Furey Napisano 5 Lipca 2014 Napisano 5 Lipca 2014 Witam Wszystkich, od paru miesięcy poszukuję roweru dla siebie i po nieudanej przygodzie z Trancem x2 29er (w sklepie sprzedano mi M choć umówiona była L) oraz Kellysem Reyon 50 (geometria SXC zdecydowanie mi nie odpowiada) postanowiłem zainwestować nieco więcej i wykonać finalny "rzut na rower". W grze obecnie pozostały: Giant Trance 27.5 2 L Canyon SPECTRAL 6.9 L Rozmiar ramy myślę, że dobrałem sensownie: wzrost 187, noga 88 , waga 100 Roweru zamierzam użytkować różnie. Codzienna jazda do pracy/ z pracy więc jakieś 15km głównie asfaltem W weekendy z dziewczyną lekki lasek, ścieżki itp Czasem jakiś trudniejszy teren głównie zjazdowy gdy wpadnę w góry Na geometrii podjazdowej niespecjalnie mi zależy, jakoś sobie zawsze pod górkę wyjadę Zależy mi na wygodnej pozycji na rowerze i przyjemności z jazdy. Nie planuję katować się w enduro czy jakimś ciężkim terenie. Trance miał wygodną pozycję, ale po pierwsze problem ze sztycą po 2 był za krótki. Z kolei jazda na Kellysie była katorgą dla moich nadgarstków. Sportowa pozycja zdecydowanie mi nie odpowiada. Na moje "oko" geometrię mają podobną. Szperając po forum w każdą możliwą stronę natknąłem się na stwierdzenia, że pozycja na Spectralu jest mocno "turystyczna". Zanim zakupię 3 rower wolałbym się was poradzić. Który rower wg. was lepiej spełni oczekiwania ? Ewentualnie jakieś inne propozycje ?
Tomek21001 Napisano 5 Lipca 2014 Napisano 5 Lipca 2014 Pewnie to nie ułatwi wyboru między dwoma wspomnianymi,ale nie ilość skoku i ilość wydanego grosza decyduje o "wygodzie" roweru. Wybrałbym........w miarę lekkiego hardtaila 29 albo 27,5,którym w przeciwieństwie do fulla 140mm da się komfortowo dojechać do pracy,przejechać nawet ostro każdy las i wybrać się w góry,żeby zobaczyć co potrafię w "jakimś trudniejszym terenie głównie zjazdowym".
Obes Napisano 5 Lipca 2014 Napisano 5 Lipca 2014 Dziwne, chcesz kupić rower (Canyon) nawet się do niego nie przymierzając ?, jeden rozmiar zamówiłeś a inny kupiłeś, nikt rozsądny nawet nie powinien próbować ci pomagać.
Furey Napisano 6 Lipca 2014 Autor Napisano 6 Lipca 2014 @Tomek21001 Zacząłem od hardtaila Speca Rockhoppera ale na fullu w leśnym terenie jeździ mi się zdecydowanie wygodniej. Dlatego postawiłem na FOXa bo na Trail modzie po asfalcie jeździ się bardzo przyjemnie i nie buja. No i jazda z górki to banan na twarzy. Kwestia tego tematu to bardziej dobór roweru z odpowiednią pozycją. @Obes Nie wiem czy wiesz, ale do Canyona nie ma się za bardzo jak przymierzyć. W kwestii rozmiaru w sklepie umówiłem się na rozmiar L i takowy miałem kupić. Przy odbiorze nie sprawdziłem i sprzedawca wcisnął mi rozmiar M. Tego samego dnia pojechałem w teren i miałem wrażenie że rower jest za mały, ale nie przyszło mi do głowy, że ktoś mi sprzedał inny rower niż zamówiłem. Sprawa wyszła dopiero po 2 tygodniach podczas czyszczenia roweru z błota.
marcinusz Napisano 6 Lipca 2014 Napisano 6 Lipca 2014 Wybrałbym........w miarę lekkiego hardtaila 29 albo 27,5,którym w przeciwieństwie do fulla 140mm da się komfortowo dojechać do pracy,przejechać nawet ostro każdy las i wybrać się w góry,żeby zobaczyć co potrafię w "jakimś trudniejszym terenie głównie zjazdowym".Zapewniam Cię, że na fullu 140mm można baaardzo komfortowo dojechać do pracy :-) Co nie zmienia faktu, że na dojazdy do pracy wybieram lekki i szybki rower pełnosztywny :-) Jeśli ktoś - jak autor - nie ma napinki na efektywność jazdy, to full jest jak najbardziej na miejscu. Tylko celowałbym w mniejszy skok (do 120mm) i wagę. Spectral i Trance 27,5 to już sprzęt na solidny teren. Z canyonow rozważyłbym model Nerve. Co do pozycji wiele nie podpowiem. Osobie o percepcji nie pozwalającej od razu zauważyć za małego rozmiaru i oceniającej cały rower przez pryzmat bólu nadgarstków trudno trafnie coś podpowiedzieć. Zwracam tylko uwagę na to, że kokpit i w ogóle pozycję na każdym rowerze trzeba ustawić pod siebie. Ale to jest cała gałąź wiedzy. Mogło być tak, że Reyon był bardzo dobrym rowerem dla Ciebie, tylko pozycję mialeś źle ustawioną.
