almaster Napisano 4 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 (edytowane) Witam. Przed wyjazdem, tj 2 tyg. temu zjechałem z krawężnika i uszczelka podskoczyła do góry. Poczułem że mam miękki amortyzator i faktycznie, zamiast 130, było 80 psi. Wcisnąłem więc uszczelkę, pojeździłem pare minut i było ok. Przyjechałem po 2 tygodniach wczasów i patrzę a uszczelka znów wypchnięta do góry. Rower nie ruszany. Około 50 psi w amortyzatorze. Co się dzieje, że uszczelka nie trzyma? I jak to naprawić? Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję i pozdrawiam! Edytowane 4 Lipca 2014 przez almaster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 4 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 która uszczelka wyskoczyła do góry, kurzowa ? jeśli tak to znaczy że powietrze wydostaje się z komory powietrznej do dolnych goleni, konieczne sprawdzenie uszczelki na tłoku powietrznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
almaster Napisano 4 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Tak, kurzowa, a gdzie ta uszczelka tłoku powietrznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 4 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 (edytowane) Uszczelka jest na tłoku wewnątrz lewej górnej goleni, żeby się do niej dostać trzeba rozebrać amortyzator i wyjąć tłok z goleni. Tu jest instrukcja z opisem : https://www.sram.com/sites/default/files/techdocs/gen0000000004444_rev_a_sektor_recon_xc32.pdf Edytowane 4 Lipca 2014 przez Obes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
almaster Napisano 4 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Ok. pojadę do serwisu jak znów wystrzeli. Ile kosztuje taka uszczelka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 4 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 W sklepie z uszczelnieniami kilka zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
almaster Napisano 4 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Uff, to ok, już myślałem że będzie trzeba kupować nowy amor, albo wydawać kilka stówek na zestawy uszczelek rs. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 4 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Uszczelka to jajbardziej prawdopodobna przyczyna, może być też gorzej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
almaster Napisano 4 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 A co może jeszcze być przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 4 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 (edytowane) Np pęknięty tłok,, może być też uszczelka na górnym korku, pęknięty górny korek, lub pęknięty kartridż powietrzny (komora powietrzna). Edytowane 4 Lipca 2014 przez Obes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
almaster Napisano 4 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Ale wtedy chyba nie dałoby się napomować amortyzatora? Mi trzyma powietrze, ale tylko przez pewien czas. No nic, zobaczymy jak będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 4 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Możliwe, że któraś z uszczelek została przycięta przy szybkim montażu, dlatego ciśnienie spada ale powoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
almaster Napisano 4 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Sam tego w życiu nie ruszę, boję się rozbierać amorka. Boję się też, że serwis za rozebranie sporo sobie policzy...nie znacie kogoś z Krakowa, kto by mi po taniości zaglądnął do amorka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 5 Lipca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Przed wyjazdem, tj 2 tyg. temu zjechałem z krawężnika i uszczelka podskoczyła do góry. Totalnie źle poskładany widelec, należy go rozebrać. Zanieś go do serwisu ale zaufanego albo oddaj go komuś z forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
almaster Napisano 5 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Tylko kto z forum by się tym zajął? Jest ktoś z Krakowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
almaster Napisano 6 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Jeździłem po wybojach z godzine, po krawężnikach, wszędzie. Ani trochę nie zeszło powietrze. Mogło się samo naprawić? Od dwóch dni stał i trzymało, teraz jazda i też trzyma. Równe 130psi jak było, tak jest. Zanim tamto "wypchnięcie uszczelki" się pojawiło, wymieniali mi stery i obsmarowali cały rower. Może smar wysechł i jest ok? Chociaż szczerze to tylko moje złudne nadzieje że to było to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
almaster Napisano 7 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Byłem we wszystkich serwisach i ceny wymiany uszczelki między 80 a 150zł. To jest chore...nowy amortyzator, na gwarancji. Ściągnięcie i wysyłka do synkrosa to taki sam koszt. WIęc za przeproszeniem a nie gwarancja. Naprawde nie ma nikogo, kto by mi mógł to za pare piw ściągnąć i wymienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 7 Lipca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Chodzi ci o uszczelki kurzowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Jeśli nie ucieka to na razie bym jeździł i patrzył na ciśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
almaster Napisano 7 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 No ok jeszcze pojeżdżę. Nie wiem w sumie co, wybijało uszczelke kurzową. Teraz na razie jest spokój, no ale dziwne że samo się naprawiło. Coś musiało być nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 7 Lipca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Już ci mówię co ... ciśnienie powody są 2: - albo ktoś składał widelec na max wyciągniętych goleniach z powietrzem w środku i przy dużym skoku, np z krawężnika ciśnienie wypychało oszczelkę - albo nieszczelność przy trzpieniu tłoka sprężyny. powietrze z negatywa dostawało sie do goleni i wywaliło ci uszczelkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
almaster Napisano 7 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Ale czemu teraz działa ? Serio, katowałem go pare razy na schodach, skakałem, dobijałem i nic nie uszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 7 Lipca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Znasz takie sformułowanie jak złośliwość rzeczy martwych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
almaster Napisano 7 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Oby to działało już na stałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi