Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej wszystkim :) jestem tu nowa, może nie jest to odpowiednia kategoria do mojego problemu ,ale myślę ,że jak najbardziej trafna .... Moja przygoda rozpoczęła się tak . Niedawno wraz z mamą na zakupach zakupiłyśmy lakier ,taki do samochodu,roweru ,pokryć różnych metali,stali i podobnych tworzyw. Postanowiłam ,że zdrapię lakier stary papierem ściernym i tak zrobiłam,bo był porysowany i już kilkadziesiąt lat ma :P W czasie mojej roboty na szczęście przyjechał tata i powiedział,że to rower aluminiowy i taki lakier zejdzie po 2 dniach 0.0 na szczęście tylko pół dwóch ram zdrapałam do gołego aluminium.Gdybym wcześniej wiedziałam ,że to aluminium zostawiłabym to do drugiej dekady (hihi :D ) jednakże teraz nie wypada zbytnio jeździć z tak brzydką ramą ,więc mam problem :/ czym teraz to pomalować? dodam ,że zakupiony lakier pochodzi ze śnieżki i delikatnie jest jaśniejszy ... na lakiernika nie mam zbyt dużo kasy :( co mam zrobić w tej kwestii? jest może jakieś wyjście? przepraszam ,że widnieję ,jako mężczyzna ,ale przy rejestracji coś mi się przestawiło 0.o

Napisano

jesli kilkadziesiąt lat ma ów rower to czy na pewno jest aluminiowy? 100% pewności? jesli jest aluminium to po przyłożeniu magnesu do ramy ten nie powinien się "przykleić" do niej

Napisano

Na 100 % ,ponieważ rower zakupiony był za granicą i to dość bardzo drogo ... bodajże wtedy na polskie 2 000 zł :o trzyma się do dziś,jednak mój jeden głupi wybryk zmienił wszystko ... przeszłam samą siebie :( co teraz mam zrobić? Dodam,że przed chwilą nawet sprawdziłam i faktycznie aluminium :/

Napisano

najlepiej daj zdjęcie roweru i tego miejsca, które potraktowałaś papierem

to, że "był kupowany za granicą i dość drogo" o niczym nie świadczy

Napisano

wiem,wiem przed chwilą sprawdziłam ,faktycznie aluminium ,zaraz pójdę i zrobię zdjęcie tejże ramy ;(

Ze względu na to,że wolałabym aby cały mój rower został anonimowy to w photoshopie usunęłam resztę akcesorii ,a zostawiłam samą ramę . Ojj jak tutaj dodać zdjęcie? Ma 1,22 mb :)

Dobra ,już mam :)

post-176855-0-18026800-1404478483_thumb.jpg

Napisano

1. Nie za bardzo wiem, co lakierowanie ramy ma wspólnego z wypadkami i stłuczkami - to tak w kontekście działu

2. Odsyłam do Regulaminu Forum i zasad nazewnictwa tematów.

3. Ogromna fotka. Korzystaj z zewnętrznego hostingu, a tu wklej tylko linka.

Tytuł poprawiam, temat przenoszę i liczę na poprawę w przyszłości.

Napisano

"Amelinium nie pomalujesz" - nie do końca prawda, wystarczy poprosić w sklepie z lakierami o podkład do aluminium. Możesz śmiało ściągać stary lakier, tylko ważne żeby nie porysować ramy; w ogóle czasem lepiej zostawić trochę starego lakieru i tylko mocno go zmatowić. W moim profilu jest rower Alton i możesz zobaczyć na ile zdjąłem stary lakier. Ramę oczyściłem dokładnie a widelec tylko zmatowiłem - a różnicy nie widać.

Jak ramę starannie wyszlifujesz na gładko i pokryjesz dwoma cienkimi warstwami podkładu (z zachowaniem "higieny lakierniczej") to wyjdzie twarda powłoka gotowa do malowania jakimkolwiek lakierem - bazowy, akrylowy, nawet emalia się przyjmie :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...