną gąbką , ja uważam, że jeśli dobrze przylegają to gąbka jest całkowicie zbędna. Fotochrom działa w EQX2 PH szybko i dobrze ale jak się sprawują pozostałe szkła szczególnie chodzi mi o lustra? Pzdr. O których lustrach mówisz? W EQX2 PH są trzy komplety szkieł - fotochromy, przydymione i żółte. To co najważniejsze okulary dobrze trzymają się "nosa". Ostatnio zaliczona gleba, a okulary nawet nie drgnęły Co do użytkowania - przed owadami to praktycznie każde szkła Cię ochronią. Przy odpoczynku w miejscu okulary potrafią zaparować od wydychanego ciepłego powietrza - na plus - bardzo szybko bez żadnej pomocy to zaparowanie znika po dosłownie kilku sekundach jazdy. @gof: używam ich obecnie praktycznie tylko wieczorami przy zmierzchu - nie ma odczuwalnego pogorszenia widoczności w fotochromach w tych warunkach.
Angie Napisano 16 Lipca 2014 Napisano 16 Lipca 2014 Ja kupiłam ostatnio Alpina Twist Three 2.0 VL, 229,70 PLN Jestem bardzo zadowolona. Śmigam w nich na MTB, na szosie i biegam. Trzymają sie idealnie, zarówno w kasku jak i bez niego. Noski regulowane, nie uwierają. W nausznikach (tak to się nazywa?) można zmieniać kąt ugięcia (nie wiem jak to opisać, ale połączenie pałąka z ramką szkła) i dopasować do własnych potrzeb. Generalnie solidne, już zdążyły mi oczywiście upaść i nic się nie stało Dla mnie dużym plusem była nieprzewiewność szkieł i ich bardzo szeroki kąt widzenia. Okulary są mega lekkie, ramek nie widać- generalnie można zapomnieć że ma się je na twarzy. Same szkła nie rozjaśniają się do widocznej 100%-towej przeźroczystości i myślałam że to będzie problem. Ale przetestowałam w różnych warunkach: - bardzo słoneczny dzień zjazd do ciemnego lasu, za chwilę wyjazd, znów wjazd - pochmurny dzień w mieście i przejazd totalnie ciemnym tunelem - zmrok, bieganie na zmianę po ulicy i lesie Ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu, żadnego dyskomfortu. Szkła reagują ekspresowo. Wrażenie niecałkowitego rozjaśnienia jest jedynie widoczne "z zewnątrz", ja jak mam je na nosie to nie czuję przyciemnienia. W ostrym słońcu zapewniają wystarczającą ochronę. Jak dla mnie idalny wybór.
Pedziwiatr Napisano 5 Sierpnia 2014 Napisano 5 Sierpnia 2014 Ja mam rewelacyjne okulary, ale droższe. Ale i mają więcej. To chyba jedyne okulary z soczewką polaryzacyjną i fotochromatyczną jednocześnie SH PLUS RG 4700 REACTIVE Plus Biorę je w góry, na rower i na bieganie. Różnie okulary wchodzą pod kask. Z tymi nie ma problemu. Są tak wygodne i lekkie, że zmienne zachmurzenie w tenisa w nich gram. Nie bardzo chciałem wierzyć, że zmiana przyciemnienia jest szybka. Ale widać to w przejściu ze słońca do cienia. No i do tego polaryzacja. Na rowerze i przy prowadzeniu auta to ważne. Do nich w komplecie zapasowe soczewki. Ale upaść bym im nie dał. Mają jedną wadę - nie są tanie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.