Skocz do zawartości

[bagażnik] Wątpliwości przy bagażniku mocowanym do sztycy

m81wwski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Planowałem zakup bagażnika na sztycę plus sakwę aby wozić w nim laptopa do roboty (dźwiganie wszystkiego na plecach już mi się znudziło :)  )

Ale wcześniej postanowiłem sprawdzić się z zestawem znajomego i wyszedł problem, ponieważ aby bagażnik nie obcierał o koło (rower full suspension, koła 29) musiałem go zamontować prawie na samej górze sztycy:

5d8aa402f1b54326med.jpg

Pytanie o bezpieczeństwo takiej konstrukcji, ponieważ przy tak wysoko podwieszonym dodatkowym obciążeniem mocno obciąży to górę rury podsiodłowej. Sam bagażnik waży 1 kg, plus 2 sakwy (nie znam wagi) plus do tego ok, 3-4 kg bagażu.

Napisano

Są bagażnik na sztycę gdzie punkt zamocowania jest niższy.

pol_pl_Bagaznik-rowerowy-TOPEAK-MTX-Beam

Bagażniki na sztycę są dobre do przewożenia torebek z niewielkim cięzarem. Pod sakwy zdecydowanie są lepsze bagażniki klasyczne. Tylko w tym momencie nie krzycz, że się nie da, że to jest rower typu full a nie HT. To nie ma najmniejszego znaczenia. Jeśli pomyslisz to założysz takie bagażnik po kilku przeróbkach.

Oto jak u mnie powstawał taki proces

https://www.facebook.com/robert.ostrowski.566/media_set?set=a.673581346028846.1073741846.100001309598249&type=3

Jeśli wrzucisz kilka szczegółowych fotek swojego roweru to może i coś dla ciebie wymyślę.

Napisano

Lipa, przy moim rowerze Canyon Nerve Al 29 nie mam przy tylnej osi, żadnego punktu mocowania. Do tego ramiona tylnego trójkąta są obłe. Muszę pomyśleć o bagażniku Thula tylko koszt uuu.

Napisano

Trochę mało dałeś zdjęć. Nie widzę w całości tylnego trójkąta, dampera i wszystkich zawiasów. Jednak z tego co widzę to tylny trójkąt się łamie na dolnej rurce. Górna jest sztywna a to już bajka. Widzę, że możesz śmiało założyć bagażnik z mocowaniem pod zacisk tylnego koła a mocowanie górne od bagażnika podczepić w dowolnym miejscu do górnej rurki tylnego trójkąta za pomocą obejm, albo gdzieś przy górnym zawiasie tej rurki.

Pokaż szczegóły mocowania dampera oraz górny zawias.

Napisano

Dodałem 5 zdjęć. Śruby które łączą wahacz dampera i tylny trójkąta są przelotowe.

Rozumiem, że wszystko można zamontować, ale nie chcę obciążać łożysk zawieszenia a także robić jakieś "rzeźby". Rozejrze się gdzie w warszawie można przymierzyć bagażnik Thule Pack 'N' Pedal Tour Pack. Trochę drogi, ale bez kombinowania i pasuje do kół 29.

Napisano

Są przelotowe? To ok. Możesz dokładnie zrobić mocowanie podobne do mojego. Dodatkowa tulejka i śruba i będzie ok. Żadnego zwiększonego obciążenia nie będzie. Będzie dokładnie takie same jak w przypadku jazdy z plecakim czy ze sztycą podsiodłową ale będzie mniej bujać.

Trochę teori ze Statyki i Dynamiki mgliste pojęcie z mechaniki i można wyczarować cuda.

Napisano

Do roweru z amortyzacją proponujesz bagażnik na front w konfiguracji nie amortyzowanej? Jaki to ma sens? Jeździłeś z czymś takim? Ja tak. Podobny bagażnik do kupienia na polskim rynku nie wytrzymał. Puściły mu spawy. Wprawdzie nadal go używam ale każdy spaw jest wzmocniony plastykowymi zipami.

Ludzie, na Boga! Podawajcie sprawdzone konstrukcje, projekty a nie co net wypluje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...