Skocz do zawartości

[okulary] fotochrom do 250/300zł

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Charvel napisz coś o użytkowaniu, też mam takie ale teraz zbieram na soczewki do ramki optycznej. czy dobrze chronią przed wiatrem i słońcem a także przed owadami. Dobre opinie zbierają okulary z Lidla z górną gąbką , ja uważam, że jeśli dobrze przylegają to gąbka jest całkowicie zbędna. Fotochrom działa w EQX2 PH  szybko i dobrze ale jak się sprawują pozostałe szkła szczególnie chodzi mi o lustra?

Pzdr.

Napisano

Czy te Shimano rozjasniaja sie do 100% przezroczystosci? Jezdze tez w nocy i chcialbym okulary w ktorych obskocze wszystkie warunki.

Napisano

Czy te Shimano rozjasniaja sie do 100% przezroczystosci? Jezdze tez w nocy i chcialbym okulary w ktorych obskocze wszystkie warunki.

Tak rozjaśniają się ale również nie przyciemniają się w dużym stopniu , na słońcu są tak jakby przydymione, bardziej przyciemniają się soczewki profesjonalne np. trasitions 

Napisano

Charvel napisz coś o użytkowaniu, też mam takie ale teraz zbieram na soczewki do ramki optycznej. czy dobrze chronią przed wiatrem i słońcem a także przed owadami. Dobre opinie zbierają okulary z Lidla z górną gąbką , ja uważam, że jeśli dobrze przylegają to gąbka jest całkowicie zbędna. Fotochrom działa w EQX2 PH  szybko i dobrze ale jak się sprawują pozostałe szkła szczególnie chodzi mi o lustra?

Pzdr.

O których lustrach mówisz? W EQX2 PH są trzy komplety szkieł - fotochromy, przydymione i żółte. To co najważniejsze okulary dobrze trzymają się "nosa". Ostatnio zaliczona gleba, a okulary nawet nie drgnęły :)

Co do użytkowania - przed owadami to praktycznie każde szkła Cię ochronią. Przy odpoczynku w miejscu okulary potrafią zaparować od wydychanego ciepłego powietrza - na plus - bardzo szybko bez żadnej pomocy to zaparowanie znika po dosłownie kilku sekundach jazdy.

@gof: używam ich obecnie praktycznie tylko wieczorami przy zmierzchu - nie ma odczuwalnego pogorszenia widoczności w fotochromach w tych warunkach.

Napisano

Ja kupiłam ostatnio Alpina Twist Three 2.0 VL, 229,70 PLN

Jestem bardzo zadowolona.

Śmigam w nich na MTB, na szosie i biegam. Trzymają sie idealnie, zarówno w kasku jak i bez niego. Noski regulowane, nie uwierają. W nausznikach (tak to się nazywa?) można zmieniać kąt ugięcia (nie wiem jak to opisać, ale połączenie pałąka z ramką szkła) i dopasować do własnych potrzeb.

Generalnie solidne, już zdążyły mi oczywiście upaść i nic się nie stało :) 

Dla mnie dużym plusem była nieprzewiewność szkieł i ich bardzo szeroki kąt widzenia. Okulary są mega lekkie, ramek nie widać- generalnie można zapomnieć że ma się je na twarzy.

Same szkła nie rozjaśniają się do widocznej 100%-towej przeźroczystości i myślałam że to będzie problem. Ale przetestowałam w różnych warunkach:

- bardzo słoneczny dzień zjazd do ciemnego lasu, za chwilę wyjazd, znów wjazd

- pochmurny dzień w mieście i przejazd totalnie ciemnym tunelem

- zmrok, bieganie na zmianę po ulicy i lesie

Ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu, żadnego dyskomfortu. Szkła reagują ekspresowo. Wrażenie niecałkowitego rozjaśnienia jest jedynie widoczne "z zewnątrz", ja jak mam je na nosie to nie czuję przyciemnienia.

W ostrym słońcu zapewniają wystarczającą ochronę.

Jak dla mnie idalny wybór. 

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ja mam rewelacyjne okulary, ale droższe. Ale i mają więcej. To chyba jedyne okulary z soczewką polaryzacyjną i fotochromatyczną jednocześnie SH PLUS RG 4700 REACTIVE Plus Biorę je w góry, na rower i na bieganie. Różnie okulary wchodzą pod kask. Z tymi nie ma problemu. Są tak wygodne i lekkie, że zmienne zachmurzenie w tenisa w nich gram. Nie bardzo chciałem wierzyć, że zmiana przyciemnienia jest szybka. Ale widać to w przejściu ze słońca do cienia. No i do tego polaryzacja. Na rowerze i przy prowadzeniu auta to ważne. Do nich w komplecie zapasowe soczewki.

Ale upaść bym im nie dał. Mają jedną wadę - nie są tanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...