Skocz do zawartości

[serwis] Jak rozebrać amortyzator

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

posiadam rower firmy italbike. Chciałbym go rozebrać by oddać ramę do pomalowania. Niestety nie wiem jak rozebrać amortyzator przedni. Nie ma na nim żadnego oznaczenia także nie wiem jakiego jest on producenta. Jeśli chodzi o budowę to z góry nie ma żadnych śrub, są tylko zaślepki, z dołu również nie ma żadnych mocowań. Jedynie pod gumowymi osłonami są plastikowe części zabezpieczone metalową obreczą. Nie bardzo wiem jak się zabrać za rozbiórkę no i jakie narzędzia będę potrzebował. Bardzo proszę o pomoc.

post-176822-0-98791100-1404397302_thumb.jpg

Napisano

Prawdopodobnie jak zdejmiesz te zaślepki, zaswiecisz do srodka i tam bedziesz widzial śrube (jedną z jednej drugą z drugiej) No i jakims dlugim kluczek sproboj odkrecic... To nie jest amortyzator tylko.. no cos co sie smialo nazwać jako ON :). No ale po co chcesz rozebrac? Nie lepiej wymontować ? Zalezy czy to jest A head czy klasyczny 1'' gwintowany

Napisano

Właśnie pod tą zaślepką nic nie ma, po prostu dziura na wylot. Sam byłem zdziwiony jak to zobaczyłem. Może to jest cześć nierozbieralna…

Napisano

W moim starym zoomie odkecilem ten korek, zajrzałem do środka, 30 cm od zaślepki w dół znajdowała się śruba

Napisano

Dzięki, rzeczywiście są tam śruby :)teraz tylko taki długi imbus potrzebuje, jaki to rozmiar, piątka?

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...