Furey Napisano 6 Lipca 2014 Autor Napisano 6 Lipca 2014 @marcinusz Po jednym przejeździe ciężko powiedzieć zdecydowanie czy rozmiar jest za mały. Stąd problem z trancem. Nie wiem czemu zakładasz ze oceniłem rower przez pryzmat nadgarstków. Zanim zdecydowałem się na jego sprzedaż w konsultacji ze sklepem testowałem 4 mostki zmieniłem kierownicę na gięta. Manewry siodełkiem i sztycą nawet nie mowie. Reyon jest bardzo dobrym rowerem tylko po prostu nie dla mnie i mojego stylu jazdy. W kwestii pozycji radziłem się w 3 sklepach w Krakowie. W końcu się podddalem ... Wiem ze trance i canyon to już nie rekreacyjne rowery, ale w przyszłości planuje zdecydowanie więcej wypadów w teren i wolę wydać teraz więcej i mieć rower z zapasem możliwości niż ciągle zmieniac.
marcinusz Napisano 6 Lipca 2014 Napisano 6 Lipca 2014 Mi wystarczy usiąść na rowerze, żeby na 80% wiedzieć czy to mój rozmiar. Pierwsza przejażdżka rozwiewa wątpliwości. Nadgarstki. Może mialeś za mocno dociętą sterówkę? Może nie testowałeś tego właściwego kokpitu? Może mialeś za mało czasu, aby przyzwyczaić ręce do obciążeń? Może mialeś za dużo dużo wiatru w amorze i dlatego nie mogłeś pozbyć się bólu? Jak widzisz potencjalnych przyczyn jest mnóstwo i listę można by wydłużać. Trzeba trochę wiedzy i doświadczenia, żeby dobrze zespolić się z bicyklem. Kupowanie kolejnych rowerów niekoniecznie rozwiąże problem. No chyba że zupełnie przypadkiem trafisz model ustawiony pod siebie. Edit: Ze swoimi gabarytami byłeś w górnych rejonach giantowskiej Lki. Niewyobrażalne dla mnie jest żeby siadając na Mce nie poczuć się jaj na rowerze dziecięcym.
Furey Napisano 6 Lipca 2014 Autor Napisano 6 Lipca 2014 @marcinusz obecnie rower juz sprzedany wiec musztarda po obiedzie. Ale bardzo dziękuję za wskazanie tego. Na Reyonie jeździłem 2 tygodnie a ból nadgarstków pojawiał się po 2-3 km. Sam nie mam takiej wiedzy by z tym walczyć a gdy w sklepach skończyły się pomysły to i ja się podddalem. Co do Mki to był mój pierwszy full wiec naczytalem się ze są mniejsze bla bla. Zresztą byłem umówiony na L i sprawdziłem ze Giant nie robi większych. Wiec myśle sobie kurcze skoro to jest największy Giant to musi być dobry. Jednak okazało się ze nie jest bo to M. Czytałem że trance ma bardziej wyprostowana/turystyczna pozycję z mniejszy naciskiem na nadgarstki poza tym od początku mi się podobał ale jednak swoje kosztuje.
marcinusz Napisano 6 Lipca 2014 Napisano 6 Lipca 2014 Giant robi XL, przy czym nie we wszystkich modelach w polskiej dystrybucji są wszystkie rozmiary (S, XL). To tytułem sprostowania. Sam jestem trochę wyższy (190) i mam dłuższe nogi. Trance'a 27,5 mam w rozmiarze XL. Mierzyłem też Trance'a 29 L - minimalnie za mały był. Dla Ciebie powinien być w sam raz. Dla nas wysokich ważna jest wysokość kokpitu, więc trzeba pilnować, żeby odebrać rower z rurą sterową nie przyciętą na maksa, aby mieć większą możliwość doboru pozycji. Jaki rozmiar Reyona mialeś? Powiem Ci że porównywalny Trance 27,5 będzie dłuższy... Reyon nie ma jakiejś szalonej geometrii i z Lka powinieneś się dogadać. Słuchaj! Może wystarczyło chwyty wymienić na wygodniejsze!? Podpowiem Ci jeszcze jedno. Nie uciekaj panicznie od opierania ciężaru na rękach. Odciążenie rąk dociązy tyłek i za miesiąc będziesz szukał wygodnego siodełka... Rowery MTB nie slużą do jazdy w pozycji wyprostowanej. Od tego są mieszczuchy z kanapowatymi siodłami. Na MTB musisz być mniej lub bardziej pochylony, również po to aby móc atakować przeszkody. Klasycznie doradza się przymiarke do kilku rowerów, ale ta metoda może u Ciebie nie zadziałać, skoro potrafiłeś przez dwa tygodnie jeździć na ewidentnie za małym rowerze.
