almaster Napisano 4 Lipca 2014 Napisano 4 Lipca 2014 (edytowane) Witam. Przed wyjazdem, tj 2 tyg. temu zjechałem z krawężnika i uszczelka podskoczyła do góry. Poczułem że mam miękki amortyzator i faktycznie, zamiast 130, było 80 psi. Wcisnąłem więc uszczelkę, pojeździłem pare minut i było ok. Przyjechałem po 2 tygodniach wczasów i patrzę a uszczelka znów wypchnięta do góry. Rower nie ruszany. Około 50 psi w amortyzatorze. Co się dzieje, że uszczelka nie trzyma? I jak to naprawić? Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję i pozdrawiam! Edytowane 4 Lipca 2014 przez almaster Cytuj
Obes Napisano 4 Lipca 2014 Napisano 4 Lipca 2014 która uszczelka wyskoczyła do góry, kurzowa ? jeśli tak to znaczy że powietrze wydostaje się z komory powietrznej do dolnych goleni, konieczne sprawdzenie uszczelki na tłoku powietrznym. Cytuj
almaster Napisano 4 Lipca 2014 Autor Napisano 4 Lipca 2014 Tak, kurzowa, a gdzie ta uszczelka tłoku powietrznego? Cytuj
Obes Napisano 4 Lipca 2014 Napisano 4 Lipca 2014 (edytowane) Uszczelka jest na tłoku wewnątrz lewej górnej goleni, żeby się do niej dostać trzeba rozebrać amortyzator i wyjąć tłok z goleni. Tu jest instrukcja z opisem : https://www.sram.com/sites/default/files/techdocs/gen0000000004444_rev_a_sektor_recon_xc32.pdf Edytowane 4 Lipca 2014 przez Obes Cytuj
almaster Napisano 4 Lipca 2014 Autor Napisano 4 Lipca 2014 Ok. pojadę do serwisu jak znów wystrzeli. Ile kosztuje taka uszczelka? Cytuj
almaster Napisano 4 Lipca 2014 Autor Napisano 4 Lipca 2014 Uff, to ok, już myślałem że będzie trzeba kupować nowy amor, albo wydawać kilka stówek na zestawy uszczelek rs. Dzięki! Cytuj
Obes Napisano 4 Lipca 2014 Napisano 4 Lipca 2014 Uszczelka to jajbardziej prawdopodobna przyczyna, może być też gorzej ... Cytuj
Obes Napisano 4 Lipca 2014 Napisano 4 Lipca 2014 (edytowane) Np pęknięty tłok,, może być też uszczelka na górnym korku, pęknięty górny korek, lub pęknięty kartridż powietrzny (komora powietrzna). Edytowane 4 Lipca 2014 przez Obes Cytuj
almaster Napisano 4 Lipca 2014 Autor Napisano 4 Lipca 2014 Ale wtedy chyba nie dałoby się napomować amortyzatora? Mi trzyma powietrze, ale tylko przez pewien czas. No nic, zobaczymy jak będzie. Cytuj
Obes Napisano 4 Lipca 2014 Napisano 4 Lipca 2014 Możliwe, że któraś z uszczelek została przycięta przy szybkim montażu, dlatego ciśnienie spada ale powoli. Cytuj
almaster Napisano 4 Lipca 2014 Autor Napisano 4 Lipca 2014 Sam tego w życiu nie ruszę, boję się rozbierać amorka. Boję się też, że serwis za rozebranie sporo sobie policzy...nie znacie kogoś z Krakowa, kto by mi po taniości zaglądnął do amorka? Cytuj
Mod Team Puklus Napisano 5 Lipca 2014 Mod Team Napisano 5 Lipca 2014 Przed wyjazdem, tj 2 tyg. temu zjechałem z krawężnika i uszczelka podskoczyła do góry. Totalnie źle poskładany widelec, należy go rozebrać. Zanieś go do serwisu ale zaufanego albo oddaj go komuś z forum. Cytuj
almaster Napisano 5 Lipca 2014 Autor Napisano 5 Lipca 2014 Tylko kto z forum by się tym zajął? Jest ktoś z Krakowa? Cytuj
almaster Napisano 6 Lipca 2014 Autor Napisano 6 Lipca 2014 Jeździłem po wybojach z godzine, po krawężnikach, wszędzie. Ani trochę nie zeszło powietrze. Mogło się samo naprawić? Od dwóch dni stał i trzymało, teraz jazda i też trzyma. Równe 130psi jak było, tak jest. Zanim tamto "wypchnięcie uszczelki" się pojawiło, wymieniali mi stery i obsmarowali cały rower. Może smar wysechł i jest ok? Chociaż szczerze to tylko moje złudne nadzieje że to było to. Cytuj
almaster Napisano 7 Lipca 2014 Autor Napisano 7 Lipca 2014 Byłem we wszystkich serwisach i ceny wymiany uszczelki między 80 a 150zł. To jest chore...nowy amortyzator, na gwarancji. Ściągnięcie i wysyłka do synkrosa to taki sam koszt. WIęc za przeproszeniem a nie gwarancja. Naprawde nie ma nikogo, kto by mi mógł to za pare piw ściągnąć i wymienić? Cytuj
Mod Team Puklus Napisano 7 Lipca 2014 Mod Team Napisano 7 Lipca 2014 Chodzi ci o uszczelki kurzowe? Cytuj
Obes Napisano 7 Lipca 2014 Napisano 7 Lipca 2014 Jeśli nie ucieka to na razie bym jeździł i patrzył na ciśnienie. Cytuj
almaster Napisano 7 Lipca 2014 Autor Napisano 7 Lipca 2014 No ok jeszcze pojeżdżę. Nie wiem w sumie co, wybijało uszczelke kurzową. Teraz na razie jest spokój, no ale dziwne że samo się naprawiło. Coś musiało być nie tak. Cytuj
Mod Team Puklus Napisano 7 Lipca 2014 Mod Team Napisano 7 Lipca 2014 Już ci mówię co ... ciśnienie powody są 2: - albo ktoś składał widelec na max wyciągniętych goleniach z powietrzem w środku i przy dużym skoku, np z krawężnika ciśnienie wypychało oszczelkę - albo nieszczelność przy trzpieniu tłoka sprężyny. powietrze z negatywa dostawało sie do goleni i wywaliło ci uszczelkę. Cytuj
almaster Napisano 7 Lipca 2014 Autor Napisano 7 Lipca 2014 Ale czemu teraz działa ? Serio, katowałem go pare razy na schodach, skakałem, dobijałem i nic nie uszło. Cytuj
Mod Team Puklus Napisano 7 Lipca 2014 Mod Team Napisano 7 Lipca 2014 Znasz takie sformułowanie jak złośliwość rzeczy martwych ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi