lucass3 Napisano 3 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 (edytowane) Witam. Jutro pierwszy wyjazd w góry, a tu jak zwykle przed wyjazdem musiało się coś zepsuć i to samo. :/ Chodzi o tylny hamulec (Avid Elixir 5), przebieg 500KM po płaskim. Rower przez 1msc stał sobie nieużywany, wczoraj został mi przywieziony w samochodzie. Nie wiem kiedy sie to stało, czy jak rower sobie stał przez miesiąc, czy jak leżał w samochodzie, czy jak go odwróciłem do góry nogami na jakieś 10min. Tylny zacisk trze mi cały czas o tarcze, i nie chodzi mi o brak regulacji zacisku, tylko trze tak że koło nie chce zrobić samo 1 pełnego obrotu. Wyciągłem klocki i tak: 1 tłoczek jest na równi z zaciskiem, a 2 minimalnie wystaje (ale to naprawde troszke) próbowałem go rozepchnąć żeby też był na równo z zaciskiem ale bez skutku. Ktoś ma jakiś pomysł co zrobić? Trochę dziwna sprawa bo przy rowerze nie było dosłownie nic robione i się takie kwiatki akurat teraz porobiły. Klamka też chodzi inaczej jak przednia, hamuje dobrze tylko że lekko dotknę i już hamuje, nie ma w ogóle takiego skoku jak przednia. Byłbym wdzięczny za jakies szybkie odpowiedzi,bo nie wiem czy jednak nie przełożyć jutrzejszego wyjazdu; szkoda klocków a na pewno zostaną zjedzone przez cały czas lekko zaciśnięty tłoczek. PS: W czasie transportu tylne koło nie było wyciągane. PS2: Prosiłbym moda o przeniesienie do działu Avid, przez swoje gapiostwo zrobiłem temat w nieodpowiednim dziale. Edytowane 3 Lipca 2014 przez lucass3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 3 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 ten typ tak ma W moim rowerze tez po miesiacu padly elixiry trzeba je rozebrac i reanimowac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 3 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 (edytowane) No bez jaj, przecież one nawet porządnego hamowania nie widziały. Wszystko było w porządku i od stania się samo zrobiło?? Edytowane 3 Lipca 2014 przez lucass3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 5 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Nikt nie pomoże, albo naprowadzi na jakiś trop? Ciekawe jest to, że jak sprawdziłem je o 5 rani gdy było chłodniej to koło już sie lepiej kręciło, natomiast jak wracałem pociągiem w 30 stopniach to się znowu pogorszyło i koło tylko pół obrotu robiło. Jak to możliwe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
severian Napisano 5 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Bo tak naprawdę Elixiry to straszny badziew.Dzieją się z nimi różne cuda i czasami naprawdę trudno dojść o co chodzi.Skoro masz ograniczony skok klamki to może masz za dużo oleju w układzie.Lekkim tarciem bym się nie przejmował bo ten typ tak po prostu ma.Spróbuj jeszcze ustawić zacisk.Poluzuj śruby ,przytrzymaj dźwignię i dokręć zacisk.A najlepiej kup sobie deorki 615 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 5 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Tak jak pisałem nie chodzi o lekkie ocieranie tylko blokowanie koła tak, że po zakręceniu robi tylko 1 obrót. Będę próbował odkręcić troszke odpowietrznik na klamce i rozepchnąć tłoczki. Jak to nic nie da to chyba będę je musiał przelać całe. A za dużo oleju to nie wiem skąd miałoby się wziąć, przeciez się nie rozmnożył tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 5 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Ale czasem zdarza się że fabrycznie nowy hamulec ma w sobie za dużo płynu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 5 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 I odwrócenie roweru do góry kołami to spowodowało? Bo przez 500Km wszystko było w jak najlepszym porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
severian Napisano 6 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Zdaje się,że nawet Shimano nie zaleca stawiania roweru do góry kołami ze względu na możliwość zapowietrzenia hamulca.Musisz pogodzić się z faktem,że Twój nowy sprzęt uległ awarii.Najlepiej oddać go na naprawę gwarancyjną lub zakupić porządne hamulce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Lipca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Zdaje się,że nawet Shimano nie zaleca stawiania roweru do góry kołami ze względu na możliwość zapowietrzenia hamulca Tak piszą w manualach. Mi sie nigdy nie zdarzyło tak zapowietrzyć ani avida ani shimano ... moim zdaniem jak jest źle zalany hamulec to tak sie może zdarzyć. A nie raz naciskałem klamkę kołami w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 7 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Dzisiaj upuściłem 2 krople płynu z klamki rozpychając tłoczki na maxa. Pomogło i wszystko wróciło do normy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi