Skocz do zawartości

[Rower 29"] 74cm noga, 171cm wzrostu ciała. 29 cali?

nopel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Sprzedaję can'a, i chcę kupic coś typowo pod XC. Lubię podjazdy, ale także bardzo lubię szybkie, techniczne zjazdy.

Chciałbym spróbować 29 calowych kół, ale martwią mnie moje "wymiary" - jak pisałem 74cm długość od krocza do podłogi, a wzrost wynosi 171cm.

Czy jest sens pchać się 29 cali,czy może jednak 650b?

Martwi mnie fakt, że pewnie któryś z tych standardów "wygra", i po jakimś czasie ten "przegrany" zacznie znikać, przez co części będą drogie i trudno dostępne.

Co myślicie o tym?
Proszę o pomoc, i pozdrawiam.

Napisano

Pomiędzy 26" a 27,5" duże różnicy nie poczujesz. Natomiast każde koło jest dobre, kwestia odpowiednich przełożeń i wysokości/długości mostka i kierownicy.

Napisano

To zależy jaką "wrażliwość" ma biker, nie chodzi o samą średnicę koła, ale o całą budowę roweru - różnica między 26 a 27,5" niewątpliwie jest odczuwalna.

Radził bym się najpierw przejechać na 27,5 i 29" a później wybierać.

Do tego producentom trudno jest zaprojektować małą ramę z kołami 29", niektórzy mniejsze rozmiary robią z kołem 27,5" a większe z 29" ... przykład - przekrok 736 mm z kołem 27,5"( z kołem 29" przekrok 780 mm):

http://www.canyon.com/_pl/mountainbikes/bike.html?b=3175#tab-reiter2

A np. Spec w najmniejszym rozmiarze 15,5" ma przekrok 760 mm czyli w butach masz krocze na wysokości górnej rury (żadnego zapasu) :

http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/mountain/rockhopper/rockhopper-comp-29#geometry

Napisano

Mam bardzo podobne wymiary do Twoich (167cm/noga 75cm) i jeżdżę na Specu Crosstrail 15.5" przerobionym na MTB.

Oryginalnie miał przekrok ok 74cm, teraz na grubszych oponach coś koło 75 (nie wiem w którym miejscu dokładnie się mierzy).

Luzu faktycznie nie ma, ale mogę bez problemu stać nad rowerem postawionym pionowo.

Powoli przymierzam się do czegoś bardziej MTB, skoro już poszedłem w tym kierunku i ostatnio wpadłem na genialny pomysł - trzeba wziąć rower 29" w wersji kobiecej.

Te rowery mają elegancko wyprofilowaną górną rurę, tak że przekrok jest w okolicach 70cm.

Trzeba by tylko chyba wziąć trochę większy rozmiar, żeby długość górnej rury była ok (wersje kobiece mają skróconą górną rurę).

Dodatkowo Spec (i może inne duże firmy też) twierdzą, że klamki i chwyty są przystosowane do mniejszych dłoni.

Kolorystyka kobiecych rowerów już dawno przestała bić po oczach różem i kwiatkami, więc tutaj też nie ma problemu.

Pozostaje wymienić siodełko na męskie i powinno być ok.

Pozostaje kwestia, czy 29" będzie Ci odpowiadać na "technicznych zjazdach".

Ja na parę dni zostałem zmuszony przesiąść się z powrotem na 26" i czuję się jak na dziecięcym rowerze, który głupieje na każdej przeszkodzie :)

Wolę 29calowy autobusik :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...