Mefisto Napisano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Mój wolnobieg bardzo głośno "cyka", gdy się jedzie na "luzie". Możecie mi powiedzieć co z tym można (jeżeli można) zrobić?? W moim 2. rowerze pracował on znacznie ciszej. Właściwie przymierzam się do wymiany kół więc od razu kupiłbym lepszy wolnobieg ale może da się i z tym coś zrobić to bym to koło dał do starego roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mico102 Napisano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Glosnośc cykania zalezy od wolnobiegu. Ja mam wolnobieg megarange 14-34T i tez mi glosno cyka. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
intermis Napisano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Jeśli głośno cyka to znaczy że łopatki są jeszcze nie zdarte i sprężyna jest mocna, właściwie to dobrze że tak jest jak nie chcesz żeby Ci cykał to nie jeździj na luzie hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mefisto Napisano 28 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 hmm właściwie to rower ma już swoje lata (ja jestem 2. właścicielem), nie wiem, może był on wymieniany niedawno :glare: Czy może być tego inna przyczyna (np. uszkodzenie tej sprężyny?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy_puchatek Napisano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 U mnie jest trochę dziwnie, tzn cyka raz prawie niesłyszalnie raz cicho, tak co pół obrotu koła się to zmienia. Słychać tą różnicę tylko jak się wolno kręci. Nie to żeby mi to przeszkadzało ale nie wiem czy to normalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mefisto Napisano 28 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 heh ja dopiero co się sam o to pytałem ale na podstawie uzyskanej odpowiedzi mam podstawy przypuszczać, że: sprężyna "cykając" musi przeskakiwać jakieś ząbki, skoro czasami cyka głośniej czasami ciszej oznaczać to musi, że niektóre ząbki zą starte bardziej inne mniej :wink: Dobrze mówię?? :030: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ufoludek Napisano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Jeżeli moge to coś nie na temat. Czym się różni wolnobieg od kasety ??????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mefisto Napisano 28 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 wolnobieg jest nakręcany na piastę, kasetę się wsuwa na piastę i przykręca specjalną nakrętką, poza tym w kasecie każda zębatka jest odzielną częścią podczas gdy w wolnobiegu wszystko stanowi nierozłączną całość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy_puchatek Napisano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 heh ja dopiero co się sam o to pytałem ale na podstawie uzyskanej odpowiedzi mam podstawy przypuszczać, że: sprężyna "cykając" musi przeskakiwać jakieś ząbki, skoro czasami cyka głośniej czasami ciszej oznaczać to musi, że niektóre ząbki zą starte bardziej inne mniej :wink: Dobrze mówię?? :030: Mój bajk ma 530km dopiero i niecałe 2 tygodnie W sumie kit z tym bo podczas jazdy nie zauważy się tego ale ciekawi mnie jak to działa. I nie bardzo kapuję tego że niektóre ząbki są bardziej starte a inne mniej no bo jak? Co pół obrotu inny dźwięk. Może mi to ktoś dokładniej wytłumaczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mefisto Napisano 28 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 no, jak nowy rowerek to może musi się po prostu dotrzeć? tak jak z samochodem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.