bliitz Napisano 3 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Witam Ostatnio podczas pedałowania pojawiły się "cienkie" piski. Obstawiam, że to kółka w tylnej przerzutce. Od jakiegoś czasu już to było. Jak się pojawiały to rozbierałem kółka, czyściłem, smarowałem i było ok. Obecnie już to nie pomaga i pisków nie udaje mi się zlikwidować. Przejechałem około 9,5kkm na tej przerzutce, nie siłowo i głównie po asfaltach. Czy to możliwe, że się już zużyły te kółka? Jeśli trzeba je wymienić to czy na standardowe takie jakie były, np takie: http://allegro.pl/kolka-przerzutki-shimano-deore-xt-10-dyna-sys-i4388450268.html Czy może takie: http://allegro.pl/kolko-koleczko-przerzutki-jockey-ceramiczne-mortop-i4318882299.html ? Czy łożysko ceramiczne będzie miało wpływ na trwałość i ewentualnie poprawę kultury pracy napędu? Jak z trwałością takich "dziurawych" kółek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 3 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Ja bym nie kombinował z jakimiś ażurowymi wynalazkami (służącymi głównie do zbicia masy) tylko kupił orginalne kółka do XT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bliitz Napisano 3 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Zastanawia mnie jeszcze kwestia przyjęcia starych łańcuchów. Czy nie będzie problemów, że nowe kółka a łańcuchy już trochę przebiegu mają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 3 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Wiesz, prawidłowo by było wymieniać kółka razem z kasetą i/lub łańcuchem ale jakoś nigdy tego nie robiłem i nie zauważyłem jakiegoś upośledzenia napędu. Musiałbyś mieć łańcuch wyciągnięty chyba o całe ogniwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 3 Lipca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 W XT jest ceramiczne łożysko ono lubi piszczeć jak zamoknie ... już nie jest smarowane. Możliwe że jego czas nadszedł ... Wziął bym zwykłe, plastikowe na maszynach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bliitz Napisano 3 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 @Puklus Przez zwykłe masz na myśli te same co są teraz, czyli do XT, czy jakieś inne? A może coś takiego: http://allegro.pl/kolka-przerzutki-tacx-t4065-ceramic-shimano-9-10s-i4348108573.html ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 4 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Te Tacx T4065 mają chyba oba łożyska ceramiczne. W oryginalnych Shimano tylko górne (prowadzące ma łożysko ceramiczne. Dolne jest maszynowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bliitz Napisano 4 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Ok, kupiłem takie jakie były, czyli do Shimano XT. Teraz pytanie czy mam gdzieś psiknąć cx-80 czy zamontować je w takim stanie w jakim są w pudełku? Wymiana kółeczek niestety nie pomogła, piski dalej występują. Jednak potrzebna będzie wizyta w serwisie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 4 Lipca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Maszynowego nie ruszaj. Ceramiczne jak jest nasmarowane nie ruszaj, jak nie jest, nasmaruj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MateoKalisz Napisano 4 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 czy mam gdzieś psiknąć cx-80 przecież to jest środek głównie penetrujący i nie służy na pewno do smarowania chyba już lepiej psiknąć smarem do łańcucha było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bliitz Napisano 4 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 @MateoKalisz chyba jednak się mylisz : http://www.cx80.pl/index.php/nasze-produkty/cx-80-krytox-teflon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MateoKalisz Napisano 5 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 no chyba że taki...myślałem że mowa o zwykłym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bliitz Napisano 21 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Okazało się, że zbyt gorliwie wycieram łańcuch po każdej jeździe i był po prostu zbyt suchy. Popsikanie łańcucha zlikwidowało piski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 22 Lipca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 To tak smarowłeś łańcuch ze piszczał ... ? nie no brawo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.