Skocz do zawartości

[Lampka] Mactronic Tripper i Citizen

DominikM

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

tripper_citizen.jpg

Mamy dwie nowe lampeczki dostępne na rynku, o ile Citizen to bardziej bajer pokazujący ile światła można wycisnąć z 50g lampki o tyle Tripper to pierwsza pełnoprawna lampka uliczna w wykonaniu MacTronic. Co prawda, to jeszcze nie jest lampka w 100% zgodna ze StVZO, ale jest dobrze. Dostajemy ok 200 lumenów przez 4 godziny ze światłem ukształtowanym na drogę, lub 400+ lumenów przez 2h. Mocowanie lampki mogło by być solidniejsze - ale to się dopiero w praniu okaże.

Cena to 235 zł, co prawda w tej cenie można teraz dostać 2 chińskie lampki po "900 lumenów", ale fani drogowego rozkładu światła i rozwiązań zintegrowanych znajdą tu coś dla siebie.

Przykładowe porównanie z dobrze znaną Noise 300:

mactronic_noise_300_high.jpg

Tripper :

mactronic_tripper_bpm_600l_high.jpg

Jeszcze dla porównania lampki z idealnym rozkładem drogowym.

BUMM Ixon IQ - 40 lux

busch_muller_ixon_iq_40_lux_high.jpg

Philips Saferide 80 - 80 lux :)

philips_saferide_80_lux_high.jpg

Całość tekstu do poczytania :icon_arrow: :icon_arrow:  MacTronic Tripper i Citizen

Napisano

Fajnie że udało Ci się zdobyć i przetestować.

W mojej ocenie lampki za drogie. Citizen powinna atakować okolice 100zł, a Tripper 150zł, wtedy będą konkurencyjne na rynku.

Z ostatnim wnioskiem z recenzji nie zgodzę się. Ixon Core w mojej ocenie wypada lepiej. Z mniejszą cenę mamy mniej światła ale chyba lepiej rozłożonego. Do tego mniej bajerów. Jakbyś mógł ją też przetestować, to byłoby bezpośrednie porównanie.

Jakby udało Ci się też zdobyć także: http://www.rowerystylowe.pl/p-4446/lampka-rowerowa-union-un-170-usb-30-lux

OffTopic: jaką masz piastę (jak długo z tą manetką) i hamulce w tym rowerze?

Napisano

Postaram się zdobyć Ixon Core, najchętniej jeszcze Roxima M6 - ale to zwykle jest "chcę" a nie "dostanę".

OT:

Shimano Nexus 8 (z tą manetką będa juz ze 2 lata - jakieś 6 tysięcy pewnie przejechała)

Zwykłe V-ki Shimano Deore z wymienionymi klockami na te z wymiennymi okładzinami accenta.

Napisano

Widać że Tripper jest aktualnie chyba najlepszą opcją na szosę. W miarę mała, lekka a do tego solidny strumień światła z odcięciem. Może świeci trochę krótko, ale dla mnie wystarczy. Citizen na fotkach również prezentuje się nie najgorzej, ale jak w tym przypadku wygląda sprawa z odcięciem górnego strumienia? Rzut na ścianę nie daje tak ładnej linii odcięcia od góry jak Tripper. Czy ta lampka również nie będzie oślepiać innych użytkowników drogi? Mam jeszcze jedno pytanie, czy da się osobno dokupić dodatkowe mocowanie do lampki Tripper?

Napisano

Z tym odcięciem w mactronikach jest "tak se" w citizenie bardziej "se" niż jest nawet ;).

O mocowanie trzeba się dobijać bezpośrednio do Mactronika - na razie o tym ani słowa, ale zapytam.

Napisano

Z tym odcięciem w mactronikach jest "tak se" w citizenie bardziej "se" niż jest nawet  ;).

O mocowanie trzeba się dobijać bezpośrednio do Mactronika - na razie o tym ani słowa, ale zapytam.

Nie lubię być oślepiany i sam nie chciałbym oślepiać innych użytkowników drogi. Wydaje mi się, że Tripper oferuje wystarczającą ilość światła do jazdy po szosie i jestem skłonny go kupić. Będzie oślepiał, czy nie?

• 4 tygodnie później...
Napisano

Byłem praktycznie zdecydowany na zakup Trippera. Duża moc światła, cena do zaakceptowana, ale powstrzymywały mnie wady takie jak oślepiające diody, ciężko pracujące przyciski, oślepiające doświetlenie boczne, oraz lichy uchwyt. Przeglądałem więc dalej internet w poszukiwaniu optymalnego rozwiązania i na Wiggle.com znalazłem coś takiego http://www.wiggle.co.uk/lifeline-usb-high-power-500-lumen-front-light/  . To identyczny produkt, ale sprzedawany pod marką LifeLine, cena też podobna.

Cały czas podobała mi się lampka Phlips Saferide 80, ma mniejszą moc, ale dobry rozkład i solidną konstrukcję. Jednak cena w Polsce ok 340zł wydawała się mocno wygórowana względem Trippera. Udało mi się jednak znaleźć tą lampkę w prawie takiej cenie jak Tripper. Jeżeli ktoś byłby zainteresowany, to można ją nabyć w sklepie Rose pod tym linkiem http://www.rosebikes.pl/article/philips-saferide-80-led-bike-light--battery-front-headlamp/aid:642257  . Lampka kosztuje 63 euro, wysyłka kurierem DHL do Polski kosztuje 9 euro. Za założenie konta w sklepie otrzymuje się bon o wartości 10 euro. Całkowity koszt wychodzi więc 62 euro, czyli ok 260zł. Płatność przez PayPal, czas realizacji zamówienia 4 dni robocze. Zakupiłem też dodatkowy uchwyt w cenie 8 euro i bez problemu mogę teraz przekładać lampkę między szosą i góralem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...