Furey Napisano 6 Lipca 2014 Autor Napisano 6 Lipca 2014 @marcinusz To był trance 29er 2 z 2013r. Wiec największy był L. Reyon był w rozmiarze M czyli rama 19. Gripy poszły jako pierwsze i zmiana na Racaface Strafe. Nie pomogło niestety. No ja nie mam niestety takiego wyczucia sprzętu. Dopiero po tygodniu/2 czuje ze jest nie tak. Teraz przymiarki do trancea to cud. Znaleźć te rowery w okolicach Krakowa to masakra wiec kupuje trochę w ciemno online dlatego wole sie poradzić na forum
Obes Napisano 6 Lipca 2014 Napisano 6 Lipca 2014 Sam nie wiesz czego chcesz, wię jak użytkownicy forum mogą ci coś doradzić. Chodź po sklepach i przymierzaj, przymierzaj przymierzaj, bierz rowery do testów , a kiedy już wybierzesz, to kup.
Furey Napisano 6 Lipca 2014 Autor Napisano 6 Lipca 2014 Sam nie wiesz czego chcesz, wię jak użytkownicy forum mogą ci coś doradzić. Chodź po sklepach i przymierzaj, przymierzaj przymierzaj, bierz rowery do testów , a kiedy już wybierzesz, to kup. Nie wiem czego nie rozumiesz w temacie. Jest jasno określone do czego potrzebuje rower itp. Wiec moje pytanie dotyczy tego który rower w opinii forumowiczów lepiej spełni wymagania.
Obes Napisano 6 Lipca 2014 Napisano 6 Lipca 2014 Nie ,ty sam nie wiesz czego chcesz, miotasz się bo tu pozycja za bardzo rozciągnięta a tam skulona, sam nie potrafisz tego skorygować, forumowicze nie zgłębią zakamarków twojego umysłu i nie są w stanie określić na jakim rowerze będziesz się czuł optymalnie, radzę udać się do jakiegoś medium/wróżki i zasięgnąć porady.
Furey Napisano 6 Lipca 2014 Autor Napisano 6 Lipca 2014 @Obes Wiidze ze jednak masz problemy ze zrozumieniem... Wyciągnięta pozycja xc mi nie odpowiada wiec szukam czegoś mniej sportowego. Z tego co udało mi sie ustalić rowery trialowe sa takim wlasnie kompromisem. Nie wiem o jakiej skulonej mówisz chyba ze odnosisz sie do offtopu związanego z poprzednim rowerem który był za maly. Gdy nie wiesz jak skonfigurować serwer linuxowy kontaktujesz sie ze mną. Gdy ja nie wiem jak skonfigurować rower by był wygodny kontaktuje sie se specjalista. Gdy ten mówi ze rower jest nie dla mnie po wielu próbach jego dopasowania to wychodzę z założenia ze wie o czym mówi. A temat dotyczy bardziej analizy geometrii 2 podanych rowerów w stosunku do zapotrzebowania niż tego czy wróżka ci mówi ze kiedyś wygrasz w lotto. Jeżeli nie masz nic konkretnego w tym wzgledzie do powiedzenia tylko komentarze nic nie wynoszące to idź nabijać posty gdzie indziej.
Obes Napisano 6 Lipca 2014 Napisano 6 Lipca 2014 Taa, tu na pewno ci pomogą : http://swietnapozycja.pl/ I zgłoś się na forum dopiero po sesji Bike Fittingu.
Furey Napisano 6 Lipca 2014 Autor Napisano 6 Lipca 2014 @Obes Dzieki za link. Ale zgodnie z opisem na stronie: "Technologia Retul 3D jest systemem motion capture (co oznacza, że „rejestruje” ruchy kolarza, w trakcie jazdy na rowerze. we wszystkich trzech płaszczyznach ruchu), przeznaczonym dla kolarzy i triathlonistów." Ma to w ogóle zastosowanie w rowerach mtb? Zwłaszcza full?
Obes Napisano 6 Lipca 2014 Napisano 6 Lipca 2014 Zadzwoń i się zapytaj ... dowiesz się "u żródła" ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.